Izložba

Kortil novu sezonu počinje izložbom “Gledanje između slika” riječke umjetnice Mirne Kutleša

Ervin Pavleković



RIJEKA – Svoju novu izlagačku sezonu Galerija Kortil započet će izložbom »Gledanje između slika« riječke umjetnice Mirne Kutleša, kojom autorica riječkoj publici premijerno predstavlja svoj povratak slikarstvu velikih formata kroz ciklus koji se pretežito temelji na motivima iz prirode, od dominantnih pejzaža preko animalistike, ljudskih figura pa sve do arhitekture.


Kako navodi kustosica izložbe Vana Gović Marković, figuralni prikazi »nadilaze partikularnosti… egzistiraju onkraj vremena i prostora, često nadahnuti arhetipom ili mitom«. Dok ugođaj začudnosti i snovitosti »proizlazi i iz transparentnog slikarskog postupka koji teži razotkrivanju procesa – svaku Mirninu slikarsku misao, asocijaciju ostavlja zabilježenom, svaku fazu stvaranja vidljivom«. Izložba se otvara 24. rujna u 19 sati.


Autorica Mirna Kutleša (1980., Rijeka) diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2004. godine, od kad bilježi kontinuiranu prisutnost na hrvatskoj likovnoj sceni sudjelujući na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. Svojim je radovima zastupljena u zbirci riječkoga MMSU-a, zbirci Erste Fragmenti te mnogim privatnim zbirkama. Od 2019. godine predaje slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.




Njezina umjetnička praksa zasniva se na slikarstvu, odnosno slici čije uporište pronalazi u različitim izvorima, ispreplićući osobno i kolektivno iskustvo. Bilo da je riječ o klasičnoj slici, crtežu ili prostornim instalacijama i intervencijama, radovi su uvijek utemeljeni u atmosferi te značenjskoj i izvedbenoj slojevitosti, propituju vizualni okoliš s njegovim hijerarhijama, uspostavljenim narativima i kanonima reprezentacije, te tragaju za onim neočekivanim i potisnutim.