ZATANCAJMO PO DOMAĆI

FOTO Jelenjska smotra folklora: Tanac u sjećanje na Alenku i Doroteu

Sanja Gašpert

Foto Općina Jelenje

Foto Općina Jelenje

Članovi KUD-a Zvir prisjetili su se Alenke Juretić i Dorotee Štifanić Mislej, istaknutih članica koje su preminule ove godine



JELENJE – Tradicionalna jesenska manifestacija Kulturno-umjetničkog društva Zvir Jelenje, Zatancajmo po domaći, već trideset godina njeguje kulturnu baštinu grobničkog kraja i šire. Ove godine, u sklopu proslave Mihoje, zaštitnika jelenjske župe i Dana općine Jelenje, obilježila je svoj jubilarni, 30. rođendan. Ovo tradicionalno okupljanje u Dražicama poznato je po predstavljanju folklornih pjesama i plesova iz svih krajeva Hrvatske i svijeta, a organizira ga Kulturno-umjetničko društvo Zvir, koje već desetljećima čuva i promiče zavičajnu kulturu i tradiciju.


Pozdrav gostima


Na ovogodišnjoj je manifestaciji prikazan kratki audiovizualni uradak »Sjećanja«, kojim su se članovi KUD-a Zvir prisjetili svojih istaknutih članica, Alenke Juretić i Dorotee Štifanić Mislej, koje su preminule ove godine. Na samom početku manifestacije okupljene je pozdravila Gordana Juretić Perušić, koja je govorila o važnosti ovog događaja.


Općina Jelenje


– Počeli smo nostalgično, da se svi skupimo još jednom i sjetimo naših dragih Alenke Juretić i Dorote Štifanić Mislej, koje su za našu zajednicu i za naš Zvir napravile mnogo i ostavile nam bogato nasljeđe da nastavimo njihovim putem. Mi se u KUD-u Zvir trudimo, uz svesrdnu pomoć naše Općine Jelenje, da ostanemo na tom putu koji su one svojim radom, zalaganjem i ljubavlju utrle, rekla je Juretić Perušić.




Prisutnima se obratio i načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, koji je izrazio zahvalnost svima koji su tijekom godina sudjelovali u ovoj manifestaciji.


Općina Jelenje


– KUD Zvir proslavio je prošle godine pedeset godina postojanja. Sada vidimo da je ovo već trideseta smotra na kojoj se kod nas pleše po domaći. Lijepo je da su zahvalili osobama koje su ostavile velik trag u aktivnostima KUD-a Zvir, u bilo kojoj sekciji u kojoj su bile aktivne. Hvala im na tome. Bio sam jedan dio života član KUD-a Zvir i mogu reći da sam jako ponosan što sam sudjelovao u radu. Ono što svakako treba pozdraviti je sadašnje vodstvo, koje organizira ovu uspješnu manifestaciju za svaku Mihoju kao pravi domaćini. Pozdravljam i sve goste koji su stigli u Dražice – Novljane, Opatijce i Istrijane, istaknuo je Marčelja.


Općina Jelenje


Kolo kolo janca


Ovogodišnja smotra okupila je brojne prijatelje KUD-a Zvir iz različitih dijelova Hrvatske. Među ovogodišnjim gostima bili su članovi KUD-a »Ilija Dorčić« iz Novog Vinodolskog, Folklorni ansambl Zora iz Opatije te KUD »Ivan Fonović Zlatela« iz Kršana. Svaka od ovih skupina predstavila se autentičnim pjesmama i plesovima, njegujući posebnosti svojih zavičaja. Djeca iz Zvira izvela su »Kolo kolo janca« i oduševila publiku svojim nastupom. KUD »Ilija Dorčić« predstavio se izvedbama tradicionalnih plesova iz Novog Vinodolskog, dok su članovi Folklornog ansambla Zora iz Opatije izveli pjesme i plesove iz Like te liburnijskog kraja, donoseći dašak svojih običaja u Dražice.


Općina Jelenje


KUD »Ivan Fonović Zlatela« iz Kršana izveo je istarske napjeve, uključujući mantinodu, valcer, polku spašo te kanat, šete paš i kršonski balon.


»Zatancajmo po domaći« ostaje istinska oaza kulturnog nasljeđa, koja svake godine okuplja domaće i gostujuće izvođače te brojne ljubitelje tradicije, a svojim programom doprinosi očuvanju i promicanju kulturne baštine Hrvatske.


Općina Jelenje


Oduševljena publika


Domaćini, članovi KUD-a Zvir, oduševili su publiku napjevima iz različitih krajeva domaćeg zavičaja te izvedbama plesova poput Grobničke mazurke i Grobničke potresujke, koju su izveli Vanja i Mihaela. Program je upotpunjen prikazom kratkog filma »Cvetana o Grobnišćini«, nakon čega je KUD Zvir za kraj izveo »Tanac pod feštu«. Cijela dvorana se na kraju pridružila zajedničkom pjevanju pjesme »Tu je jubav moja«, čime je manifestacija zatvorena uz radost i emocije.