Poražavajuće

Jesenski rok državne mature u PGŽ-u. Od 913 ispita samo jedan ocijenjen odličnim, četvrtini – jedinica

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sandra Simunovic PIXSELL

Foto Sandra Simunovic PIXSELL

Najveći broj negativnih ocjena, 87, maturanti su dobili iz hrvatskog jezika



RIJEKA – Od 913 ispita koliko su ih primorsko-goranski maturanti ukupno polagali na jesenskom roku državne mature, samo je jedan ocijenjen odličnom ocjenom. Riječ je o ispitu osnovne razine engleskog jezika. Poražavajući su to podaci Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja jer primorsko-goranski maturanti na jesenskom su roku pisali ispite iz 17 predmeta i osim te jedne jedine odlične ocjene, drugih nema.


Rekord iz »dvojki«


Na jesenskom roku mature nitko u Primorsko-goranskoj županiji ispite iz hrvatskog, matematike, kemije, biologije, fizike i cijelog niza drugih predmeta nije uspio riješiti za ocjenu odličan. Štoviše, u dijelu predmeta nisu uspjeli dobiti ni ocjenu vrlo dobar, a u dijelu čak ni dobar. Ima i primjera gdje je jedina postignuta ocjena, kao što su ispit iz logike i više razine njemačkog jezika, nedovoljan. Istina, radi se o izdvojenim primjerima jer logiku je pisao samo jedan učenik, njemački jezik njih dvoje, a svima im je zajedničko da ispite nisu prošli.


Ukupno gledano, primorsko-goranski maturanti na jesenskom su roku prikupili zavidan broj nedovoljnih ocjena, čak 228, što im je onemogućilo nastavak obrazovanja kada su u pitanju obavezni predmeti. Najveći broj negativnih ocjena, 87, prikupili su na ispitu iz hrvatskog jezika. To je ispit kojem je pristupio najveći broj kandidata, njih 350, dok osnovnu razinu matematike nije uspjelo proći njih 38, a višu 28. Uz hrvatski jezik, upravo je matematika ispit na koji je u jesenskom roku izašlo najviše maturanata, jer osnovnu je razinu pisalo njih 278, a višu 52. Osnovnu razinu engleskog jezika nisu prošla 32 maturanta od njih 97, što znači da je svaki treći pao ispit.




Rekord su oborili u prikupljanju dvojki jer ocjenom dovoljan ocijenjeno je čak 405 ispita, a najviše takvih ocjena prikupljeno je na ispitu iz hrvatskog jezika, 163, što je gotovo pola svih ispita. Uz onu jednu odličnu ocjenu, najmanje je četvorki, jer od 913 ispita, njih 31 ima ocjenu vrlo dobar. Ocjena dobar najveća je ocjena koju su postigli maturanti primorsko-goranskih škola iz biologije, fizike, geografije, kemije, matematike više razine, politike i gospodarstva, povijesti, psihologije i talijanskog jezika. Iz informatike, likovne umjetnosti i sociologije nisu uspjeli doći ni do trojke, jer najveća postignuta ocjena je dovoljan.


Nacionalna razina


Ni podaci maturanata na nacionalnoj razini nisu blistavi, jer obvezne je predmete, a time i cjelokupnu maturu, palo čak 38 posto maturanata strukovnih škola koji su na nju izašli te oko 12 posto gimnazijalaca. Međutim, za razliku od primorsko-goranskih maturanata, koji su jesenski rok najviše padali na ispitu iz hrvatskog jezika, iz kojeg su prikupili i najveći broj dvojki, na nacionalnoj razini taj predmet nije bio toliko problematičan. Na nacionalnoj razini najviše se padalo na višoj razini matematike, jer taj ispit nije prošao svaki drugi kandidat, a potom i na osnovnoj razini engleskog jezika, koju nije položilo 44 posto kandidata. Poražavajući rezultati bili su na izbornom ispitu iz fizike koju je palo čak 92,5 posto strukovnjaka i 57 posto gimnazijalaca na nacionalnoj razini. Za tim podacima ne zaostaju ni primorsko-goranski maturanti, jer taj ispit ih je pisalo 22, a čak 17 ih je palo. Učenici strukovnih škola na nacionalnoj razini loš su rezultat ostvarili i na izbornoj biologiji, koju je palo njih 61 posto, na kemiji ih je negativnu ocjenu dobilo njih 59 posto, iz informatike 58 posto.


Kalendar za iduću godinu


Prijave za novi ljetni rok državne mature počet će već 1. prosinca i trajat će do 15. veljače. Prvi rok mature u ovoj školskoj godini započet će 2. lipnja iduće godine i tog će se dana pisati ispiti iz materinskih jezika nacionalnih manjina. Od obveznih ispita koje polaže najviše maturanata, prvi je na rasporedu prvi dio hrvatskog jezika, test i sažetak, koji se polaže 16. lipnja. Dan kasnije, 17. lipnja, piše se esej iz hrvatskog. Slijedi engleski, obje razine polažu se 18. lipnja. Matematika će se i u 2025. godini pisati na dvjema razinama koje su na rasporedu 25. lipnja. Privremeni rezultati bit će objavljeni 9. srpnja, rok za prigovore je 11. srpnja, a konačni rezultati mature u ljetnom roku izlaze 16. srpnja.