Slab autoritet

Novi šef SDP-a ima jaku oporbu u vrhu stranke. Ne kontrolira gotovo pola Predsjedništva

Tihana Tomičić

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Među 17 članova novog Predsjedništva - predsjednik je 18. član - omjer je tanak, 9 prema 8 već u startu



Izborom Siniše Hajdaša Dončića na čelo SDP-a počinje nova era za stranku koja je u četiri godine vodstva Peđe Grbina desetkovana na terenu i danas nema organizacije u cijelom nizu sredina, stoga je Hajdašev prvi zadatak vratiti ljude u stranku i ojačati stranačku bazu. A probleme ima u Zagrebu, gdje stranka već dvije godine ima privremeno vodstvo, potom u Splitu gdje se stranka na ovim izborima opet podijelila između onih koji navodno lažiraju glasove i onih koji na to upozoravaju, a ni u Rijeci nije mnogo bolje s pasivnošću članstva, s obzirom na to da na izbore za vlastitog predsjednika izlazi manje od 20 posto članova.


Oporbena osmorka


U prvoj objavi nakon pobjede Hajdaš Dončić ima snažnu poruku članstvu – da ih osluškuje vrlo pažljivo i da u stranci ima mjesta za sve.


– Pod crvenim kišobranom za sve ima mjesta. Ovu funkciju preuzimam s velikom odgovornošću i iskrenom vjerom u uspjeh. Siguran sam da je došlo vrijeme za pobjednički SDP, od lokalne do nacionalne razine. Članovima poručujem da ću pozornost usmjeriti na rad na terenu i suradnju s lokalnim organizacijama, slušati njihove ideje, graditi i jačati stranku u zajedništvu i suradnji. Građanima pak poručujem da ću se boriti za njih iz oporbe, nastavit ću se boriti za njih i kad dođemo na vlast, kaže Hajdaš Dončić.




Kako je najavljivao, njegovi prvi potezi bit će organizacija izbora u stranci u Zagrebu te dogovor oko kandidata za župane i gradonačelnike za lokalne izbore 2025. godine, pri čemu i SDP Zagreba mora imati svog kandidata za gradonačelnika. Tu je i posao izbora novog vodstva Glavnog odbora, a za njega ni situacija u novoizabranom Predsjedništvu neće biti sasvim laka. Iako se očekivalo da će olako proći kroz izbore, ne samo da je u Zoranu Paunoviću imao dostojnog protukandidata, nego mu ni sastav Predsjedništva ne jamči apsolutni mir.


Dio ljudi koji je ušao nikad mu nije bio blizak, poput Tonina Picule koji je uvijek bio »antimilanovićevski kandidat«, župana Zlatka Komadine koji je isto uvijek pripadao drugoj struji, iako je sada pred kraj karijere u miroljubivoj fazi »patera familiasa SDP-a«, a tu je i Ranko Ostojić koji je otvoreno stajao iza kandidature Zorana Paunovića. Uz Ostojića se javno kao podupirateljica Paunovića bila ovih dana »outala« i Sabina Glasovac, a uz nju je, samo potiho, bila i Mirela Ahmetović, te Jasenka Auguštin Pentek. Iako je bila predsjednica Glavnog odbora u Grbinovu mandatu, Marija Lugarić iznikla je također u jednoj drugoj stranačkoj struji, onoj Piculinoj, a najzanimljivije od svega bilo je glasanje u drugom krugu izbora za predsjednika u subotu u Osijeku, gdje je Hajdaš Dončić na terenu koji kontrolira Biljana Borzan, dobio triput manje glasova od Paunovića. To je bilo veliko iznenađenje jer su Hajdaš i Borzan uvijek bili pripadnici iste stranačke struje – no, izgleda da je Borzan otkazala svoju bezuvjetnu podršku jer Hajdaš nije podržao da u Predsjedništvo uđe i njezin suradnik iz Osijeka Boris Piložota. Na Hajdaševom je šalabahteru, naime, bilo ime Marija Milinkovića, a ne Piližote, i Milinković je i prošao mada je manje poznat javnosti, te je Borzan evidentno dala uputu da se u drugom krugu u Osijeku glasa za Paunovića, a ne Hajdaša Dončića. Tako je upitno ima li više i njezinu podršku.


Devetero odanih


Dakle, kad se podvuče crta, od 17 članova novog Predsjedništva (predsjednik je 18. član), već u ovom trenutku, prije prve sjednice ovog glavnog stranačkog tijela, slobodno se može reći da Hajdaš Dončić ne kontrolira gotovo pola Predsjedništva, te će na svakoj odluci itekako morati raditi. Neki su apriori njegovi kritičari, kao Picula ili sada Ostojić i Glasovac, samom činjenicom da su podržavali Paunovića, dok će se s drugima, poput Ahmetović ili Borzan, itekako morati boriti da bi ga podržale.


Na njegovoj su strani svakako Mišel Jakšić, Mihael Zmajlović, Kristina Ikić Baniček, Sandra Krpan, Ivana Marković, Joško Klisović, te oni koji su manje poznati, a uklizali su ravno sa šalabahtera kao spomenuti Mario Milinković ili gradonačelnik Trogira Ante Bilić (koji je u Dalmaciji istisnuo Mišu Krstičevića), te Lovro Lukavečki ispred Foruma mladih, koji također dolazi sa sjevera Hrvatske kao i sam Hajdaš Dončić.


Dakle, omjer je tanak, 9 prema 8 već u startu, stoga Hajdašu Dončiću neće biti lako izgraditi autoritet predsjednika. Ako politiku bude nastavio u smjeru smjenjivanja ili isključivanja bilo koga iz stranke, to sigurno neće biti dobro za njega i njegovu mantru koja kaže da SDP sada mora postati prvi, a ne ostati drugi u Hrvatskoj.


Od HDZ-a do čela SDP-a


O Hajdašu Dončiću se zna dosta: u ranoj mladosti bio je član HDZ-a jer ga je otac upisao, kao i sve članove obitelji, no nije bio aktivan član. U SDP-u je od 2005. godine, a već 2009. postaje krapinsko-zagorski župan, te potom nakon Zlatka Komadine i ministar prometa u vladi Zorana Milanovića. Doktor je ekonomskih znanosti i često ističe kako nijedne izbore nikad nije izgubio, od župana do zastupnika u Saboru ove godine, kad je u svojoj jedinici dobio najviše preferencijalnih glasova, više od 20.000.