Sudjelovalo devetnaest posada

Čak sedam pobjednika na Nerezinskoj regati za tradicijske barke na jedra

Bojan Purić

Start regate ispred nerezinske luke / Foto B. PURIĆ

Start regate ispred nerezinske luke / Foto B. PURIĆ

Priznanja su dobili gucevi registracije MD 551 i "Maretin", "Nebuloza ničija" u kategoriji gajete i leuti, batela "Fažanka" te pasare "Bambuja", "Sv. Francisco" i "Primavera". Nagrada za korisnike markoni-jedara pripala je gucu "Kade si?"



 


 


 




NEREZINE – Vikend koji je, nakon niza dana jesenskog ugođaja, krasilo ljetno vrijeme, iskorišten je za održavanje 48. po redu Nerezinske regate za tradicijske barke na jedra. Okupilo se devetnaest posada s istarsko-kvarnerskog područja koje su isplovile iz nerezinske luke i u Lošinjskom kanalu krenule »u potragu« za vjetrom, iskušavajući sposobnosti svojih barki. Sudjelovali su vlasnici barki koji se često susreću na regatama ovakve vrste na Kvarneru, pa su se među njima, uz određeno sportsko rivalstvo, razvila i prijateljstva. Sportsko društvo Škarpina, organizator regate, razvrstalo je barke prema vrstama i veličinama, pa je nagrađeno sedam pobjednika, uz dodatno priznanje za korisnike markoni-jedara.


Od guceva do pet metara duljine, najbolji je bio onaj registracije MD 551 Roberta Mohovića iz Mošćeničke Drage, a od većih guceva »Maretin« Željka Darišića (Lovran). U kategoriji gajete i leuti pobjednica je »Nebuloza ničija« Tamare Žerić iz Rijeke, u kategoriji batela »Fažanka« Lučana Sošića iz Pule, od pasara duljine do 4,5 metra »Bambuja« kojom je kormilario Tony Sokolić iz Nerezina, od duljih pasara »Sv. Francisco« Marija Basana iz Lovrana, a od regatnih pasara »Primavera« s kormilarkom Emom Krstačić iz Malog Lošinja. Prva nagrada za korisnike markoni-jedara pripala je Raimondu Randiju iz Lovrana na gucu »Kade si?«, a sva su priznanja uručena na završnoj fešti na Studencu, ujedno i zatvaranju petnaestodnevnog festivala »Lošinjskim jedrima oko svijeta – Losinava« Turističke zajednice Lošinja i mnogobrojnih sudionika. Vrhunac zabavnog programa bio je koncert Giuliana Đanića.


Sama Nerezinska regata mnogo je starija od ovog festivala; pokrenuta je još 1920. godine i, s dva dulja prekida, opstala do danas, kontinuirano od 2011. godine.