TZ VINODOLSKE OPĆINE

Direktorica Alenka Spoja osvrnula se na sezonu i brojne manifestacije

Robert Šimonović

Hotel Village Balatura, Foto: TZ VINODOLSKE OPćINE

Hotel Village Balatura, Foto: TZ VINODOLSKE OPćINE

Vinodol je savršeno mjesto odmor i opuštanje u netaknutoj prirodi



Zadovoljstvo djelatnika Turističke zajednice Vinodolske općine s odrađenom sezonom nije izostalo, iako je turistički promet u Vinodolu, kako saznajemo od direktorice TZ-a Alenke Spoja, u laganom padu u odnosu na 2023. godinu.


Točnije, riječ je o padu broja noćenja za osam posto u odnosu na lani, ali je on na razini referentne, 2019. godine. Riječ je o periodu od 1. siječnja do 31. kolovoza. Po pitanju strukture gostiju u prvom redu tu su Nijemci koji čine 44 posto ukupnih noćenja u Vinodolu, zatim Hrvati s udjelom od 10,5 posto ukupnih noćenja, gosti iz Austrije s 5,1 posto udjela, Slovenci…


Pored objekata u domaćinstvu, odnosno privatnih iznajmljivača koji su ujedno i nosioci turizma u Vinodolu, tu su i pravni subjekti na području Vinodola kao što su Hostel Mali Pariz u Grižanima i Hotel Village Balatura u Triblju.




Kako kaže Spoja, oni pored zavidnih smještajnih kapaciteta i sadržaja koje zahtijeva današnji turist, u svojoj specifičnoj ponudi gostima nude mediteransku hranu uz nutricionistički nadzor te vegansku i vegetarijansku kuhinju, što je jedinstvena ponuda na crikveničko – vinodolskoj rivijeri. Spoja dodaje da privatni iznajmljivači na području Vinodola gostima nerijetko nude luksuzne smještajne objekte s pretežno četiri i pet zvjezdica.



Mali Pariz gostima nudi mediteransku hranu uz nutricionistički nadzor, Foto:  TZ VINODOLSKE OPĆINE

Predstavljanje povijesnog nasljeđa


– Kako biste stekli predodžbu o tome, u Bribiru postoje objekti s heliodromom, električnim punionicama za električna vozila, turskim i finskim saunama, teretanama, unutarnjim i vanjskim bazenima, zen sobama za relaksaciju…


Što je više potrebno današnjem turistu u ovom užurbanom i urbanom životu nego odmor, relaksacija, okruženje netaknute prirode, ali i brojni sadržaji i outdoor aktivnosti kao što su biciklističke staze, planinarske staze, brojne atraktivne prirodne lokacije Vinodola poput Staze kamenih stupi ili vidikovca Oči Vinodola.


Tu je i bogata sakralna i kulturno-povijesna baština Vinodola, drivenički kaštel, griška gradina, Kuća Klović i kula Turan u Bribiru u kojoj se nalazi jedan od osam Interpretacijskih centara Kulturno-turističke rute Putevima Frankopana.


Muzejska zbirka Kuće Klović u Grižanima i kula Turan u Bribiru otvoreni su tijekom turističke sezone kako bismo našim gostima i posjetiteljima prezentirali svoje bogato povijesno nasljeđe, kaže Spoja.



Privatni iznajmljivači nositelji su turizma u Vinodolu, Foto:  TZ VINODOLSKE OPĆINE

Bogato gastronomsko nasljeđe


Direktorica vinodolske turističke zajednice se osvrnula i na brojne manifestacije koje su se održale tijekom cijele godine, a koje su osmišljene i realizirane upravo iz razloga da privuku pozornost javnosti na Vinodolsku općinu, ali i da postanu motiv dolaska u Vinodol kod domaćih i stranih posjetitelja.


– Neke od njih, s kojima se uistinu ponosimo zbog izuzetno dobre posjećenosti i pozitivnih komentara, jesu Festival bribirskog prisnaca i Festival bribirskih makaruna, eno i gastroprojekti kojima želimo ukazati na bogato gastronomsko nasljeđe naših predaka, zatim Vinodolske ljetne večeri koje se održavaju više od dva desetljeća, kao i posebno atraktivna Ružica Vinodola koja je ove godine proslavila 20. rođendan, ističe Alenka Spoja.