Ljeto puno doživljaja

Labin i Rabac su uspješan spoj lokalne tradicije s modernim sadržajima

Foto: TZG LABIN

Foto: TZG LABIN

Ljeto u Labinu i Rapcu obilježeno je raznolikošću događanja koja su nudila ponešto za svakoga – od kulturnih zaljubljenika, sportaša do ljubitelja dobrog zalogaja i zabave



Ljeto u Labinu i Rapcu ove godine obilježeno je bogatim programom manifestacija koje su oduševile domaće stanovništvo, turiste i posjetitelje iz svih krajeva.


Kroz različite događaje, od kulturnih i glazbenih festivala do sportskih natjecanja i gastro manifestacija, Labin i Rabac su još jednom pokazali kako savršeno spajaju tradiciju, suvremenost i mediteranski način života.


Tijekom ljetne sezone Turistička zajednica Grada Labina je ponovno oduševila posjetitelje i lokalno stanovništvo serijom jedinstvenih Noćnih razgleda starog grada Labina, omogućivši im da kroz interaktivne vođene ture dožive bogatu povijest, legende i tradiciju grada.




Ova popularna manifestacija, koja je postala nezaobilazna atrakcija u ljetnom kalendaru, pružila je nezaboravno iskustvo kroz autentične priče i likove iz prošlosti, sve to u jedinstvenoj atmosferi noćnih šetnji ulicama starog grada.


Dodatni čar svakom razgledu davali su nastupi klape Labin, koja je svojim tradicionalnim pjesmama uveseljavala goste prije početka ture. Ova poznata lokalna klapa svojom glazbom doprinosila je posebnom ugođaju, povezujući povijest i kulturu Labina s jedinstvenim glazbenim nasljeđem regije.


Upravo su ti nastupi stvarali toplu i autentičnu atmosferu, savršeno uvodeći posjetitelje u priče koje će uskoro otkriti.


Autentični kostimi i performanse


Pod vodstvom iskusnih vodiča i vodičkinja, odjevenih u povijesne kostime, posjetitelji su imali priliku zakoračiti u zlatno doba Labina te kroz zanimljive priče saznati više o životima rudara, gradskim legendama i važnim povijesnim događajima.


Ove ture nisu bile samo edukativne, već su pružale i dozu zabave, budući da su interaktivni vodiči kroz autentične kostime i performanse oživjeli duh prošlosti. Razgled završava ispred Art gastro galerije Negri, gdje posjetitelji mogu uživati u degustaciji autohtonih proizvoda, čime se cijelo iskustvo zaokružuje autentičnim okusima lokalne gastronomije.


Novost ove godine bila je Noćni razgled Rapca, nekadašnjeg malog ribarskog mjesta, koje je svojim povijesnim turama privuklo veliku pažnju.


Iskusni vodič i vodičkinje, prepuni zanimljivih priča, posebno su plijenili pažnju svojim autentičnim izgledom. Za ovu prigodu sašivene su nove uniforme koje podsjećaju na modu 19. stoljeća, čime je dodatno oživljena povijest ovog pitoresknog mjesta. Tura završava na Rivi, gdje posjetitelji mogu uživati u Istrian Lifestyle Handmade & Gourmet Fairu, sajmu originalnih istarskih gastro i handmade proizvoda.


Na rabačkoj rivi posjetitelji mogu kušati vrhunska maslinova ulja, cijenjeni istarski pršut i sir, osvježiti se prirodnim sokovima te zasladiti domaćim džemovima. Sajam nudi i raznovrsnu ponudu suvenira, lavande i prirodne kozmetike.


Za kraj ovog nezaboravnog druženja, posjetitelji mogu nazdraviti odličnim labinskim vinima, koja su postala nezaobilazan dio istarske eno-gastronomske scene.


Vođenja su bila organizirana na hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom i češkom jeziku, a svi razgledi bili su besplatni, čime su postali dostupni širokom krugu posjetitelja.



Wine&Music Labin jedno je od najomiljenijih ljetnih događanja, Foto: TZG Labin

Festival od svih morskih gušti


Novost ove godine je i gastro manifestacija Sea gušti – Festival od svih morskih gušti na rivi u Rapcu.


Bogati program i morske delicije garantirale su dobru zabavu, a posjetitelji su imali priliku poslušati edukaciju o ribi kao namirnici te na praktičnim primjerima vidjeti kreativne načine pripreme ribe od strane lokalnih gastro stručnjaka, Hrvoja Hrvatina i Tonija Dragičevića te celebrity chefa Davida Skoke.


Vrhunske delicije sezonskog ulova od strane lokalnih ribara pripremali su lokalni ugostitelji.


Festival od svih morskih gušti želi naglasiti važnost izvrsnosti lokalnih namirnica i prezentaciju rada lokalnih ribara te promociju svježe ulovljene ribe, a posjetitelji su uz morske specijalitete mogli kušati vina vinara iz udruge Trs, pivo lokalne craft pivovare Labona, a u ponudi su se našli i kokteli.


Glazbeni program na festivalu održanom u svibnju predvodio je popularni Cubismo, majstori energičnog jazz salsa zvuka, te grupa Side Effects, nudeći posjetiteljima priliku za ples i zabavu, a u rujnu popularni Detour i grupa Behind the House.


Festival Sea gušti posebnu pažnju pridaje održivosti, pa se na manifestaciji koristio biorazgradivi pribor, višekratne čaše uz kauciju, a Vodovod Labin osigurao je vodu iz javne vodoopskrbe.


Događaj je prilagođen svim generacijama, pa su organizirane i dječje radionice, igre i zabavne aktivnosti za najmlađe, čime se manifestacija pretvara u obiteljski događaj. Festival Sea gušti, izvornom izričaju posvećen je i na svom vizualu, koji koristi labinjonsku cakavicu, zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.


Uz zvukove glazbe i mirise morske kuhinje, festival šalje posebnu poruku za sve prisutne: “Aj lepo je popit dec belega na rive i opocinut na ždraje”. Ovaj poziv na opuštanje i uživanje u jednostavnim životnim radostima uz čašu dobrog vina, oslikava duh istinskog guštanja u svakom trenutku.



Sea gušti – Festival od svih morskih gušti na rivi u Rapcu, Foto: TZG Labin

Omiljeno ljetno događanje


Manifestacija Wine&Music Labin jedno je od najomiljenijih ljetnih događanja gdje se spajaju vrhunska vina s Labinštine i odlična glazba, stvarajući nezaboravnu atmosferu za sve posjetitelje.


Održava se u posebnom ambijentu prekrasnom Parku hrvatskih branitelja, prigodno dekoriranom i daje poseban ugođaj ovoj manifestaciji.


Kroz manifestaciju Wine&Music Labin, posjetitelji imaju priliku degustirati najbolje lokalne sorte vina, među kojima se ističu malvazija, teran, te razni pjenušci i desertna vina koja proizvode vinari udruge Trs. Ovog ljeta zabavljali su nas Marko Tolja, početkom ljeta te na kraju ljetne sezone Matija Cvek i The Funkensteins.


Wine&Music Labin pruža jedinstveno iskustvo spajanja bogate enološke ponude i vrhunske glazbe u jednom od najljepših povijesnih gradova Istre. Ovaj događaj svake godine privlači brojne ljubitelje vina, craft piva i glazbe.


Ljeto u Labinu i Rapcu obilježeno je raznolikošću događanja koja su nudila ponešto za svakoga – od kulturnih zaljubljenika, sportaša do ljubitelja dobrog zalogaja i zabave.


Manifestacije su uspješno spojile lokalnu tradiciju s modernim sadržajima, potvrđujući ove dvije destinacije kao atraktivne i nezaobilazne ljetne destinacije u Istri.


Ljetne manifestacije u Labinu i Rapcu završile su uz osmijehe, dobru energiju i sjećanja koja će zasigurno privući posjetitelje i sljedeće godine.


»Božićna bajka« na novoj lokaciji


U Labinu se svake godine organizira manifestacija pod nazivom “Božićna bajka”, koja privlači posjetitelje iz cijele Istre i šire. Ovaj događaj uključuje niz blagdanskih aktivnosti, zabavnih programa uoči Božića, čineći Labin idealnim mjestom za uživanje u božićnoj atmosferi.


Prethodnih godina Božićna bajka se odvijala u Starogradskoj jezgri, dok ove godine seli na novu lokaciju, omiljenu među Labinjanima. Park hrvatskih branitelja, omiljena ljetna oaza, ove će zime zasjati u potpuno novom ruhu.


Po prvi put, park će biti prigodno dekoriran za božićne blagdane, donoseći zimski ugođaj i čaroliju u ovaj prostor. Posjetitelji mogu očekivati raskošnu blagdansku rasvjetu, ukrase i razne prigodne sadržaje koji će dodatno obogatiti božićnu atmosferu.


Ovaj potez sigurno će oduševiti i lokalno stanovništvo i posjetitelje, čineći Park hrvatskih branitelja novim središtem zimskih događanja. U Parku vas očekuje dvodnevna zabava uz “Sinatrovo” by Marko Tolja i Vannu. Dođite na DEC In Park, uz kuhano vino i dobru energiju zabavite se dugo u noć.