TZ GRAD KRK

Direktorica Ivana Kovačić zadovoljna je rezultatima sadržajne i plodonosne sezone

Mladen Trinajstić

500. Krčki sajam postavio je visoku ljestvicu, Foto: TZ Krka

500. Krčki sajam postavio je visoku ljestvicu, Foto: TZ Krka

Grad Krk tijekom trajanja jubilarnog 500. Krčkog sajma dostojanstveno je i s ponosom ugostio domaće i strane posjetitelje, još jednom naglašavajući svoju predanost očuvanju tradicije i kulturne baštine, na ponos svojih stanovnika i cijele regije



Za Krčanima je još jedna dobra, sadržajna i moglo bi se reći plodonosna sezona, ljeto obilježeno brojnim manifestacijama. I po pitanju broja takvih događanja, ali i njihove kvalitete odnosno produkcijske razine ove je godine nedvojbeno ostvaren velik, i rekla bih “opipljivi” napredak, ustvrdila je sažimajući dojmove još uvijek tekućih turističkih zbivanja direktorica Turističke zajednice Grada Krka, Ivana Kovačić.


– Sve što je u pripremi ove turističke godine bilo planirano Godišnjim programom rada TZG Krka sukladno odlukama Turističkog vijeća ostvareno je, što me iznimno veseli i ispunja ponosom, nastavlja naša sugovornica podsjećajući da su, osim u kvalitetnim priprema realizacije brojnih predsezonskih, a potom i manifestacija koje su “začinile” turističku špicu, Krčani ovog ljeta saveznika imali i u vremenskim prilikama koje nisu pomrsile niti jedan njihov plan.



Direktorica Turističke zajednice Grada Krka, Ivana Kovačić, Foto: Marko Gracin

Edukacijski programi




– Podsjetila bih da su i ove godine osigurana sredstva za potpore programa, događanja i manifestacije u turizmu na području grada Krka koja se već neko vrijeme dodjeljuju temeljem prijava na javni poziv TZ Grada Krka, a koje organizacijski pripremaju broje udruge, ustanove i druge organizacije.


Na taj je način bilo podržano čak dvadeset projekata od čega je većina i realizirana, a jedan od najatraktivnijih zasigurno je bio nedavno upriličeni međunarodni miting skakačica i skakača s motkom Jump2Krk, u organizaciji kojeg je ključnu ulogu odigrao Atletski klub Krk.


Vraćajući se u svom prigodnom “rezimeu” turističke 2024. na predsezonu, Kovačić nas je podsjetila na dan Uskrsa i tim povodom organiziranu tradicionalnu podjelu uskrsnih pogača prvim krčkim gostima, uz prigodni zabavno-kulturni program vrhunskih riječkih vokalista Vivien Galette i Voljena Grbca koji su prve krčke turističke laste tada zabavili uz klavirsku pratnju Vladimira Babina.


Organizirana je bila i besplatna biciklistička tura kao i storytelling vođenje, i to kako za Uskrs tako i povodom prvomajskih praznika.


TZG Krka, po već ustaljenoj praksi provođenja različitih edukacijskih programa, u djelo je pred početak ljeta provela i dvije besplatne edukacije za turističke djelatnike i privatne iznajmljivače koje su se ponovno održale uživo, pa je to bio i prigodan skup turističkih djelatnika.


S ciljem kvalitetne pripreme te upoznavanja s trendovima i novostima za nadolazeću turističku sezonu, predavači su temama obuhvatili sve bitne informacije vezane za poslovanje, ali i prezentirali aktualnosti, mogućnosti oglašavanja te trendove na turističkom tržištu.


Camino Krk Story ovog je proljeća održan na području Krka i Baške tijekom dva dvodnevna vikend programa koji su uključivali stručno vođenje, organizirani prijevoz, okrijepe i vođene ture otočnim znamenitostima, interpretacijskim centrima i muzejima.


Triola Kamplin Fest

Četvrto izdanje Triola Kamplin Festa, održalo se na divnoj povijesnoj lokaciji po kojoj manifestacija i nosi dio imena – trgu Kamplin. Tijekom ljetnih mjeseci, od kraja lipnja do završetka kolovoza, posjetitelji su mogli uživati u seriji različitih glazbeno-scenskih nastupa.


U sklopu teme Celebrate Local održani su nastupi folklornog društva Poljica, Gradske glazbe Krk i klape Vejanke, kulturno umjetničkog društva Vrh i Antonia Krištofića (Najljepše od Olivera), kulturnog društva Kornić i klape Kastav. U sklopu Easy Going teme nastupila je Stefany Žužić, Paloma Pavan uz pratnju Ognjena Gravora te Dino Antonić Acoustic Trio, a Good Vibes koncept je obilježen nastupima riječke funk grupe Grapevine Babies, Jed Becker’s Group i Gearbox Cover Banda.

Krk Music Fest


– Dvodnevni vikend programi održani su tijekom svibnja, a aktivnosti povezane s tom vrstom turističke ponude našeg grada, ali i otoka nastavljene će biti i tijekom ove jeseni, s već nastupilim “popuštanjem” vrućina i okretanjem naših posjetitelja bogatoj paleti ponude i sadržaja iz segmenta outdoora odnosno aktivnog provođenja slobodnog vremena, nastavlja naša sugovornica.


Govoreći o onim najvećim i najposjećenijim krčkim sezonskiom manifestacijama direktorica Kovačić je istakla trodnevni Krk Music Fest koji je tradicionalno započeo na Svjetski dan glazbe, 21. lipnja.


U svom šestom izdanju KMF je ugostio mnoge poznate glazbenike, među kojima skupinu Vatra, Nenu Belana & Fiumense te u konačnici i jedan od najutjecajnijih Beatles Tribute bendova na svijetu – The Bestbeat.


Svakog dana za trajanja tog festivala nastupala su folklorna društva s područja grada Krka (Poljica, Vrh i Kornić) koja su izvodila tradicijske krčke plesove uz pratnju sopela.


Ovom se manifestacijom prezentira i čuva otočna folklorna baština jer se u programu izdvajaju upravo folklorna društva čija je specifična glazba – dvoglasje tijesnih intervala upisana na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine, dok su Krčki tanci proglašeni nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.


Tijekom festivala su održani i brojni koncertni nastupi udruga s područja Grada Krka – Gradske glazbe Krk, polaznika udruge Muzika u koracima (MOOK), zbora mladih Tiramol koji djeluje u sklopu udruge Kreativni Krk kao i zbora umirovljenika grada Krka.


Krk Music Fest su uljepšale i projekcije filmova na temu glazbe, a sadržajima obogatio i gostujući Food Truck Festival, ove godine u ponešto smanjenom obujmu, lociran uz područje Velog parka.



Jubilej Krčkog sajma


– Ono već tradicionalno središnje ljetno događanje na području grada bilo je 500. izdanje Krčkog sajma – Lovrečeve. Jubilarno krčko sajmeno slavlje obilježio je nikad raznovrsniji i bogatiji program, a tisuće posjetitelja svakodnevno su “Presjajni grad Krčana” pretvarale u središte najbolje zabave na ovim prostorima, kaže nadalje naša sugovornica.


Krčki sajam svake godine privlači tisuće domaćih i stranih posjetitelja svih generacija, a organizatori su se ove godine dodatno potrudili jubilej proslaviti i obilježiti nikad spektakularnijim programom.


– Posebna pozornost pridala se sajmu s četrdesetak izlagača rukotvorina, autohtonih proizvoda i delicija pristiglih iz svih dijelova Hrvatske, ističe Kovačić.


Upravo ovaj povijesni centralni sadržaj te manifestacije savršeno se uklopio u visoko zacrtane ekološke, ekonomske i socijalne učinke Krčkog sajma.


Kako bi se posjetitelji dodatno educirali o tradicionalnim vrijednostima na kojima ekootok Krk danas gradi svoj imidž, organizirane su i u djelo provedene bile mnogobrojne radionice na temu vrcanja meda, izrade srednjovjekovnih vjenčića, glagoljice, viteških vještina te interpretacijske šetnje. Večernji program tijekom sva tri dana trajanja Krčkog sajma privlačio je pak tisuće posjetitelja na grdsku rivu.


U slijedu glazbenih gostovanja koja su u velikom jubileju Lovrečeve održana na obali teško je izdvojiti izvođača koji je najviše oduševio publiku.


To i ne čudi uzme li se u obzir da su u toj prigodi nastupali popularni Petar Grašo, talijanska skupina Liveplay koja slovi za jedan od najboljih Coldplay tribute bendova, grupa Parni valjak, DJ Lucca Montecchi, skupina Infinity te u velikom finalu sajma i legendarni, Grammyjem nagrađeni Gipsy Kingsi, predvođeni Andréom Reyesom, a koji su na krčkoj rivi pjevali u sklopu svoje aktualne svjetske turneje “El Origen”.


TZ Grada Krka i Grad Krk, organizatori ove tradicionalne manifestacije, pripremili su i bogatu ugostiteljsku ponudu s kvalitetnim izborom hrane i pića na čak četiri lokacije.


– Spajajući povijest i sadašnjost, na prigodnim ugostiteljskim punktovima mogla se tako pronaći odlična ponuda vina i domaćih rakija, osvježavajućih pića i koktela. Ljubiteljima dobrih zalogaja omiljene destinacije bili su punktovi s janjetinom ili zalogajima koje je pripremio Deni Srdoč.


Pomno odabrani programi i sadržaji 500. Krčkog sajma bili su namijenjeni svim dobnim skupinama – obiteljima s djecom, mladima, ali i srednjim te starijim generacijama, ustvrdila je Kovačić ne krijući da je vesele redom pozitivni dojmovi posjetitelja i njenih sugrađana, složnih u ocjeni da je ovogodišnjim Krčkim sajmom visoko postavljena letvica i za sva buduća izdanja te popularne i posjećene ljetne priredbe.


Priprema Adventa u Krku


Kovačić je pri tom istakla i da se u red ispunjenih ciljeva Krčkog sajma može uvrstiti stvaranje snažnog motiva za dolazak gostiju, povećanje turističkog prometa i potrošnje, prezentacija lokalne kulturne i povijesne baštine uz unapređenje i obogaćenje turističkog proizvoda grada, jednako kao i nastojanje daljnjeg razvijanja prepoznatljivog događanja koje je postalo značajnim generatorom pozitivnog imidža Krka kao tursitičke destinacije, odnosno njena brendiranja.


Napominjući da je ulaz na sve programe, koncerte i radionice i ove godine bio besplatan, čelnica te krčke turističke ustanove ustvrdila je i da je svime spomenutim grad Krk dostojanstveno i s ponosom ugostio domaće i strane posjetitelje, još jednom naglašavajući svoju predanost očuvanju tradicije i kulturne baštine, na ponos svojih stanovnika i cijele regije.


Ističući da se i u nastavku godine predano radi na obogaćenju sadržajnosti boravka i nadalje brojnih posjetitelja grada i otoka Krka, direktorica Gradskog TZ-a otkrila nam je da su već pokrenute pripreme održavanja još jednog, sad već također tradicionalnog programa Adventa u Krku, manifestacije koja bi sadržajnošću i brojnošću prigodnih događanja lijepom i posebnom učiniti trebala i samu završnicu ove, u turističkom smislu i više no uspješne godine.