TZG PULA

Pula je nezaobilazno odredište za posjetitelje koncertnih događanja

Ana Braškić

Foto: TZG PULE

Foto: TZG PULE

Uz tri prekrasne ljetne pozornice unutar spomenika baštine, gradska jezgra obilovala je programima na kojima su nastupali domaći glazbenici, folklorne skupine i orkestri



Ljetna sezona 2024. u pulskoj gradskoj jezgri više je no ikad obilovala glazbeno-scenskim događanjima. Pulski Amfiteatar ugostio je velike domaće i svjetske zvijezde i još jednom se upisao na nezaobilaznu destinaciju koncertnih događanja u sezoni u regiji: Dua Lipa, Simple Minds, Robin Williams, Duran Duran, Lenny Kravitz, Avril Lavigne, Doris Dragović, Andrea Bocelli, Jason Derullo ovog su ljeta privukli u Pulu brojne ljubitelje glazbe.


Ovogodišnje, 71. izdanje Pulskog filmskog festivala, najvažnije i najdugovječnije pulske kulturne manifestacije te jedinog nacionalnog filmskog festivala, još jednom je Arenu u srpnju pretvorio u najljepše kino na otvorenom, a Pulu su zavladali film i filmski djelatnici, a vilo je tu i mnoštvo popratnih programa.


U Areni je održana i spektakularna opera Madama Butterfly, u izvedbi SNG Opere in Balet Ljubljana, u sklopu manifestacije Pulsko kulturno ljeto koja je ove godine doživjela drugo izdanje, a čija je centralna pozornica Malo rimsko kazalište.


Stotinjak programa na Kaštelu




Manifestacija je otvorena trodnevnim jazz festivalom Pula Jazz Waves, na kojem su nastupili glazbenici sa samog vrha hrvatske i svjetske jazz scene: Miguel Zenon s JazzIstra kvartetom, Jazz orkestar HRT-a i TBF, Jim Rotondi i Jaka Kopač kvintet.


Malo rimsko kazalište ugostilo je i jednog od najboljih suvremenih svjetskih jazz pijanista, četverostrukog dobitnika Grammya Gonzala Rubalcabu i njegov trio.


Ljubitelji klasične glazbe također su došli na svoje, osim opere izvedene u Amfiteatru, u Malom rimskom kazalištu gostovali su zbor HRT-a, simfonijski orkestar HRT-a (Blues notes), Solisti, zbor i orkestar Slovenskog narodnog gledališča Opera in balet iz Ljubljane održao je koncert Pucini gala.


Održan je i koncert Thievery corporation te kultne slovenske grupe Laibach, kao i koncert izvrsnog britanskog benda The Smile. Sve je to upotpunio program na trećoj povijesno-kulturnoj gradskoj lokaciji, utvrdi Kaštel koja je ovo ljeto ugostila 100-injak programa, koncerata domaćih i regionalnih zvijezda, predstava, program INK-a u sklopu kojeg se održao koncert Ibrice Jusića.



Arena je ugostila i Dua Lipu, Foto: TZG Pule

Programi u gradskoj jezgri


Uz tri prekrasne ljetne pozornice unutar spomenika baštine, gradska jezgra obilovala je programima na kojima su nastupali domaći glazbenici, folklorne skupine i orkestri. SAKUD na Forumu i Portarati u sklopu programa Glazba i grad predstavljao je rad svojih članica.


A za mlađu populaciju održavao se program svakoga petka na De Villeovom usponu kao i svirke po ulicama i trgovima koje uz podršku grada organizira Turistička zajednica grada Pule.


Program je nastavljen i u rujnu na Kaštelu te na gradskim ulicama i trgovima, od tradicionalne Pulske noći, koncerata na ulicama i trgovima do festivala svjetla Visualia.


Gradonačelnik Filip Zoričić

– Ovoga ljeta Pula je bila centar svijeta i s ponosom možemo reći da je upisana na svjetskoj mapi najpoželjnijih pozornica i koncertnih meka. Na jednoj od najljepših pozornica pod vedrim nebom na svijetu, našem Amfiteatru ljetos su se doista izredala velika glazbena imena, Dua Lipa, Lenny Kravitz, Duran Duran, Avril Lavigne, Simple Minds, Jason Derulo i na kraju slavni talijanski tenor Andrea Bocelli…


Pula je jedan od hrvatskih turističkih gradova koji se ove godine može pohvaliti i značajnim turističkim povećanjem.


Od početka godine do 31. kolovoza najveći istarski grad posjetilo je gotovo 400.000 gostiju, koji su ostvarili ukupno 1.882.955 noćenja što je četiri posto više dolazaka i jedan posto više noćenja nego lani.


Hvala svima na velikom trudu!