Prva NL

Dominik Mulac i Nikola Macolić srušili bivše na Kantridi, Opatija rutinski do bodova u derbiju

Ivan Volarić

Radost Opatijaca nakon vodećeg gola Mulca/Foto M. ĐEKIĆ

Radost Opatijaca nakon vodećeg gola Mulca/Foto M. ĐEKIĆ

Bivši igrači Orijenta na kraju su iskoristili darove gostujuće obrane i presudili svojim nekadašnjim suigračima koji su se pod legendarnim stijenama predstavili u vrlo skromnom izdanju

Opatija – Orijent 2:0




RIJEKA   Utakmica 7. kola SuperSport Prve NL: Opatija – Orijent 2:0 (1:0). Stadion na Kantridi. Gledatelja: 1200. Sudac: Antonio Škobić (Čepin) 7. Strijelci: 1:0 Mulac (7′-11m), 2:0 Macolić (53′),. Žuti kartoni: Macolić, Ušalj, Grujević (Opatija), Monjac, Panić (Orijent).


OPATIJA: Nwolokor -, Ušalj 6,5, Mulac 8, Arapović 6 (od 46′ Horvat 6,5), Kašiković 5,5 (od 46′ Ajayi 6), Pejanović 7, Čulina 5,5 (od 46′ Weitzer 6,5), Grujević 6,5, Macolić 7,5 (od 67′ Marić -), A. B. Bogolin 6 (od 60′ Žabec 6), Graf 6,5.


ORIJENT: Curać 5,5, Braut 6, Bodetić 6, Bubnjar 5,5, Valjan 6 (od 57′ Galešić 6), Muminović 6 (od 79′ Zuliani -), Faal 5 (od 57′ Zrilić 6), Monjac 5,5 (od 72′ Panić -), Milanović 5, Li Sirong 5 (od 46′ Švrljuga 6), Bagadur 6.




Dominik Mulac i Nikola Macolić odlučili su susjedski derbi na Kantridi koji je u potpunosti otišao na stranu Opatijaca. Bivši igrači Orijenta na kraju su iskoristili darove gostujuće obrane i presudili svojim nekadašnjim suigračima koji su se pod legendarnim stijenama predstavili u vrlo skromnom izdanju. Oba trenera su iznenadila brojnim promjenama u momčadi suprotno nepisanom nogometnom pravilu da se momčadi koje pobjeđuju – ne mijenjaju. Četiri, pet promjena u oba sastava čini su više su godila dužoj opatijskoj klupi. Dojam je da je trener Orijenta Alen Šušnić svoj prvi poraz na klupi Crvenih doživio i prije nego što je počela utakmica. Milanović nije uspio odmjeniti kapetana Tadejevića, a osim toga trener Krimejčana napravio je niz rošada u prednjim linijama koje su vrlo solidno i kompaktno djelovale u posljednjim utakmicama. S Faalom i Li Sirongom nije dobio ništa kao što je to i pokazao semafor na zapadu.


Pejanovićeva upornost


Opatijci su poveli iz prve prilike. Vratar Curać na najgori mogući način upoznao je čari igranja na nekada kultnom gradskom travnjaku. Povratna lopta mu je nezgodno odskočila preko noge, uporni Pejanović stigao prije na nju, a vratar Orijent uklizavanjem skrivio kazneni udarac. Dominik Mulac je u 7. minuti nije želio burno proslaviti pogodak protiv svojih dojučerašnjih suigrača – 1:0.


Krimejčani su pokušali pronaći brzi odgovor, ali opatijska obrana, unatoč promjenama, je ove sezone dokazano jedna od najjačih u Prvoj NL pa se sve svelo na prilično besciljno napucavanje lopte na 40-ak metara od domaćeg gola. Gledatelji su se u izostanku uzbuđenja na travnjaku do odmora morali zadovoljavati analizama trenerskih poteza i prizivanje brzih promjena, a burnu reakciju izazvao je u 32. minuti žuti karton treneru Orijenta Alen Šušniću. Jasno, komentari su ovisili o tome iz kojeg navijačkog tabora dopiru. U 42. minuti Opatijci su ponovo mogli iskoristiti jednu individualnu pogrešku u gostujućoj obrani. Milanović je podcijenio Kašikovića koji mu je odnio loptu s noge, vratar Curać je bio daleko od gola. No, napadač Opatije je previše oklijevao, na kraju poslužio Čulinu čiji udarac je završio u bloku. I to je bilo dovoljno da barem malo ukrasi nesadržano poluvrijeme i natjera više od tisuću gledatelja da ipak pljeskom isprate momčadi u svlačionicu.


Milanovićevo uklizavanje


Nastavak je donio očekivane promjene u oba sastava. Utakmica je odmah poprimila drugačije konture. Opatija je počela djelovati sve opasnije, a u 53. minuti stigla je i do drugog pogotka nakon akcije dva bivša igrača Orijenta. Dominik Mulac je povukao loptu sa svoje polovice, napravio višak u iznošenju lopte, a onda gurnuo dubinsku pas za Nikolu Macolića. Milanović je loše procijenio svoje mogućnosti i ispao u uklizavanju, a veznjak Opatije u sučeljavanju s vratarom Curaćem rutinski obavio ostatak posla – 2:0.


Foto galerija: Prva NL: Opatija - Orijent Foto: Milan Đekić


Vidno poljuljani Krimejčani nikako nisu uspjevali organizirano pritisnuti. Zoran Bogolin je dodatno učvrstio svoju obranu (Marić) i prepustio nizu kvalitetnih pojedinaca da koriste sve više prostora na suparničkoj polovici. Ivor Weitzer počeo je ubrzo zabavljati publiku svojim potezima. Barem onaj dio koji nije navijao za Orijent. Rikardo Bagadur je u 90. minuti glavom tukao nakon kornera, a Duje Ušalj izbio loptu s gol linije. Bio je to prvi posljednji udarac gostiju prema domaćim vratima prije nego što su Opatijci uzdignutih ruku dočekali posljednji zvižduk i započeli još jedno slavlje na travnjaku Kantride.



Tablice omogućuje Sofascore