Ceh ribara Rab

FOTO U uvali Supetarske Drage održan mirni prosvjed protiv ribogojilišta na Rabu. Prijeti devastacija podmorja

Lucian Borić

Foto Lucian Borić

Foto Lucian Borić

Napomenuli su i kako Općina Lopar "potiho, bez znanja otočana provučeno ispod stola zbog nečijih velikih interesa i ambicije, ne razmišljajući o katastrofalnim dugoročnim posljedicama koje nosi ovaj projekt, uvodi teške zagađivače u vidu ribogojilišta"



U organizaciji Ceha ribara Rab, danas je, u uvali Supetarske Drage, održan 2. mirni prosvjed protiv ribogojilišta na otoku Rabu. Prosvjed je trajao od 11 do 12 sati.


Prosvjed je okupio oko stotinjak brodica i još stotinu ljudi na vidikovcu, a prosvjednike su ponovno došli podržati i gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, i Zvonko Puljar Matić, voditelj odsjeka ureda Grada. Protiv ribogojilišta se izjasnila i koalicija HDZ, RPS i HSS koja ne podržava planirani razvoj marikulture u akvatoriju otoka Raba, naglašavajući da je “stotinjak rapskih obrtnika primarno vezano uz ribolov i more te da im je zbog izuzetnog rizika i opasnosti od devastacije podmorja ova ideja neprihvatljiva”.





Podsjetimo, CEH Ribara Rab je nedavno, na svojim Facebook stranicama, objavio kako se u akvatoriju Raba planiraju tri nova ribogojilišta, pa su zbog toga sve Rabljanke i Rabljane pozvali, kako na prvi prosvjed u kolovozu, tako i na današnji mirni prosvjed. Također, kako su nedavno poručili iz Ceha ribara, ovaj današnji prosvjed je nastavak borbe nakon što nisu dobili “nikakav pozitivan odgovor od strane odgovornih koji bi naglašavao da se ovaj projekt devastacije prirode gasi”.



Istaknuli su i kako ovaj projekt ima elaborate, projektanta, kao i sve potpise odgovornih, a smeta im što su oko ovoga također bile javne rasprave “za kojih nitko nije ni čuo ni vidio”.


Napomenuli su i kako Općina Lopar “potiho, bez znanja otočana provučeno ispod stola zbog nečijih velikih interesa i ambicije, ne razmišljajući o katastrofalnim dugoročnim posljedicama koje nosi ovaj projekt, uvodi teške zagađivače u vidu ribogojilišta”.


Brojne slične poruke mogle su se čuti od nezadovoljnih žitelja i danas tijekom prosvjeda.