Velika akcija USKOK-a

Prve fotografije bivšeg šefa Hrvatskih cesta. Uhićenog Škorića izveli iz kuće u Osijeku, vode ga u Zagreb

Portal Novilist.hr

Foto Bruno Jobst

Foto Bruno Jobst

Josip Škorić je ostavku podnio prošli mjesec, obrazloživši to osobnim razlozima



Na području Zagreba, Osijeka i Vukovara jutros traju uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji po nalogu USKOK-a prema više osoba za koje se sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela.


Jedan od uhićenih je donedavni predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić. On je u kolovozu podnio ostavku na to mjesto, obrazloživši ju – osobnim razlozima.


NOVO! 13:10 – Policijska pretraga kuće u Osijeku u kojoj stanuje u subotu uhićeni bivši predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić, kojeg se sumnjiči za koruptivna djela iz domene gospodarskog kriminala, završena je iza 12,30 sati. Nakon što su mu pretražena kuća i druge prostorije u Keršovanijevoj ulici u Osijeku, Josip Škorić je u pratnji policije odveden policijskim kombi-vozilom.




Uskok je izvijestio da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju, odnosno hoće li protiv njih pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor, o čemu će, kako ističu, pravodobno obavijestiti javnost. U policiji napominju da će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, policija predati osumnjičene osobe pritvorskom nadzorniku, dok će kaznenu prijavu protiv njih podnijeti Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.


Foto Bruno Jobst


RANIJE


“Kad negdje provedeš toliko godina, onda svakako to nije laka odluka, no nikako nije ishitrena. Više puta sam proteklih godinu dana razgovarao na tu temu, a još u svibnju sam i službeno obavijestio ministra da namjeravam ići. Ponosan sam na sve projekte koje smo proveli u ime Vlade RH, a koji su unaprijedili život građanima. Neki od njih će ostati upisani u povijest. Tvrtka je posložena i stabilna. Pred Hrvatskim cestama su novi veliki projekti i vjerujem da je sad najbolje vrijeme za nove snage”, izjavio je tada.


Drugi uhićeni je njegov bratić Zoran Škorić, predsjednik uprave Osijek Koteksa.


Novi list doznaje kako je među uhićenima i Sanda Bajtl, bivša direktorica osječke tvrtke Werkos u stečaju i sadašnja tvrtke Structivo, koja je često surađivala s Osijekom Koteksom. Ona je 2008. godine dobila nagradu Croma za najuspješniju mladu menadžericu.


Neslužbeno doznajemo da je razlog uhićenja namještanje poslova kod gradnje južne obilaznice Osijeka.


U Osijeku trenutno traje pretres kuća uhićenih, a tijekom dana će svi troje biti prepraćeni u Zagreb, gdje će biti nastavljeno davanje iskaza.


Foto Bruno Jobst


Foto Bruno Jobst


Foto Bruno Jobst


Policija se oglasila priopćenjem.


“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (služba Osijek) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji na području Zagreba, Osijeka i Vukovara”, objavljeno je.