Prva NL

Na Kantridi se igra prvoligaški derbi susjeda, utakmica nosi više od bodova

Ivan Volarić

Foto Arhiva NL/Foto A. KRIŽANEC

Foto Arhiva NL/Foto A. KRIŽANEC

Posljednji prvenstveni sudar Opatije i Orijenta na Kantridi odigran je 4. prosinca 2021. godine kada su gosti s Krimeje slavili golom Veldina Hodže na putu do jesenske titule



RIJEKA  Nakon gotovo tri godine na Kantridu se danas (16 sati) vraća – gradski prvoligaški derbi! Trećeplasirana Opatija s nizom od pet utakmica bez poraza dočekuje osmoplasirani Orijent, koji nije izgubio posljednje tri utakmice. Obje momčadi su u dobroj formi što jamči ugodno poslijepodne za sve ljubitelje nogometa. Posljednji prvenstveni sudar ovihdvaju suparnika odigran je 4. prosinca 2021. godine. Zahuktali Orijent, predvođen ubojitim Kristijanom Fućkom, tada je na putu prema jesenskoj tituli svladao Opatiju golom Veldina Hodže. Jedino će kapetan Anton Baltazar Bogolin započeti današnji ogled od momčadi koju je tada poslao na teren trener Zoran Bogolin. U početnom sastavu Orijenta vrlo vjerojatno neće biti niti jednog startera iz 2021. godine. Jasno, ne računa li se branič Dominik Mulac koji je ljetos stigao s Krimeje na Kantridu. Igrao je u obje pobjede Orijenta nad Opatijom te sezone, odnosno zna samo za pobjede u prvoligaškim derbijima susjeda koji se mogu nazvati i gradskim derbijem s obzirom na to da se momčad Opatije s jakim riječkim štihom udomaćila na Kantridi.


– Planiram nastaviti osobnu tradiciju pobjeđivanja u tim derbijima – govori 25-godišnji branič i jedan od desetak igrača Opatije koji je nosio dres Rijeke, bilo u mlađim uzrastima, bilo u seniorima. – Pet godina sam bio u Orijentu, s donedavnim suigračima se družim i izvan terena. Sigurno da je s te strane to za mene drugačija utakmica od drugih. Međutim, profesionalci smo i znamo staviti na stranu sva ta prijateljstva i sigurno da u ovih 90 minuta nećemo baš biti prijatelji. Orijent se dosta digao u posljednje vrijeme, proigrali su, a sve to pokazuju i njihovi rezultati. Međutim, mi smo do sada pokazali dosta dobrih stvari. U Vukovaru smo izvukli bod na karakter. Nemamo se čega bojati, već nastaviti svojim putem i pritom ne gledati ostale.


Neće biti dosadno


Gledatelji ove sezone imaju što vidjeti na Kantridi zahvaljujući Weitzerovim potezima i golovima.




– U najmanju ruku zbog njegovih golova bi gledateljima bilo preporučljivo da dođu, ali ovo je ipak lokalni derbi i uvijek postoji malo viša tenzija. Sve te naše međusobne utakmice su uvijek bile zanimljive. Utakmica sigurno neće biti dosadna! – nastavio je Mulac, koji je svojedobno u dresu Orijenta zabio gol sa svoje polovice terena, slično kao Weitzer nedavno protiv Rudeša.


– Cilj je dati još neki gol ove sezone, ali ne mora biti takav. Bitno je da mi pobjeđujemo – rekao je Mulac.


Opatija je iskusnija momčad od Orijentove, no ima i u redovima Krimejčana ponešto iskustva. Jedan od oslonaca momčadi je 33-godišnji dirigent Orijentove vezne linije Sanin Muminović, koji je svoju dobru partiju protiv Dubrave (2:0) obilježio i pogotkom.


– Nismo željeli previše riskirati nakon što smo poveli 2:0 jer treba uzeti u obzir da smo lošije krenuli u prvenstvo i trenutno je najbitnije skupljati bodove. Pobjede su te koje dižu samopouzdanje u momčadi, a vjerujem da će onda s time i naša igra dodatno rasti – govori Muminović.


Orijent raste


Orijent je s novim trenerom uzeo bod u Vinkovcima, potom tri boda protiv Dubrave, a za »idealan tjedan« valjalo bi uzeti barem bod na Kantridi.


Dominik Mulac donedavno je nosio dres Orijenta/V. KARUZA


– Nismo izgubili tri utakmice zaredom i naravno da bi bili zadovoljni s pozitivnim rezultatom. To je ipak naš primorski derbi, svi će ići na glavu. Opatijci su odlično ušli u prvenstvo. Drže se svojega plana. Weitzeru svaka čast na pogocima. To je rijetkost. Međutim, vidi s da ekipa diše kao jedan i svaka im čast na rezultatima. Dobro ćemo se pripremiti i probati dobiti utakmicu da se vratimo u gornji dom ljestvice. Nadam se i dobro ispunjenim tribinama, te dobrom ugođaju – rekao je Muminović.


Obje momčadi neće istrčati u najjačim sastavima. Kožića (Opatija) i Tadejevića (Orijent) neće biti zbog »svadbenih obaveza«, a Prskala (Opatija) i Kordića-Gružića (Orijent) zbog zdravstvenih problema.