Tanki zidovi

Neprikladni saborski prostor na Črnomercu. DP-ovci i SDP-ovci mogu se međusobno slušati kroz – zid

Dražen Ciglenečki

Foto Robert Anić / PIXSELL

Foto Robert Anić / PIXSELL

Ako svi mi zašutimo, razgovjetno možemo čuti o čemu sve DP-ovci pričaju, rekao nam je jedan socijaldemokratski zastupnik



Zaista je dugo trebalo da započne obnova zgrade Sabora oštećene u potresu još u proljeće 2020. Nevjerojatne četiri godine nije se apsolutno ništa događalo, odnosno propadali su javni natječaji na kojima se biralo najboljeg ponuditelja za obnovu.


Onda je ljetos ipak krenulo, Sabor je premješten u vojni kompleks na zagrebačkom Črnomercu da bi u povijesnu zgradu na Markovom trgu mogli useliti građevinski radnici, koji će tamo, kako se očekuje, ostati sljedeće tri godine. Naravno, prostori vojnog učilišta nisu prikladni za političko djelovanje zastupnika, ali riječ je jednostavno o višoj sili i prilagodit će se oni nekako s vremenom.


Predsjednik Sabora Gordan Jandroković obećao im je jučer više utičnica na klupama u dvorani u kojoj se održavaju plenarne sjednice, kao i poboljšanje interneta. No, potrebno će biti još određenih preinaka. Problem je što je, primjerice, zid koji dijeli prostorije klubova SDP-a i Domovinskog pokreta toliko tanak da se zastupnici tih stranaka, jedne vladajuće, a druge opozicijske, mogu međusobno slušati.




– Ako svi mi zašutimo, razgovjetno možemo čuti o čemu sve DP-ovci pričaju, rekao nam je jedan socijaldemokratski zastupnik.


Oporbi bi svakako koristilo da zna što sprema parlamentarna većina, ako HDZ uopće informira o svemu svoje glavne koalicijske partnere, ali u SDP-u ipak smatraju da bi se moralo nešto učiniti s tim zidom između njih i Domovinskog pokreta.


Ako ni zbog čega drugog, ne bi baš voljeli da Ivan Penava i njegove stranačke kolege slušaju o čemu se u SDP-u dogovaraju.