Stiže nova ciklona

Uživajte u zadnjem vikendu kalendarskog ljeta. Vakula već za ponedjeljak najavljuje promjenu

P. N.

"Ponovno se značajno povećava vjerojatnost za obilnije pljuskove praćene grmljavinom, pa i pijavice", kaže Vakula



Posljednji vikend kalendarskog ljeta bit će pretežno suh, sunčan i topliji od prošlog, ali ujutro na kopnu svjež, gdjegod s maglom, na Jadranu još uglavnom u subotu lokalno jakom burom. Već od ponedjeljka ponovno posvuda oblačnije, uz češću i obilniju kišu na Jadranu i područjima uz njega, gdje se ponovno značajno povećava vjerojatnost za obilnije pljuskove praćene grmljavinom, pa i pijavice, a i umjereno, moguće i jako jugo nekima bi moglo smetati, kaže meteorolog Zoran Vakula za HRT.


Danas toplije


Subota će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčana, ponegdje nakon jutarnje magle, osobito uz rijeke, jezera i ribnjake. Najniža jutarnja temperatura većinom 10 °C ili 11 °C, a najviša popodnevna oko 24 °C.


Podjednake ili samo malo niže vrijednosti u vedroj ili malo oblačnoj središnjoj Hrvatskoj, gdje će jutarnja svježina biti izraženija nego na istoku, magla češća.




Magla će ujutro smanjivati vidljivost i ponegdje u Gorskom kotaru i Lici, vjerojatno i unutrašnjosti Istre. Najniža temperatura zraka bit će od 8 do 12 °C, na još u noći i prijepodne “burovitom” sjevernom Jadranu oko 17 °C. Tijekom sunčanog dana najviše vrijednosti od 23 do 25 °C, u malo oblačnijoj Gorskoj Hrvatskoj između 18 i 20 °C.


Toplije – i do 26 °C, uz umjeren maestral – na pretežno vedrom srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će ujutro biti mjestimične magle i svježih 10 do 13 °C, dok će uz more biti oko 17 °C, uz većinom slabu i umjerenu buru.


More uglavnom malo valovito i na jugu Hrvatske, također uz najprije slabu i umjerenu buru pa maestral. Tijekom pretežno sunčanog dana bit će malo toplije nego u petak, uglavnom u Konavlima uz samo malu vjerojatnost lokalnoga razvoja oblaka te još manju za gdjekoji pljusak.


U nedjelju još stabilno pa opet promjenjivije


“Razmjerno stabilno bit će još i u nedjelju – podjednako toplu kao subota, te većinom suhu i sunčanu, ali u kopnenom području nakon svježeg i često maglovitog jutra, kakvim će početi i ponedjeljak. No, tijekom dana sve oblačnije, uz mjestimičnu kišu najprije u Istri i Gorskome kotaru, do večeri vjerojatno i Lici i Dalmaciji, a u posvuda oblačniji i danju većinom svježiji utorak i u sjevernijim krajevima. Povećava se vjerojatnost za ponovno obilnije pljuskove i grmljavinu, uglavnom u područjima bliže moru.


Na Jadranu su česti i obilni pljuskovi s grmljavinom još vjerojatniji, praćeni umjerenim, ponegdje moguće i jakim jugom. Jugo će već tijekom ponedjeljka najaviti novo naoblačenje i sve češću kišu pa aktivnosti za koje trebamo većinom suho i sunčano vrijeme planirajmo za mnogima ugodno toplu nedjelju”, kaže Vakula za HRT.