Stručno vijeće osnovnoškolskih knjižničara

Održan skup “Drago Gervais – knjižničari u spomen na čakavskoga barda” u Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Županijsko stručno vijeće u opatijskoj knjižnici / Foto KNJIŽNICA OPATIJA

Županijsko stručno vijeće u opatijskoj knjižnici / Foto KNJIŽNICA OPATIJA

Knjižničari iz PGŽ-a su rado sudjelovali i na radionici »Gervaisovim tragovima« - vođenoj šetnji Opatijom temeljenoj na Gervaisovim stihovima uz istraživačke zadatke za sudionike



 


OPATIJA – Gradska knjižnica i čitaonica »Viktor Car Emin« iz Opatije ugostila je Županijsko stručno vijeće osnovnoškolskih knjižničara. U suradnji knjižničara opatijske knjižnice i knjižničara osnovnih škola osmišljen je zanimljiv skup naziva »Drago Gervais (1904. – 1957.) – knjižničari u spomen na čakavskoga barda«. Ravnateljica Gradske knjižnice Opatija Iva Mihovilić i knjižničarka Martina Juraga Kovač upoznale su kolege knjižničare s poviješću svoje ustanove, predstavile im posebne zbirke s osobitim naglaskom na zavičajnu zbirku i izdavaštvo te ih provele knjižnicom, nakon čega je slijedilo predavanje »Gervaisu u čast«. Bio je to, zapravo, interaktivni prikaz života i stvaralaštva Drage Gervaisa uz detalje iz projekta »Gervaisu za 120 let« provedenog u Osnovnoj školi »Drago Gervais« u Brešcima tijekom školske 2023./24. godine.


Knjižničari su rado sudjelovali i na radionici »Gervaisovim tragovima« – vođenoj šetnji Opatijom temeljenoj na Gervaisovim stihovima uz istraživačke zadatke za sudionike. Obje aktivnosti realizirale su stručne suradnice škole iz Brešca Mirela Tuhtan i Mia Host. Kroz formalno i neformalno druženje knjižničari gradske i školskih knjižnica dotakli su se brojnih tema i otvorili mogućnosti za daljnju suradnju – priopćili su iz Gradske knjižnice i čitaonice »Viktor Car Emin« u Opatiji.