Udruga "Srce za nju"

Panel u KBC-u Rijeka: Razgovorom protiv stigmatizacije ginekoloških bolesti

Ingrid Šestan Kučić

Sudionici panela u KBC-u Rijeka / Foto S. DRECHSLER

Sudionici panela u KBC-u Rijeka / Foto S. DRECHSLER

Žene o tome ne žele pričati, osjećaju se posramljeno, a kada govorimo o otkrivanju karcinoma, bitno ih je otkriti u ranoj fazi jer ih onda bolje liječimo - istaknula je Gabrijela Sopta Primorac



 


RIJEKA– Na ginekološke bolesti često se baca stigma, kao i na ginekološke simptome. Žene o tome ne žele pričati, osjećaju se posramljeno, a kada govorimo o otkrivanju karcinoma, bitno ih je otkriti u ranoj fazi jer ih onda bolje liječimo – istaknula je Gabrijela Sopta Primorac na današnjem obilježavanju Svjetskog dana ginekološke onkologije u KBC-u Rijeka.


Događanje je organizirala udruga »Srce za nju« uz podršku Hrvatskog društva za ginekološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora, a dodajući kako je Svjetski dan ginekološke onkologije posvećen upravo podizanju svijesti o ginekološkim karcinomima i važnosti odaziva na redovne ginekološke preglede, Sopta Primorac kazala je da je ovogodišnja središnja tema posvećena upravo stigmi koja je vezana uz ginekološke karcinome.




– Glavni moto je rješavanje stigme, a to možemo postići razgovorom. Svjetski dan ginekološke onkologije organizira Europska organizacija ENGAGe te se obilježava na način da se u aktivnosti uključuju pacijenti i liječnici – kazala je Sopta Primorac.


Ujedno je istaknula da je najučestaliji ginekološki karcinom endometrija, čija je incidencija u stalnom porastu, a među češćima su i karcinom jajnika, kao i grlića maternice.


– Endometrij je prvi zato što raste broj pretilih pacijentica, a upravo je debljina ta koja utječe na povećanje njegove incidencije. Debljina može biti rizični faktor za razvoj karcinoma endometrija. Kod karcinoma jajnika postoje pak neki nespecifični simptomi koji nas mogu uputiti da se javimo na ginekološki pregled i otkrijemo tu izrazito agresivnu malignu bolest u ranoj fazi. S obzirom na to da su simptomi opći, nisu specifični samo za jajnik, ne prepoznaju se na vrijeme i karcinom se često otkriva u uznapredovaloj fazi – upozorila je Sopta Primorac.


Napomenula je i da je kod karcinoma vrata maternice izuzetno važna prevencija te je napomenula kako je bitno podići svijest o cijepljenju, kojim se taj karcinom može smanjiti na minimum.