Nova kazališna sezona

Gradsko kazalište lutaka Rijeka premijerno izvelo predstavu “Vrlo zapetljan čvor”

Kim Cuculić

Foto Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Foto Gradsko kazalište lutaka Rijeka

U svojoj slikovnici, lijepim ilustracijama i vrlo ritmičnim tekstom, umjetnik Manuel Šumberac ispričao je nježnu priču o brigama, izrugivanju, suočavanju s problemima i nadi



RIJEKA Na početku nove kazališne sezone Gradsko kazalište lutaka Rijeka premijerno je izvelo predstavu “Vrlo zapetljan čvor”, koju je prema motivima slikovnice Manuela Šumberca režirao Aleksandar Švabić. Predstavu izvode Petra Vučković, Alex Đaković, Damir Orlić i David Petrović. U svojoj slikovnici, lijepim ilustracijama i vrlo ritmičnim tekstom, umjetnik Manuel Šumberac ispričao je nježnu priču o brigama, izrugivanju, suočavanju s problemima i nadi.


Foto GKL Rijeka


Ovako piše u opisu predstave: “Jedan će običan dječak imati vrlo neobičan problem. Za njega velik i ozbiljan. Njegovu će glavu nastaniti jedan priljepak u obliku čudnog čvora koji će ga slijediti gdje god bio, što god mislio. Bezuspješno će ga se pokušavati riješiti, no uskoro će shvatiti da svako biće ima neki svoj, manje ili više običan ili neobičan, zapetljan čvor.”


Foto Gradsko kazalište lutaka Rijeka


Slikovnica Manuela Šumberca zanimljiva je osnova za prijenos u lutkarski medij, te inspiracija za neverbalnu predstavu koja počiva na kazalištu pokreta, glazbi i likovnosti. Ova priča o brigama i nošenju s njima ulijeva samopouzdanje djeci i ohrabruje ih da se ne boje biti svoji te im na duhovit, dinamičan i maštovit način kroz igru objekata sačinjenih od užadi i vrpci,  poručuje da u tome sigurno nisu sami.




Scensku adaptaciju potpisuju Aleksandar Švabić i autorsko-glumački tim predstave, suradnik za animaciju i asistent redatelja je Jadran Grubišić,
autorica vizualnog identiteta Ana Sekulić, suradnik za scenski pokret i dramaturgiju Damir Klemenić, skladatelj Matija Antolić, a oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić.


Foto Gradsko kazalište lutaka Rijeka