Prekid hibernacije

Svemirko se vraćaju s novim singlom, ugovorom s velikim Universalom i prvim solo koncertom u Zagrebu u tri godine

T.I.

Foto: Svemirko Facebook

Foto: Svemirko Facebook

Objavljeno je da Svemirko rade na novom albumu s još neodređenim rokom izdavanja, ali i da se bend vraća živim svirkama. Naime, u subotu 18. listopada bend će u klubu Boogaloo održati prvi samostalni koncert u Zagrebu nakon tri godine



Dosta dugo se nije čulo za indie pop grupu Svemirko, koja je sa svoja tri albuma izdana između 2017. i 2020. stekla veliki broj poklonika, ne samo u Hrvatskoj, već i na širem području bivše Jugoslavije. Tome svjedoče rasprodani koncerti širom regije i činjenica da sami mogu napuniti najveći hrvatski klupski prostor, zagrebačku Tvornicu kulture. Od posljednjeg albuma „Skalamerija“, prošlo je skoro punih četiri godine, a po pitanju zadnje što pamtimo je kraći nastup kao predgrupa Britancima The Foals na početku ljeta prošle godine u zagrebačkoj Tvornici.


Sad stiže vijest da se Svemirko vraća i to – bar po pitanju diskografske kuće – nešto ambicioznije negoli prije. Naime, uz objavu da nakon četiri godine izdaju prvu glazbu (ako se ne računa prošlogodišnja suradnja s Pekijem Peletom na singlu „Nosi me na duši“), u vidu singla „Po tijelu“ koji izlazi za tjedan dana, domaća ekspozitura najveće diskografske kuće na svijetu Universal Music obznanila je da su Svemirko njihovo nova akvizicija. Dosad je bend objavljivao za netetiketu više-manje-zauvijek (vmz), koja je zapravo nusprodukt djelovanja Svemirka i koja je od 2017. k sebi privukla respektabilni popis novih zanimljivih glazbenih imena. No, njihovo djelovanje bilo je i ostalo ograničeno na objavu na raznim digitalnim servisima od Bandcampa do Spotifyja, a ne na fizička izdanja. Tako je prva dva albuma Svemirka na vinilu objavila etiketa  PDV records, a posljednji „Skalamerija“ – koliko je poznato – nije ni doživio fizičko izdanje. Sad će se s Universalom stvari zasigurno promijeniti.


„Universal je bio jedini logičan izbor jer su mi ponudili ugovor za teritorij svijeta – i svemira. Skupa lansiramo moje novo glazbeno poglavlje!“ – pomalo u šali, pomalo u zbilji komentirao je potpisivanje ugovora s velikom diskografskom kućom alfa i omega benda Marko Vuković.




Isto tako objavljeno je da Svemirko rade na novom albumu s još neodređenim rokom izdavanja, ali i da se bend vraća živim svirkama. Naime, u subotu 18. listopada bend će u klubu Boogaloo održati prvi samostalni koncert u Zagrebu nakon tri godine.