BOGAT PROGRAM

U Općini Kostrena otvoreno obnovljeno školsko košarkaško igralište, brojnim aktivnostima obilježen Eko dan

Sanja Gašpert

Foto Klaudio Vrančić i Davor Dragičević

Foto Klaudio Vrančić i Davor Dragičević

Drago mi je što smo zajedno uspjeli stvoriti prostor koji potiče jednakost, timski rad i prijateljstvo, rekao je načelnik Vranić, dodajući kako Općina Kostrena konstantno provodi aktivnosti kako bi se javne površine i sportski objekti u čim većem broju prilagodili i osobama s invaliditetom

KOSTRENA – U Općini Kostrena danas je brojnim aktivnostima obilježen Eko dan. Bogat program započeo je već u jutarnjim satima kada je, nakon temeljite rekonstrukcije, otvoreno obnovljeno školsko košarkaško igralište. Uoči svečanog otvorenja, na igralištu su održane kratke promotivne utakmice budućih korisnika, među kojima su i košarkaši iz KKOIK- a, Kluba osoba s invaliditetom Kostrena čiji su se članovi aktivno zalagali za obnovu i sudjelovali u projektiranju inkluzivnog igrališta. Zadovoljstvo realiziranim projektom u svojim govorima su istaknuli ravnateljica Osnovne škole Kostrena Adriana Glavan, predsjednik Košarkaškog kluba Kostrena Siniša Kuharić, tajnica KKOIK Lukrecija Tomušić te u ime Općine Kostrena, koja je financirala obnovu, općinski načelnik Dražen Vranić.



– Važan je ovo projekt za našu zajednicu, ne samo zbog ulaganja u sportsku infrastrukturu, neko i zbog uklanjanja barijera i stvaranja jednakih prilika za sve. Raduje me činjenica da je ovo igralište prilagođeno i pristupačno svima, u čemu su nam vrijednim savjetima pomogli članovi Kluba osoba s invaliditetom Kostrena. Zahvaljujem i Košarkaškom klubu Kostrena koji je pokrenuo crowdfunding kampanju, s namjerom da doprinesu obnovi. Općina Kostrena ipak je u cijelosti financirala projekt, a bit će nam drago da prikupljena sredstva iz kampanje ostanu u klubu, za rad kluba i razvoj sporta u Kostreni. Drago mi je što smo zajedno uspjeli stvoriti prostor koji potiče jednakost, timski rad i prijateljstvo, rekao je načelnik Vranić, dodajući kako Općina Kostrena konstantno provodi aktivnosti kako bi se javne površine i sportski objekti u čim većem broju prilagodili i osobama s invaliditetom.



Tajnica KKOIK Lukrecija Tomušić pohvalila je sve karakteristike novog igrališta – od divne podloge koja će pomoći da padovi budu ublaženi, a da kotači na invalidskim kolicima ne budu oštećeni, do pristupne rampe i prilaza, kao i fuga na pločama koje su puno manje kako manji kotačići invalidskih kolica ne bi u njih upadali. Predsjednik Košarkaškog kluba Kostrena Siniša Kuharić zahvalio je Općini Kostrena i donatorima na realizaciji projekta započetog prije tri godine te istaknuo kako je to projekt koji krasi timski rad. “Ovo je vrhunsko igralište koje će biti mjesto okupljanja svim generacijama Kostrenjana”, rekao je Kuharić, dok je ravnateljica Osnovne škole Kostrena Adriana Glavan istaknula kako nakon dvadesetak godina ova Škola dobiva svoje igralište. “Jedna smo od rijetkih škola koja nema svoju sportsku dvoranu, ali činimo sve da se naša djeca čim više budu uključena u sport i kretanje, da brinu o svom zdravlju”, rekla je Glavan koja je pozvala djecu, ali i ostale Kostrenjane da čim više koriste ovo igralište.



Uoči svečanosti otvorenja novog školskog igrališta, prigodnim programom i svečanim podizanjem Zelene zastave obilježeno je potvrđivanje dijamantnog statusa eko-vrtića i eko-škole. Kako je tom prigodom istaknula ravnateljica OŠ Kostrena Adriana Glavan, cilj programa Osnovne škole Kostrena i Dječjeg vrtića Zlatna ribica je odgojiti ekološki osviještene mlade generacije, osjetljive na pitanje okoliša i usmjerene na održivi razvoj. U nastavku programa polaznici škole i vrtića zajedno s djelatnicima Komunalnog društva Kostrena čistili su i uređivali okoliš i sadili ukrano bilje, a povodom proslave jubileja Komunalnog društva Kostrena, učenici i djelatnici simbolično su obilježili zajedničkom sadnjom stabla pored Sportske dvorane, koje će skupa sa svima njima rasti i biti podsjetnik na ovaj izvanredan dan. Ove subote se u Kostreni održava Zelena čistka, dio globalne ekološke akcije čišćenja okoliša u kojoj sudjeluju brojni mještani Kostrene, članovi udruga i klubova, uz neizostavnu potoru djelatnika KD Kostrena.