SPORNA IZRADA DOKUMENATA

Možemo o kršenju zakona u projektu Kantrida: “Filipović se o svemu unaprijed dogovara s investitorom”

Damir Cupać

Foto Arhiva/NL/ilustracija

Foto Arhiva/NL/ilustracija

Gradska uprava, umjesto da planira prostor sukladno zakonu i javnom interesu, u potpunosti prepušta privatnom potencijalnom investitoru da sam kroji podloge za plan kako bi maksimizirao svoj profit bez ikakve kontrole nad time da li se poštuje javni interes u obalnom prostoru Kantride, upozorio je Zelič



RIJEKA – Gradski vijećnik Možemo Rijeka izrazio je zabrinutost u vezi s izradom prostorne dokumentacije za projekte Nove Kantride koji uključuje izgradnju stadiona, tri nebodera i ostalih komercijalnih sadržaja, te za uređenja prostora bivšje Dječje bolnice na Kantridi.


– Postavili smo vijećnička pitanja u vezi s tim projektima. U pitanju vezanom za Urbanistički plan uređenja Sportskog područja Kantrida tražili smo da nam gradonačelnik kaže u kojoj su fazi izrade dvije stručne podloge koje je Grad obavezan izraditi i kada je rok za izradu tih podloga. Također, zanimalo ih je hoće li te stručne podloge izraditi Grad ili vanjski izrađivač, te ukoliko će ih izraditi vanjski izrađivač je li provedena javna nabava ili u kojem roku će se provesti. Gradonačelnik niti ne jedno od navedenih pitanja nije dao odgovor, no njegov odgovor nije bez sadržaja. On praktički priznaje da s konzorcijem koji je iskazao interes za gradnju nekoliko nebodera, hotela i stadiona na Kantridi, unaprijed dogovara izradu stručnih podloga koje bi trebali izrađivati ovlašteni stručnjaci. Time obznanjuje da gradska uprava, umjesto da planira prostor sukladno zakonu i javnom interesu, u potpunosti prepušta privatnom potencijalnom investitoru da sam kroji podloge za plan kako bi maksimizirao svoj profit bez ikakve kontrole nad time da li se poštuje javni interes u obalnom prostoru Kantride, upozorio je Zelič.


On je ocijenio da je nepojmljivo da gradska tijela, umjesto da komuniciraju sa stručnim izrađivačima, dogovaraju kako će izgledati podloge za plan direktno s konzorcijem.




– Svaki prostorni plan treba prema zakonu izraditi stručna osoba, odnosno ovlašteni urbanist. Umjesto da je, u skladu sa zakonom, odabran stručni izrađivač plana, danas smo svjedoci tajnih dogovora iza zatvorenih vrata, bez sudjelovanja javnosti, o tome kako bi prostor Kantride trebao izgledati. Zakon o prostornom uređenju jasno govori da osoba koja sudjeluje u davanju zahtjeva za izradu prostornog plana, ne smije u svojstvu stručnjaka sudjelovati u izradi plana pa možemo zaključiti da gradska uprava potencijalno ilegalno radi na izmjeni Generalnog urbanističkog plana Rijeke i prostora Kantride, naveo je Zelič.


On je podsjetio da je u prisutnosti ministra Olega Butkovića najavljena izmjena granice pomorskog dobra kako bi se pogodovalo interesima konzorcija.


– Pitamo se je li riječ o namještanju podloga za izradu prostornog plana i je li informiran i sam ministar, te pogoduje li se privatnim interesima sa najviše razine ministarstva. Da se želi brzinski i ispod stola pogurati nečiji projekt, ukazuje i činjenica da je u srpnju ove godine gradonačelnik donio zaključak kojim smatra da za projekt na Kantridi nije potrebno izraditi studiju utjecaja na okoliš, unatoč tome što se Konzervatorski odjel u Rijeci izrijekom očitovao da je studiju utjecaja na okoliš potrebno izraditi, a u prilog tome govori i novi zakon o pomorskom dobru koji zahtijeva cjelovito planiranje prostora pomorskog dobra naročito uzimanjem u obzir i utjecaj na okoliš, izjavio je Zelič.


Hana Paleka izrazila je zabrinutost kada je riječ o stavljanju u funkciju prostora bivše Dječje bolnice, posebno kada je riječ o javnoj namjeni.


– Predložili smo amandman amandman na gradski proračun za 2023. godinu, tražeći da se provede višekružno savjetovanje sa svim zainteresiranim akterima. Smatrali smo upravo taj model izvrsnom prilikom da se odmaknemo od uobičajene licitacije rješenjima, te da u fokus stavimo participaciju javnosti i struke kako bi dobili


odgovore na pitanje koje bi potrebe naših sugrađana i sugrađanki svoje mjesto mogle naći na Kantridi. Mi u Možemo! kao prioritet u planiranju razvoja ovog atraktivnog prostora vidimo upravo potrebu da on zadrži javni karakter i doprinese kvaliteti života lokalne zajednice, uključujući mogućnosti za rekreaciju, zdravstveno-socijalne usluge i ostale aktivnosti Riječanki i Riječana, navela je Paleka. Ona je upozorila da je potrebno do odluke o namjeni prostora sačuvati ga od devastacije.


– Na vrijeme se trebaju pripremiti koraci prije, u trenutku i nakon preuzimanja tog prostora od sadašnjeg korisnika prostora, KBC-a Rijeka. Postoji potreba za postojanjem neke vrste prijelaznog plana preuzimanja i sanacije prostora koji bi za cilj imao u prvom redu očuvanje i brigu o ovom iznimno vrijednom prostoru, ocijenila je Paleka. Ona je dodala da se iz odgovora Grada Rijeka ne može iščitati niti detaljno promišljanje niti namjeru da se odgovorno i na vrijeme pristupi nečemu što je od ključne važnosti i za sam proces višekružnog savjetovanja, ali i za poruku građankama i građanima da je svima stalo da se ovako vrijedan gradski resurs sačuva.