NA PRAGU PUNOLJETNOSTI

Sutra druženje i zabava za 17 godina Peek&Pokea

Marko Dobrecović

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec

Rođendansku proslavu obilježit će tematika Japana, koji se često nalazi u fokusu Muzeja, a moguće će biti i pregledavanje videozapisa izrađenih putem umjetne inteligencije koji maštovitost pretvaraju u »alternativnu stvarnost«



Muzej starih računala i informatičke tehnologije Peek&Poke ove će subote proslaviti sedamnaest godina djelovanja. Riječki muzej protekla gotovo dva desetljeća smješten je u Ulici Ivana Grohovca, a unikatnost prostora i strast njegova vodstva u svim dosadašnjim godinama djelovanja prepoznaju domaći i strani posjetitelji. Peek&Pokeu je prije jedanaest godina pridodan i Muzej djetinjstva koji je dodatno podcrtao upečatljivu priču putovanja kroz minula desetljeća.


Ove subote Peek&Poke vas poziva na druženje i rođendansku zabavu. Vrata se otvaraju u 20.30, ulaz je slobodan, a tijekom večeri bit će omogućen razgled muzeja i druženje uz rođendansku tortu.


Unikatna stvar


Svetozar Nilović Tozo, jedan od osnivača Peek&Pokea, navodi kako prije sedamnaest godina ovolike razmjere nije mogao niti zamisliti.




– Kao što sam napisao u objavi na Facebooku, kada smo moj kolega Riba i ja prije sedamnaest godina pokretali Peek&Poke, bili smo spremni prodati stvari iz kolekcije ako se nakon godinu dana poslovanja Muzej ne pokaže dobrom idejom. Otada je prošlo sedamnaest godina i još smo tu. Muzej djetinjstva pridodan je 2013. godine, no ta dva muzeja se dobro nadopunjuju.


U oba se slučaja radi o putovanju kroz vrijeme, što kroz računala, što kroz igračke koje su mojoj generaciji bile poprilično nedostupne u ono vrijeme. I to zavirivanje u prošlost je rado posjećeno. Rado ga posjećuju što domaći, što strani ljudi. Sada, primjerice, imamo grupu gimnazijalaca iz Züricha i mnogi od njih dojma su da je naš muzej vrlo unikatna stvar koju se isplati posjetiti, ističe Tozo.


Rođendansko druženje ove subote obilježit će tematika Japana, koji se često nalazi u fokusu Muzeja, a moguće će biti pregledavanje videozapisa izrađenih putem umjetne inteligencije koji maštovitost pretvaraju u »alternativnu stvarnost«.


– Iako 17. rođendan nije posebna obljetnička brojka, mi tradicionalno slavimo naše rođendane pa ćemo tako i ovaj. Uz rođendansku tortu i craft pivo, na panelima će biti prikazani videozapisi koje smo nedavno načinili. Radi se o videima koje govore o alternativnoj stvarnosti i koje smo načinili uz pomoć umjetne inteligencije. Na proslavi će biti i suradnik koji nam je pomogao u stvaranju videa. Na proslavi ostajemo u duhu Japana. Manifestacija »Japan u Rijeci« naš je nedavni projekt. Ja sam veliki zaljubljenik u Japan koji je usto vrlo važno mjesto za elektroniku. Ove godine smo imali izložbu u trajanju od čak mjesec dana koja je govorila o 30 godina PlayStationa, dodaje Nilović.


Gostovanje iz Berlina


Na rođendanskim željama već se ozbiljno radi, tako da su one postale rođendanski planovi. O punoljetnosti se već razmišlja kao i o projektima za dva desetljeća djelovanja.


– Ova sezona nije bila na nivou kao prošlo ljeto. Nama muzejima u prilog ide kišovito vrijeme, a ovog je ljeta kiša izostala. Bilježimo pad posjetitelja, no za sljedeću godinu planiramo dovesti jedno veliko ime iz Berlina te na taj način obilježiti punoljetnost muzeja. Manifestaciju »Japan u Rijeci« planiramo ponoviti 2026. godine, a za 2027. godinu već smo počeli pripremati monografiju povodom 20 godina Peek&Pokea, zaključuje Svetozar Nilović Tozo.


Planovi

Manifestacija »Japan u Rijeci« ponovo će biti održana 2026. godine, a za 2027. se priprema monografija povodom 20 godina Peek&Pokea