Omiljena voćka

Od kompota i pekmeza do “vatrene vode”. Danas kreće Festival šljiva u Ličkoj kući

Marin Smolčić

Ove će jeseni na mnogim lokacijama u Lici biti šljiva, pravit će se rakija, namazi, pekmezi i džemovi, kompoti, šljive će se sušiti...



PLITVIČKA JEZERA – Danas će u restoranu Lička kuća biti upriličen još jedan Festival šljiva. Za razliku od prošlogodišnjeg uroda šljive ličke bistrice koji zbog mraza nije bio reprezentativan, štoviše – bio je minoran, ova će godina po pitanju svih vrsta voća, pa i šljiva, biti bolja. Želeći doznati nešto više o današnjem Festivalu šljiva, porazgovarali smo s ravnateljem NP Plitvička jezera Tomislavom Kovačevićem. Inače vrlo rječit ravnatelj Kovačević nije želio puno govoriti o ovoj temi.


Dobra godina


– Ne bih o tome jer se nikada ne zna kada će Liku zadesiti tuča, kad led može uništiti voćke. Mi smo na vrijeme već osigurali dovoljne količne ličkih šljiva, tako da naš Festival uopće nije upitan. Osim mnoštva slastica čiji je temelj šljiva, mi redovno demostriramo pečenje pekmeza na način kako se to nekada činilo u Lici. Nezaobilazne su i knedle sa šljivama, kao i cijeli slasni repertoar šljivi u čast.


Ponavljam, još je preuranjeno reći, ali će ove jeseni na mnogim lokacijama u Lici biti šljiva, pravit će se rakija, namazi, pekmezi i džemovi, kompoti, šljive će se sušiti i svakako zauzimati zavidno mjesto koje toj skromnoj, ali vrlo ukusnoj voćki pripada. U ovo sušno ljeto mnogi su OPG-ovi stabla šljiva navodnjavali po sustavu »kap po kap«. Na tim lokacijama bi trebalo biti mnoštvo vrhunskih i slasnih plodova tako da održavanje Festivala šljiva nije dolazilo u pitanje, ističe ravnatelj Tomislav Kovačević.


Šljivovica




Svojim dolaskom i izjavama Festival šljiva rado podržava župan ličko-senjski Ernest Petry koji je lani s Tomislavom Kovačevićem miješao pekmez, koji se potom pripremao u tegle i dijelio brojnim posjetiteljima i novinarima.


Svakako da svake godine na Festivalu šljiva posebno mjesto zauzima rakija šljivovica, »lička vatrena voda« koja je svojim svojstvima, modernim tehnologijama u proizvodnji i skladištenjem stekla status lijeka koji niti danas ne možemo usporediti s industrijskim žesticama razvikanih naziva.


Angažmanom Agronomskog instituta Osijek u Gospiću je proteklih godina održano nekoliko predavanja, seminara i radionica vezanih uz prednosti ličke šljive nad mnogim srodnim sortama. Pri tome je naglašavan vrlo bogat sastav ličke bistrice, njezine mogućnosti u preradi i razlozi da mnogi mlađi OPG-ovi uzgoj šljiva prihvate kao svoje zanimanje. Ova je akcija stigla doslovno u zadnji čas jer su posvuda u Lici zapušteni brojni voćnjaci, smanjen je broj stanovnika ruralnih područja i nestala su cijela sela.