Počinje

Najavljen dnevni red prve sjednice opatijskog vijeća nakon ljetne stanke. Kirigin podnosi izvješće

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Milan Đekić

Foto Milan Đekić

Vijećnici će moći saznati i sve o financijskim kretanjima unutar proračuna Grada Opatije u prvih pola godine



OPATIJA – Početak nove školske godine najavio je i sezonu različitih okupljanja u zatvorenim prostorima, među kojima će biti i jesensko-zimski ciklus sjednica gradskih i općinskih parlamenata. Nakon Matuljaca sjednicu su sazvali i Opatijci, a dnevni red koji potpisuje predsjednik opatijskog Gradskog vijeća Dušan Kotur za ovdašnje je prilike vrlo kratak i, prema objavi na gradskim mrežnim stranicama, ima samo šest točaka. Sjednica Gradskog vijeća Opatije, prva nakon ljetne stanke, najavljena je za četvrtak, 26. rujna, s početkom u 16.30, a vijećnici će pod točkom jedan, nakon što se zaključi aktualni sat, najprije dobiti informaciju o mogućnostima izgradnje spojne ceste Dobreć – autocesta A8.


Uslijedit će izmjene vezane uz gradsku ustanovu Festival Opatija, i to Prijedlog odluke o izmjeni odluke o osnivanju ustanove za organizaciju, promidžbu i posredovanje u oblasti kulture i prijedlog trećih izmjena statuta Festivala Opatija.


Izvješće gradonačelnika


U nastavku sjednice gradonačelnik Fernando Kirigin u izvješću će se osvrnuti na svoj rad tijekom prvih šest mjeseci 2024. godine, a vijećnici će moći saznati i sve o financijskim kretanjima unutar proračuna Grada Opatije u prvih pola godine, o čemu će izvijestiti pročelnica Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti Tamara Sergo. Tijekom dvije posljednje točke dnevnog reda bit će riječi o prodajama nekretnina u katastarskim općinama Volosko i Ika-Oprič, odnosno raspisivanju natječaja za njihovu prodaju.




O mogućnostima izgradnje prometnice Dobreć – autocesta A8, što je zajednički interes Grada Opatije i općina Lovran i Mošćenička Draga, na Vijeću će govoriti predstavnici Rijeka projekta, koji će prezentirati rezultate do sada provedenih studija i analiza. Kad je riječ o izmjenama vezanim uz Festival Opatiju, radi se o tome da je sjedište Festivala do sada imalo adresu Zert BB, no s obzirom na to da se adrese »bez broja« nastoje zamijeniti adekvatnim oznakama te kao takve više ne bi smjele postojati, sada je dobiveno rješenje prema kojemu je nova adresa sjedišta Festivala Opatije na Ljetnoj pozornici Zert 6 A. Ta će se promjena uz ostalo unijeti i u statut Festivala Opatije, a o svemu će vijećnike izvijestiti predsjednik Upravnog vijeća Festivala Opatije Ivan Cerovac.


Točka o proračunu


Pod točkom koja je vezana uz polugodišnje izvršenje opatijskog proračuna, na stotinjak stranica teksta i tabelarnih prikaza, osim izvješća koje je vezano uz poslovanje Grada Opatije, moći će se razmotriti i poslovanje proračunskih korisnika kao što su Dječji vrtić Opatija, Osnovna škola »Rikard Katalinić Jeretov«, Gradska knjižnica i čitaonica »Viktor Car Emin«, Festival Opatija i Javna vatrogasna postrojba Opatija. Kako se objašnjava u spomenutom pisanom materijalu, poslovanje Grada Opatije u prvoj polovini 2024. bilo je pozitivno. Proračun je u čitavom izvještajnom razdoblju bio stabilan i likvidan jer su se prihodi ostvarivali prema planiranoj dinamici, a rashodi izvršavali u okviru raspoloživih prihoda. Ukupno je u razdoblju od siječnja do lipnja 2024. godine ostvarena pozitivna razlika prihoda i primitaka u odnosu prema rashodima i izdacima u iznosu od 7.987.283 eura.