Prijem

Crikvenicu posjetili gosti iz jedanaest gradova, općina i agencija u BiH

Robert Šimonović

Foto M. Klement

Foto M. Klement

Predstavnici Grada Crikvenice su goste iz BiH upoznali s proračunom, investicijama i projektima, mjerama poticanja poduzetništva te ostalim temama vezanim uz BFC SEE standard



CRIKVENICA – Predstavnici 11 gradova, općina, udruženja i agencija iz Bosne i Hercegovine posjetili su Crikvenicu u okviru programa »Lokalni ekonomski razvoj u BiH«. Prijem je održan u crikveničkoj dvorani Zora. Studijski posjet vezan je uz temu »Javno-privatnim dijalogom i umrežavanjem do konkurentnijih lokalnih privreda«. U sklopu svog posjeta, predstavnici iz BiH posjetili su i Rijeku. U okviru projekta podrške lokalnom ekonomskom razvoju, Caritas iz Švicarske, uz podršku tehničkih sekretarijata u BiH, organizirao je i radionicu za predstavnike lokalnih samouprava Bosne i Hercegovine.


Business Friendly City


Kako se moglo saznati, cilj organizacije ovog događaja je jačanje kapaciteta lokalnih samouprava i unapređenje podrške lokalnom ekonomskom razvoju. U projektu sudjeluje 11 gradova i općina iz Bosne i Hercegovine (Banja Luka, Prijedor, Čelinac, Zenica, Tešanj, Žepče, Zavidovići, Kakanj, Doboj Jug, Doboj i Teslić). Većina lokalnih samouprava koje sudjeluju u ovom programu su certificirane prema BFC SEE standardu. Cilj organizacije posjeta jest i razmjena iskustava i dobrih praksi na polju unapređenja poslovnog okruženja i ekonomskog razvoja na lokalnoj razini. Predstavnici Grada Crikvenice su goste iz BiH upoznali s proračunom, realiziranim i planiranim investicijama i projektima, mjerama poticanja poduzetništva, potencijalima grada te ostalim temama vezanim uz BFC SEE standard (Business Friendly City).


Prisutnima su se prigodno obratile Olivera Radić, predstavnica Privredne komore Republike Srpske, i Anja Rajak, zamjenica šefa tima projekta »Lokalni ekonomski razvoj u BiH«. Na samom početku prikazan je videouradak o realiziranim projektima u gradu Crikvenici u posljednjih godinu dana, a najavljeni su i skorašnji projekti. Snježana Sikirić, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo, turizam i projekte Grada Crikvenice, sudionicima je održala prezentaciju na temu »Participativno budžetiranje«. Margareta Goić Beretin, viša savjetnica za gospodarstvo, turizam i projekte Grada Crikvenice, kazala je nešto više o poticanju poduzetništva s naglaskom na žensko poduzetništvo, dok je Vjekoslava Glavan, pročelnica Upravnog odjela za investicije, prostorno uređenje i imovinu Grada Crikvenice, prezentirala »Kako uspješno prijaviti i provesti projekt?«.


Pozitivni učinci




Iz Grada napominju da je ovaj studijski posjet imao brojne pozitivne učinke.


– Prije svega, omogućio je predstavnicima iz Bosne i Hercegovine da se upoznaju s uspješnim praksama i projektima Grada Crikvenice, što može poslužiti kao inspiracija za slične inicijative u njihovim sredinama. Razmjena iskustava i znanja između različitih lokalnih zajednica ključna je za poticanje inovacija i poboljšanje lokalnih ekonomija. Umrežavanje i dijalog između javnog i privatnog sektora dodatno su osnažili suradnju i razumijevanje među sudionicima, što je od iznimne važnosti za stvaranje konkurentnijih lokalnih privreda. Takvi susreti potiču zajedničko rješavanje problema i razvoj novih ideja koje mogu pridonijeti održivom razvoju. Na kraju, neformalno druženje uz domjenak omogućilo je sudionicima da u opuštenoj atmosferi prodube svoje kontakte i razmijene dodatne informacije, što može rezultirati dugoročnim partnerstvima i suradnjama – ističu iz Grada Crikvenice.