Vremenska prognoza

Vikend će biti uglavnom suh, sunčan i topliji, ali već početak novog tjedna donosi promjenu

P. N.

SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK/GLAS ISTRE

SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK/GLAS ISTRE

Vikend će proteći uz obilje sunčanog vremena i ugodnu toplinu, na Jadranu s najvišom temperaturom i oko 25 °C



U petak većinom sunčanije, ali još ponegdje i kiša, na Jadranu lokalno olujni udari bure. Za vikend uglavnom suho, sunčanije i toplije, pa opet promjenjivije, piše HRT.


Rast temperature


“Petak će u istočnoj Hrvatskoj biti većinom sunčan. Povremeno tijekom dana umjerena naoblaka, samo rijetko moguće i malo kiše, a ujutro mjestimice moguća magla. Puhat će slab i umjeren istočnjak uz najvišu dnevnu temperaturu od 23 do 25 °C.


U dijelu središnje Hrvatske više oblaka nego na istoku i sjeveru zemlje. U noći i ujutro te zatim poslijepodne ponegdje moguća slaba kiša ili lokalni pljusak. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, a temperatura će od jutarnjih vrijednosti od 10 do 14 °C porasti do vrijednosti između 21 i 23 °C.




U Gorskoj Hrvatskoj vjerojatnost za mjestimičnu kišu još veća nego u središnjim predjelima. Temperatura danju od 16 do 19 °C. Na sjevernom Jadranu toplije, između 23 i 25 °C. Pritom uglavnom sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom, a puhat će bura, podno Velebita u prvom dijelu dana lokalno s jakim i olujnim udarima.


Uz podjednaku temperaturu bure će biti i na sjeveru Dalmacije, a na otvorenom će moru zapuhati sjeverozapadnjak. Uz obalu srednjeg Jadrana mjestimice će pak od sredine dana biti jugozapadnjaka. Petak će u ovom dijelu naše domovine biti djelomice, ponegdje i pretežno sunčan, pri čemu na kišu valja računati u noći i ujutro na otocima, a popodne mjestimice u Zagori.


U noćnim i jutarnjim satima kiše će biti i ponegdje na jugu Hrvatske, posebno na otvorenom moru i na otocima. Od sredine dana uz jači razvoj oblaka poneki je pljusak moguć u unutrašnjosti. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, prolazno uz obalu jugozapadnjak.”


Stabilnije i sunčanije


“Vikend će proteći uz obilje sunčanog vremena i ugodnu toplinu, na Jadranu s najvišom temperaturom i oko 25 °C. Ujutro u unutrašnjosti može biti magle, a poslijepodne samo rijetko ponekog pljuska. U ponedjeljak rast naoblake, prema kraju dana s kišom u Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu. Pritom će na moru zapuhati jugo koje će jačati.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.