Branič Rijeke

Bruno Goda nakon duge stanke i oporavka: “Opet se stvorila dobra momčad, kao i atmosfera”

Denis Frančišković

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

"Rijeka kao klub već ima taj mentalitet, svi igrači koji dođu uklope se u to i nastave slijediti ono što je bilo prije"



RIJEKA Na Rujevici je uspješno počeo domaći niz, Bijeli su na kartu kvalitete, ali prije svega odgovorne igre, u jakom sastavu, vizirali osminu finala SuperSport Hrvatskog kupa protiv vrlo dobrog Neretvanca. Momčad iz Opuzena prikazala se u dobrom svjetlu, teško da bi bilo koji sastav ovdašnjih trećeligaša zapada parirao Bijelima na taj način. Kup pobjeda bila je u zoni nečeg što je bilo očekivano, momčad se brzo okreće HNL-u i dolasku novih dalmatinskih momčadi sljedeće dvije nedjelje. Prvi na redu je Šibenik, potom Hajduk.


– Naravno da smo kvalitetniji i bolji od Neretvanca, ali i oni su dobra momčad. Najvažniji je bio naš pravi pristup. Utakmica je išla u dobrom smjeru, a i stvorili smo dosta šansi – kaže Bruno Goda, povratnik na travnjak nakon dugotrajne ozljede. – Najvažnije je da se nitko nije ozlijedio.


Ozljeda pubične kosti jedna je od problematičnijih i traži strpljivost.




– Gotovo četiri mjeseca prošla su od moje posljednje službene utakmice i sada se dobro osjećam. Polako hvatam ritam utakmica i za sada je sve super. To je zahtjevna ozljeda koja zna potrajati. Netko je zaliječi nakon mjesec dana, netko nakon dva-tri. Kod mene se, nažalost, to odužilo, propustio sam cijele pripreme i prvi dio sezone.


Hvatanje zaostatka iz priprema sizifovski je posao.


– Nije bio lako, ali profesionalci smo. Dok sam bio ozlijeđen, radio sam određene stvari koje sam mogao kako bih održao formu. Brzo sam uhvatio priključak i spremnost. Samo mi još malo nedostaje osjećaj duela, ali to će doći s utakmicama.


U novonastaloj situaciji Bruno je imao jako dobru prigodu pratiti momčad s tribina. I njezin ulazak u sezonu s dva lica.


– Osim utakmice u Ljubljani, ostalo je, pogotovo u prvenstvu, jako dobro. Na dobrom smo putu. Europa je ipak zahtjevnije natjecanje, a uvijek postoji i određeni pritisak. U HNL-u nam puno znači kad igramo doma pred svojom publikom. Tu imamo posebnu moć i energiju. I onda u teškim trenutcima napravimo i prevagu – dodaje Bruno.


Lijeva strana


Ljetos je bilo prometno u oba smjera u smislu igračkog kadra, ali, generalno, Rijeka je zadržala dobru kvalitetu u okvirima HNL-a.


– Mislim da se opet stvorila dobra momčad. Kao i dobra atmosfera. Dečki koji su došli sjajno su se uklopili i to se već na stratu vidi. Vjerujem u jednu opet jako dobru sezonu na obje fronte.


Goda je prošlo prvenstvo bio nezamjenjiv na svojoj poziciji lijevog beka. Nametnuo se trkom, ubačajima, ali i golovima. Konkurencija u momčadi sada je poprilično zaoštrena u napadu i vezi, ali i na mjestu lijevog beka. Došao je Devetak, otprije su tu još Bogojević i Čabraja.


– Ima nas sada dosta na lijevoj strani, svi radimo i na treneru je da donosi odluke. Naše je samo da budemo profesionalni i maksimalno radimo svaki dan na treninzima. A trenerova je zadnja.


Krila su prošle sezone davala Rijeci moć. Ispred Gode i društva s odlaskom Pjace sada su tu prinova Rukavina i povratnik Djouahra.


– Naša lijeva strana opet je dosta jaka. Prošle sezone imali smo jačinu s Pjacom, sada je tu Rukavina, ali i Janković često igra krilo. Nadam se da ćemo biti ubojiti i stvarati probleme suparnicima i u tom segmentu igre.


Rijeka jako dobro izgleda u HNL-u, no na planu igre uvijek se neke stvari mogu usavršiti. Što bi, prema Bruni, momčad trebala popraviti da bude još bolja?


– Radimo na svemu, ali možda bismo trebali popraviti završnicu, odnosno igru u zadnjoj trećini. Iza smo dosta dobri i čvrsti, primamo malo golova, ali bismo trebali biti malo mirniji u razigravanju napada. A onda i bolje realizirati neke situacije – smatra Goda.


Energija Đalovića i pomoćnika

Do promjena je došlo i na čelu struke. Dojam je da je sinergija Đalovića kao glavnog trenera i pomoćnika Landeke i Čagalja s momčadi jako kvalitetna.


– To jesu i nisu neke promjene. Trenera Đalovića svi već jako dugo poznajemo, dugo je s nama, sada je samo u ulozi glavnog trenera. Sve je super, odnosi su dobri i dečki ga prate. On je pun energije i dobrih savjeta. Momčad ga slijedi i to je najvažnije. Jako dobro su se uklopili i njegovi pomoćnici, to su sve bivši igrači i sigurno možemo od njih puno naučiti – kaže Bruno.

Pomoć publike


Početak prvenstva već nudi obilje uzbuđenja i šarenilo rezultata. Rijeka je u ovom trenutku po učinku za koji milimetar ispred Hajduka i centimetar ispred Dinama.


– Opet je dosta zanimljiva borba u vrhu između Hajduka, Dinama i nas. Ne bih volio ništa baš posebno o drugima govoriti. Mislim da smo mi na dobrom putu. Tek je početak, samo neka ovako nastavimo.


Menalitet momčadi je nešto na čemu uvijek valja dodatno i na razne načine raditi.


– Rijeka kao klub već ima taj mentalitet, svi igrači koji dođu uklope se u to i nastave slijediti ono što je bilo prije. Tako je i sada. Dečki koji su došli znaju da se ovdje očekuju pobjede te borba za prvo mjesto i trofej Kupa. Svi težimo istim ciljevima.


Goda i društvo do daljnjega su na Rujevici, slijede okršaji sa Šibenikom, koji je zapaženo startao, te s Hajdukom, koji je popravio ozračje pobjedom nad Dinamom.


– U nedjelju želimo nastaviti ovaj pobjednički niz. Igramo doma i idemo na pobjedu, a onda na valu tog novog troboda želimo dočekati Hajduk. Šibenik? Dobro su ušli u sezonu i mislim da ih nitko nije očekivao na sadašnjoj poziciji. Treba ih shvatiti maksimalno ozbiljno, od prve minute pokazati naš gard na Rujevici. Vjerujem da ćemo uzeti sva tri boda.


Na utakmici protiv gostiju iz Opuzena okupilo se gotovo 3200 gledatelja, što je jako lijep broj s obzirom na šesnaestinu finala Kupa i (ne)atraktivnost protivnika.


– Pomoć publike nam je jako važna, pogotovo na Rujevici. Zna prepoznati kad nam je teško i ponijeti nas. Onda obično dižemo igru na višu razinu i nadam se da će tako biti i u nedjelju. Kao i da će nas vrijeme poslužiti i da će navijači doći u što većem broju – zaključuje Goda.