Jesen

Spremni za hladniju sezonu uz 5 navika za jačanje imunološkog sustava

Sanda Milinković

Foto: Pexels

Foto: Pexels

S godišnjim dobom koje sa sobom nosi čaroliju prirodnih boja, stiže i sezona prehlade i gripe

Dani su svježiji i svježiji, a miris cimeta polako nas okružuje sa svih strana i to znači samo jedno – stigla je jesen.


S godišnjim dobom koje sa sobom nosi čaroliju prirodnih boja, stiže i sezona prehlade i gripe tako da je vrijeme idealno za poduzimanje zdravih koraka da bi svoje tijelo održali živahnim i zdravim, ne samo tijekom jeseni već i tijekom čitave godine.


Važnost imunološkog sustava


Imunološki sustav je prirodna obrana tijela od infekcija i ključ je dobrog zdravlja. Zamislite ga kao zid koji danonoćno štiti tijelo od vanjskih “neprijatelja”.


Da biste ponudili najbolju zaštitu od virusa i bakterija, vaš imunološki sustav mora biti čvrst i otporan. Ne postoji čarobna pilula ili dodatak koji će ojačati vaš imunološki sustav, ali u nastavu donosimo pet zdravih navika koje će vam pomoći u njegovoj izgradnji.


1. Jedite povrće (i voće)


Nedostaci u prehrani mogu oslabiti imunološki sustav i otvoriti vrata infekcijama, ali zato prehrana s niskim udjelom masti i zdravim “zelenilom”, može pomoći.


Napunite organizam svježim voćem i sezonskim povrćem bogatim antioksidansima, vitaminima C i E, beta-karotenom i cinkom.


Posegnite za raskošnom bojom čitavog niza namirnica poput bobičastog voća, agruma, kivija, jabuka, crvenog grožđa, luka, slatkog krumpira, mrkve i zelenog lisnatog povrća poput špinata i kelja.


Mnoge namirnice mogu izazvati upale i iscrpiti esencijalne hranjive tvari iz vašeg organizma. Probajte malo popustiti s mesom i pokušajte ograničiti unos prerađene i pržene hrane, rafiniranih šećera i brašna.


2. Provodite vrijeme vani


Jesen je najbolje vrijeme za uživanje na otvorenom i upijanje svježeg zraka i sunčeve svjetlosti, a vitamin D je imperativ za jačanje imunološkog sustava. Ako se ne možete umjereno izlagati sunčevoj svjetlosti nekoliko puta tjedno (ne zaboravite dnevnu kremu za sunčanje), razmislite o dodatku vitamina D.


Godišnje doba pred nama nudi mnoge aktivnosti koje će vas i vašu obitelj izvući na otvoreno. Prošećite ili planinarite, pripremite svoj vrt, uživajte u sunčevoj svjetlosti i svježem zraku na pikniku… samo nebo je granica!


3. Naspavajte se


San nije nužan samo zbog ljepote jer vaš imunološki sustav radi u borbi protiv prehlade, gripe i drugih bolesti i dok – spavate. Stručnjaci još nisu suglasni oko toga koliko je točno sna dovoljno, ali cilj za odrasle je sedam do devet sati.


Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju devet do 12 sati sna svaki dan za djecu od 6 do 12 godina. Pogledajte praktičnu tablicu CDC- a kako biste odredili pravu količinu sna za vas i vaše mališane.


Ako imate problema sa spavanjem, ove dobre navike spavanja mogu vam pomoći:


  • Ograničite vrijeme ispred ekrana prije spavanja. Plavo svjetlo koje emitiraju vaši uređaji može poremetiti prirodni ciklus budnosti i spavanja vašeg tijela.
  • Postavite dosljedno vrijeme spavanja svake večeri u isto vrijeme, uključujući vikende.
  • Spavajte u mračnoj sobi. Koristite zavjese za zamračivanje ili masku za spavanje.
  • Pazite što jedete i pijete. Izbjegavajte velike obroke, kofein i alkohol prije gašenja svjetla.
  • Vježbajte redovito. Ako ste aktivni tijekom dana, to vam može pomoći da lakše zaspite navečer.

4. Ostanite aktivni


Dobrobiti redovite tjelovježbe su naizgled beskrajne. Osim poboljšanja kvalitete sna i podizanja raspoloženja, tjelovježba također može spriječiti artritis, dijabetes, bolesti srca i druga stanja .


Studije pokazuju da umjerena tjelovježba može smanjiti upalu i pomoći imunološkim stanicama da se regeneriraju. Brzo hodanje, vožnja bicikla, trčanje, plivanje i planinarenje izvrsne su mogućnosti. Ciljajte na najmanje 20 minuta umjerene tjelovježbe dnevno.