Zdravlje

Drevni lijek iz prirode. Đumbir je vaš najbolji jesenski saveznik, evo kako ga najbolje koristiti

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Otkrijte koja je preporučena dnevna doza i kako ga najbolje konzumirati

Jesen je doba kada se naš imunitet suočava s većim izazovima zbog promjene vremena, hladnoće i veće prisutnosti sezonskih bolesti.


Đumbir, drevni lijek iz prirode, jedan je od najučinkovitijih sastojaka za jačanje imunološkog sustava i zaštitu od prehlada i upala. Njegova protuupalna i antioksidativna svojstva igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja tijekom hladnijih mjeseci.



FOTO: iStock
Đumbir ublažava nadutost, mučnine i probavne tegobe

Zdravstvene prednosti đumbira


Đumbir je bogat gingerolom, aktivnim spojem koji je zaslužan za njegova snažna protuupalna svojstva. Ovaj spoj pomaže smanjiti upale u tijelu, što je posebno korisno tijekom sezona kada su prehlade i grlobolje učestale. Antimikrobna svojstva đumbira pomažu u borbi protiv bakterija i virusa, što ga čini idealnim za jačanje imuniteta.


Jedna od najvećih prednosti đumbira je njegova sposobnost da poboljša probavu. Zbog svoje sposobnosti da stimulira proizvodnju probavnih sokova i ubrzava metabolizam, đumbir može pomoći u ublažavanju nadutosti, mučnine i probavnih tegoba. Također, đumbir može igrati važnu ulogu u regulaciji šećera u krvi, čime pomaže u održavanju energije tijekom dana.


Đumbir također smanjuje bol. Ako patite od bolova u mišićima ili zglobovima, đumbir može pružiti prirodno olakšanje jer djeluje kao prirodni analgetik.



FOTO: iStock
Đumbir je najbolje naribati

Kako ga najbolje konzumirati?


Đumbir možete koristiti na mnogo načina, a najjednostavniji način je kroz čaj. Jednostavno narežite nekoliko tankih kriški svježeg đumbira i prelijte ih vrućom vodom. Dodavanjem malo limuna i meda ne samo da poboljšavate okus, već i dodatno pojačavate njegov učinak na imunitet. Đumbir čaj možete konzumirati svaki dan, osobito ujutro, kako biste započeli dan s toplim napitkom koji vam daje energiju i jača vaš obrambeni sustav.


Ako volite smoothieje, svježi đumbir možete naribati ili narezati i dodati u svoj omiljeni smoothie od voća. Njegova začinska aroma dobro se uklapa s voćem poput banana, naranči ili bobičastog voća, a uz to dodaje zdravu dozu antioksidansa.


Za one koji uživaju u kuhanju, đumbir je izvrstan dodatak juhama, varivima ili umacima. Možete ga koristiti i u marinadama za meso, što ne samo da poboljšava okus, već i olakšava probavu proteina.



FOTO: iStock
Preporučena dnevna količina iznosi otprilike pola čajne žličice 

Preporučena dnevna količina unosa đumbira


Iako je đumbir vrlo koristan, važno je paziti na količinu koju konzumirate. Preporučena dnevna količina svježeg đumbira iznosi oko 2-4 grama, što je otprilike pola čajne žličice naribanog korijena. Ako koristite đumbir u prahu, količina bi trebala biti nešto manja, oko 1 gram dnevno. Đumbir se lako može dodati u svakodnevne obroke, no važno je zapamtiti da previše đumbira može izazvati žgaravicu ili probavne tegobe kod nekih ljudi, pa ga uvijek koristite u umjerenim količinama.


Đumbir je prirodni saveznik za jesen, a njegova zdravstvena svojstva mogu vam pomoći u borbi protiv prehlada, jačanju imunološkog sustava i poboljšanju probave. Bilo da ga konzumirate u obliku čaja, smoothieja, ili ga koristite kao začin u svojim jelima, đumbir je univerzalni lijek iz prirode koji će vam pomoći da ostanete zdravi i vitalni tijekom cijele sezone.