Pripreme

Senzorsko ocjenjivanje domaćih proizvoda uoči manifestacije “Jeseni u Lici”

Marin Smolčić

Foto: S. Dragaš

Foto: S. Dragaš

Na ocjenjivanju dominiraju proizvodi od šljive, maline i borovnice, a ukupno je prijavljeno  26 uzoraka



 


 


Približavanjem manifestacije „Jesen u Lici“ Razvojni centar Ličko-senjske županije kao partner provodi senzorsko ocjenjivanje želiranih proizvoda s brdsko-planinskog područja. Cilj ovih  aktivnosti je ocijeniti kvalitetu i okus proizvoda te ih pripremiti za predstavljanje na ovoj nadolazećoj manifestaciji.




 


Na ocjenjivanju dominiraju proizvodi od šljive, maline i borovnice, a ukupno je prijavljeno  26 uzoraka. Ovo je treće senzorsko ocjenjivanje, a drugo koje se održava u Razvojnom centru Ličko-senjske županije. Predsjednica ocjenjivačke komisije je prof. dr. sc. Nadica Dobričević, a komisija se sastoji od još pet članova koji će svojim stručnim znanjem pridonijeti objektivnom ocjenjivanju. Ravnatelj Razvojnog centra Mile Milković zadovoljan je načinom ocjenjivanja u kojemu glavnu riječ vodi struka.Foto: S. Dragaš


 


“Sezonsko ocjenjivanje domaćih proizvoda od velike je važnosti za prepoznavanje kvalitete te daljnji plasman na tržište. Naš Razvojni centar se trudi pružiti podršku malim proizvođačima, a ocjenjivanje poput ovog pomaže u podizanju kvalitete i prepoznatljivosti njihovih proizvoda. Drago nam je što možemo biti partner Ličko-senjske županije u ovoj manifestaciji koja doprinosi razvoju lokalnog gospodarstva”, rekao je  ravnatelj Razvojnog centra Mile Milković.


Foto: S. Dragaš


 


Prehrambeni tehnolog Razvojnog centra Nikolina Matasić bila je zadužena za pripremu i analizu uzoraka. U sklopu priprema, izvršene su analize pH vrijednosti, suhe tvari i deklariranja proizvoda. Nakon toga će ocjenjivačka komisija  organoleptički ocijeniti proizvode, tj. procijeniti njihov okus, miris, teksturu i ukupni dojam.


 


Najbolji proizvodi bit će proglašeni na manifestaciji „Jesen u Lici“ koja se ove godine održava od 4. do 6. listopada. Ova manifestacija predstavlja važan događaj za Ličko-senjsku županiju, jer okuplja brojne proizvođače i posjetitelje te promovira lokalne proizvode i ličku tradiciju.