Jesenski vremenski uvjeti

Praktični savjeti za održavanje omiljenih modnih komada tijekom kišnih dana

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Iako uživamo u slojevitom oblačenju i toplim materijalima, vremenske neprilike mogu ozbiljno oštetiti naše omiljene kombinacije

Jesenje vrijeme sa sobom donosi hladnoću, kišu i blato, što može biti pravi izazov za vašu garderobu. Iako uživamo u slojevitom oblačenju i toplim materijalima, vremenske neprilike mogu ozbiljno oštetiti naše omiljene komade.


Kako ih najbolje zaštititi i što učiniti ako dođe do oštećenja? Donosimo vam nekoliko praktičnih savjeta kako biste očuvali svoju odjeću i obuću u top stanju tijekom cijele jeseni.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Caroline Daur (@carodaur)



Odaberite prave materijale


Koža i antilop su dva najpopularnija materijala za jesen, ali su i najosjetljiviji na vlagu i blato.


Kožni komadi poput jakni i čizama mogu izgubiti svoj sjaj i čvrstoću ako se ne zaštite na pravi način. Investirajte u impregnacijske sprejeve za vodootpornost. S druge strane, antilop traži još nježniji pristup – svaki par antilop čizama treba tretirati posebnom četkom i sprejem prije nošenja.


Materijali poput vune i pamuka također trebaju pažnju. Vunene kapute, na primjer, potrebno je čistiti u kemijskoj čistionici nakon što dođu u kontakt s kišom kako bi se izbjeglo skupljanje i deformacija.


Pamuk je nešto otporniji, no mrlje od blata mogu postati tvrdokorne, pa je važno pravovremeno reagirati.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli #ŠIKSIK (@paulasik)



Tretiranje mrlja od kiše i blata


Kada se dogodi najgore i vaši omiljeni komadi završe prekriveni blatom ili mrljama od vode, pravovremeno i pravilno čišćenje je ključno.


Blato na tekstilu pustite da se osuši, a zatim nježno uklonite četkom. Nakon toga, operite odjevni predmet prema uputama na etiketi.


Za kožu i antilop, blato treba sušiti prirodno, daleko od direktne topline, kako bi materijal ostao netaknut. Ako su cipele ili jakne od kože mokre, koristite suhe krpe kako biste uklonili višak vlage, ali izbjegavajte direktne izvore topline poput radijatora, jer to može oštetiti strukturu materijala.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Negin Mirsalehi (@negin_mirsalehi)



Prevencija je ključna


Najbolji način da produžite vijek svojih jesenskih komada je prevencija. Uložite u vodootporne slojeve, poput impregnacijskih sprejeva za obuću, jakne i torbe. Prije nošenja osjetljivijih komada poput vunenih kaputa ili antilop čizama, obavezno ih tretirajte sprejem za zaštitu od vlage.


Ako su vam kiša i blato svakodnevni neprijatelji, razmislite o praktičnijim komadima poput kišnih kabanica ili vodootpornih torbi koje možete kombinirati s elegantnim, ali otpornim komadima poput kožnih gležnjača.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Anita Sherrill (@xonitarose)



Što ako se šteta već dogodila?


Ako se kiša ili blato već “potpišu” na vaš omiljeni komad, ne očajavajte. Kožne jakne koje su izgubile sjaj nakon kiše možete obnoviti s posebnom kremom za njegu kože. Antilop čizme koje su došle u kontakt s vodom, pažljivo očistite suhom četkom nakon što se osuše, a za dublje mrlje posjetite stručnjaka za njegu antilopa.


Za vunene komade koji su pokisli, najvažnije je sušenje na zraku – nikada ne sušite vunene jakne ili kapute na radijatoru ili u sušilici, jer to može dovesti do deformacija.


Jesen je sezona koja zahtijeva pametan pristup odijevanju, a zaštita vaših najdražih komada ključna je za njihovu dugovječnost. Od pravovremene prevencije do pravilnog tretiranja mrlja i oštećenja, slijedite ove savjete kako biste uživali u svim jesenskim stilovima bez brige o vremenskim uvjetima.