Jesen u Sisačko-moslavačkoj: Miris kestena i okus škrleta

NL Promo

Vinogradi Moslavine, TZ Sisačko-moslavačke županije

Vinogradi Moslavine, TZ Sisačko-moslavačke županije

Ako ove jeseni tražiš destinaciju koja spaja prirodne ljepote, bogatu gastronomiju i vrhunska vina, Sisačko-moslavačka županija je pravo mjesto za tebe.

U Sisačko-moslavačkoj županiji, jesen donosi miris pečenih kestena i okus škrleta, autohtone sorte vina koje će ti ostati u sjećanju. Evo što te čeka na najpoznatijim jesenskim manifestacijama i vinskim cestama ovog kraja.


Jesensko slavlje koje ne smiješ propustiti


U Hrvatskoj Kostajnici jesen započinje s Kestenijadom, najvećom manifestacijom posvećenom kestenima, koja se ove godine održava po 27. put. U periodu od 4. do 6. listopada, Hrvatska Kostajnica postaje pravo središte jesenskih radosti. Kestenijada te ove godine očekuje s bogatim programom koji uključuje nastupe oko 1000 izvođača – od KUD-ova i limenih orkestara do popularnih glazbenika. Prvi dan otvaraju Diktatori i Giuliano, a 5. listopada uživaj uz Miu Dimšić i grupu Dalmatino. Završnica, 6. listopada, donosi nastupe Ezerki& 7/8 te TS Cure Iz Centra.


Izletište Djed, TZ Sisačko-moslavačke županije


Ako voliš prirodu, tu su biciklističke ture i planinarske šetnje stazom Gordana Lederera, s pogledom na dolinu Une. Također, možeš se pridružiti Healthy Fit turi pod vodstvom poznatih fitness trenera MarijaValentića i Katarine Prpić. Djecu očekuju radionice, kazališne predstave, luna park, te laser show. Kestenijada je poznata i po izvrsnoj gastronomiji. Uživaj u jelima od kestena i tradicionalnim specijalitetima, a sve to uz pratnju koncerta domoljubnih pjesama „Iz Pounja domovini“ koje izvodi Gradska limena glazba iz Petrinje. Kestenijada ti nudi više od zabave – to je pravi jesenski festival prirode, hrane i tradicije.


Otvori svoja osjetila za škrlet


Nakon Kestenijade, zaputi se na vinske ceste Moslavine i uživaj u degustaciji škrleta, autohtone sorte vina. Škrlet je dugo bio zaboravljen, no danas ga moslavački vinari ponovno vraćaju u fokus. Iako je riječ o bijeloj sorti, škrlet je prepoznatljiv po bobicama s crvenkastim i ljubičastim pjegama. Ova sorta uspijeva na skromnim tlima, a daje svježa, voćna vina koja je najbolje piti mlada, unutar godine i pol od berbe.


Spoj tradicije i prirode, TZ Sisačko-moslavačke županije


Škrlet se savršeno slaže s jelima poput kuhane bijele ribe, škampa na žaru, bijelog mesa i tjestenine. Posjet ovim vinarijama donosi ti priliku da kušaš i otkriješ bogatstvo ove gotovo zaboravljene sorte, kao i strast koja stoji iza njezinog ponovnog oživljavanja. Posjeti vinarije gdje ćeš osjetiti pravi duh Moslavine uz priče lokalnih vinara i čašu ovog posebnog vina. Više o vinarijama i vinskim cestama Moslavine možeš pročitati ovdje.


Nezaboravni okusi škrleta, TZ Sisačko-moslavačke županije


Doživljaj jeseni kroz okuse i mirise Sisačko-moslavačke regije


Nakon istraživanja vinskih cesta Moslavine, prepusti se kulinarskim čarima Sisačko-moslavačke regije. Ova regija oduševljava autohtonom kuhinjom koja je jednostavna u pripremi, ali bogata okusima.


Vinogradi, TZ Sisačko-moslavačke županije


Uživaj u tradicionalnim jelima poput posne juhe, variva od kisele repe, krvavica sa zeljem i posavskog lonca. Slatki završeci poput kifli s pekmezom i knedli s kestenom upotpunjuju ovu gastronomsku avanturu. Kada ta jela upotpuniš s čašom škrleta, osjetit ćeš pravi duh regije. Spoj vrhunskih vina i lokalnih specijaliteta pruža nezaboravan doživljaj, svaki zalogaj je istinski užitak u okusu i tradiciji.


Jesen u punom sjaju – vrijeme je za posjet


Sisačko-moslavačka županija te ove jeseni poziva da istražiš njezine vinske ceste, proslaviš Kestenijadu i uživaš u mirisima i okusima koje može ponuditi samo ovaj dio Hrvatske. Bilo da voliš prirodu, vrhunska vina ili lokalne specijalitete, ovdje ćeš pronaći sve što tražiš.


Kreni na put, posjeti Hrvatsku Kostajnicu i Moslavinu, i doživi jesen u punom sjaju – s mirisom kestena i čašom škrleta u ruci.


Više o samoj ponudi možeš pronaći na službenim stranicama TZ Sisačko-moslavačke županije.