PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

Petnaesta obljetnica upisa istarske ljestvice na UNESCO-ovu listu

Marko Dobrecović

S obilježavanja 15. obljetnice upisa istarske ljestvice na UNESCO-ovu listu / Foto MARKO GRACIN

S obilježavanja 15. obljetnice upisa istarske ljestvice na UNESCO-ovu listu / Foto MARKO GRACIN

Uz 15. obljetnicu uvrštavanja istarske ljestvice pod okrilje UNESCO-a, ove godine bilježi se i 20. obljetnica stupanja na snagu Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine u Hrvatskoj



 


RIJEKA Dvoglas tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, takozvana istarska ljestvica, 30. rujna 2009. upisan je na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine. U povodu toga je u Primorsko-goranskoj županiji priređeno obilježavanje te važne obljetnice, na kojem je najavljen i bogat glazbeni program.


Uz 15. obljetnicu uvrštavanja istarske ljestvice pod okrilje UNESCO-a, ove godine bilježi se i 20. obljetnica stupanja na snagu Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine u Republici Hrvatskoj. O važnosti očuvanja i njegovanja kulturne baštine govorili su pročelnica Županije za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, ravnatelj Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov« Darko Čargonja, predsjednica Hrvatske glazbene unije PGŽ-a Nikolina Tomljanović i počasna predsjednica Jadranka Čubrić. Uime Udruge sopaca i kantura otoka Krka konferenciji su nazočili predsjednik Klaudije Dunato, tajnik Darko Dujmović i članovi Božidar Volarić i Branko Brnić.


Očuvanje glazbene tradicije




Prigodno, konferencija je počela izvedbom svečane mantinjade krčkih sopaca Klaudija i Branka, a potom su govornici naznačili svu važnost i aktualnost istarske ljestvice. U prigodnoj svečanosti Udruga sopaca i kantura pročelnici Šišić darovala je presliku povelje kojom je istarska ljestvica 30. rujna 2009. uvrštena na UNESCO-ovu listu.


Sonja Šišić istaknula je poteze kojim Županija radi na zaštiti tradicije, kulture i povijesti, a neposredno i istarske ljestvice, preko Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov«. Dodala je suradnju s HGU-om te istaknula zadovoljstvo nizom manifestacija kojima će se obilježiti značenje istarske ljestvice diljem našega kraja.


Izvedba svečane mantinjade krčkih sopaca / Foto MARKO GRACIN


Uz čestitku Nikoline Tomljanović svima koji djeluju na očuvanju glazbene tradicije, počasna predsjednica Jadranka Čubrić istaknula je kako je dvoglas tijesnih intervala važna baština primorskog kraja, temelj iz kojega se u nadolazećim desetljećima razvijala glazba i glazbeni smjerovi. Usto što HGU PGŽ-a u suradnji s Udrugom sopaca i kantura otoka Krka djeluje na očuvanju nematerijalne kulturne baštine, uz bok toj ideji stale su i dvije najjače domaće strukovne udruge – Hrvatsko društvo skladatelja i Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava, istaknula je Čubrić.


Važnost Matetićeva strukturiranja istarske ljestvice 1925. godine istaknuo je predsjednik Ustanove Darko Čargonja.


– Matetić je bio toliko uporan u namjeri da spasi ovdašnju narodnu glazbu da je uspio u notni sistem postaviti šest tonova koji se koriste u narodnom pjevanju i sviranju, te ju je nazvao istarska ljestvica. Harmonizirajući šest tonova u latentne harmonije Matetić je uspio narodnu glazbu staviti u kontekst umjetničke glazbe i otvoriti put svojim sljedbenicima da danas možemo skladati ozbiljnu glazbu na osnovama istarske ljestvice – kazao je Čargonja.


Niz programa


Sva glazba o kojoj je govoreno na konferenciji javnost će imati prilike poslušati na nekoliko nadolazećih programa. Ove subote, s početkom u 17 sati, u naselju Polje u Dobrinju na otoku Krku održat će se 36. Susret sopaca i kantura otoka Krka. Zbog velike obljetnice susret je iz tradicionalnog srpanjskog termina prebačen na kraj rujna, a ove će godine, uz natjecateljski dio programa, gosti manifestacije biti KD »Ive Jelenović« Dobrinj, KUD »San Marino« iz rapskog Lopara i svirač miha Bruno Škarić.


Nakon tradicionalnih susreta, u nedjelju, 29. rujna, održat će se program obilježavanja prvih 15 godina istarske ljestvice na listi UNESCO-a. Tom će prigodom u jutarnjim satima članovi Udruge sopaca i kantura u mjestima otoka Krka izvesti svečanu svirku, ili kanat, u izvornom obliku otočnog dvoglasja tijesnih intervala. Program je najavljen u mjestima Jurandvor, Porta, Njivice, Kornić i Vrbnik. U popodnevnom dijelu programa krčki, istarski i novljanski sopci i kanturi okupit će se u Veprincu i uz spomen-ploču na kući gdje je Ivan Matetić Ronjgov utvrdio istarsku ljestvicu sopnjom, kantom i susretom obilježiti važnu obljetnicu.


Tajnik Darko Dujmović naveo je načelo rada udruge krčkih sopaca i kantura.


– Uz ostvarenu Matetićevu misiju da u notnom zapisu zabilježi narodnu glazbu, mi kao udruga za cilj imamo okupljanje vrsnih krčkih sopaca i kantura koji imaju vještinu i znanje sopnje i kanta. Za razliku od Matetića, nemamo kapaciteta za skladanje jer nemamo formalnu glazbenu naobrazbu, već tu izvornu tradicionalnu vještinu prenosimo na buduće naraštaje. Zato nam je važna suradnja s Ustanovom »Ivan Matetić Ronjgov«, koja nam služi za stručnu i administrativnu pomoć – dodaje Dujmović.