Rat u Ukrajini

Zelenski putuje u Ameriku: “Plan pobjede je spreman, sve je definirano”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Zelenski je prošlog mjeseca obećao predstaviti svoj plan predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu, vjerojatno sljedeći tjedan kada bude na sjednicama Vijeća sigurnosti i Opće skupštine UN-a



Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u srijedu da je njegov “plan pobjede”, čiji je cilj donijeti mir u Ukrajinu, održati zemlju snažnom i izbjeći “zamrzavanje sukoba”, sada završen nakon dugih konzultacija.


Zelenskij je prošlog mjeseca obećao predstaviti svoj plan predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu, vjerojatno sljedeći tjedan kada bude na sjednicama Vijeća sigurnosti i Opće skupštine UN-a.


Zelenskij nije otkrio pojedinosti, već je samo naznačio da je cilj stvoriti uvjete prihvatljive Ukrajini, koja je u sukobu s Rusijom više od dvije i pol godine.




“Danas se može reći da je naš plan pobjede potpuno spreman. Sve točke, sva ključna područja i svi potrebni detaljni dodaci plana su definirani”, rekao je u noćnom video obraćanju.


“Najvažnija je odlučnost da se on provede”, dodao je.


Zelenskij je rekao da nema alternative miru, “nema zamrzavanja rata ili bilo kakvih manipulacija koje bi uvele rusku agresiju u drugu fazu”.


Predsjednik je u utorak rekao da je sastanak s najvišim zapovjednicima proizveo “dobar i snažan sadržaj” u vojnom smislu, “upravo onu vrstu koja može značajno ojačati Ukrajinu”.


Zelenskij je kao osnovu za pregovore iskoristio mirovni plan koji je predstavio krajem 2022. pozivajući na povlačenje svih ruskih snaga, obnovu ukrajinskih granica iz doba nakon raspada Sovjetskog Saveza i na to da Rusija mora odgovarati za invaziju.


Sastanak s Harris i Trumpom


Američka demokratska predsjednička kandidatkinja Kamala Harris planira se sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Washingtonu sljedeći tjedan, izvijestio je Bloomberg News u srijedu pozivajući se na osobu upoznatu s tim pitanjem.


Bloomberg piše kako demokratska kandidatkinja i aktualna potpredsjednica pokušava proširiti svoj vanjskopolitički profil te da je snažno podržala nepokolebljivu potporu predsjednika Joea Bidena Ukrajini u njezinoj obrani od ruske invazije, a koja je započela u veljači 2022.


Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump rekao je ranije u srijedu kako će se “vjerojatno” sastati s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim koji će sljedeći tjedan boraviti u SAD-u kako bi na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a govorio o ratu s Rusijom.