“Nadalje, iranski zlonamjerni kibernetički akteri nastavili su s naporima od lipnja da pošalju ukradeni, nejavni materijal povezan s kampanjom bivšeg predsjednika Trumpa američkim medijskim organizacijama”, naveli su FBI, Agencija za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture te Ured direktora Nacionalne obavještajne službe u zajedničkom priopćenju.


Agencije nisu pružile dodatne pojedinosti o prirodi ukradenog materijala.




Iran je ranije zanijekao miješanje u američke izbore. Iranska stalna misija pri UN-u u New Yorku u srijedu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.


U kolovozu su Sjedinjene Države optužile Iran za pokretanje kibernetičkih operacija protiv kampanja obojice američkih predsjedničkih kandidata i ciljanje američke javnosti “operacijama utjecaja” kako bi potaknuli političke razdore.


Zlonamjerni cyber akteri slali su neželjene e-poruke pojedincima u Bidenovoj kampanji krajem lipnja i početkom srpnja koje su sadržavale izvadak iz ukradenog materijala iz Trumpove kampanje, navodi se u priopćenju od srijede.


Biden je odustao od utrke za Bijelu kuću 21. srpnja, a potom ga je zamijenila potpredsjednica Kamala Harris kao kandidatkinja Demokratske stranke.


Iz Trumpove kampanje priopćili su da bi Harris i Biden trebali otkriti jesu li koristili hakirani materijal “kako bi naštetili” predsjedniku Trumpu.


“Nemamo saznanja da je bilo kakav materijal poslan izravno kampanji. Osobni e-mailovi nekolicine pojedinaca bili su meta nečega što je izgledalo kao neželjena pošta ili pokušaj krađe identiteta”, rekao je glasnogovornik Harrisine kampanje u izjavi.