Prijem u Opatiji

Kirigin primio novu generalnu talijansku konzulicu: Najavljen nastavak odlične suradnje

Aleksandra Kućel Ilić

Posjet generalne konzulice Ive Palmieri Gradu Opatiji / Foto V. KARUZA

Posjet generalne konzulice Ive Palmieri Gradu Opatiji / Foto V. KARUZA

Talijanska zajednica je u Opatiji važan dionik društvenog života. Grad Opatija s njenim članovima surađuje kroz mnoge kulturne i društvene događaje, kao i kroz poticanje učenja talijanskog jezika u opatijskoj osnovnoj školi za učenike od prvog do trećeg razreda - naglasio je gradonačelnik



OPATIJA  Srdačan prijem tijekom kojega je najavljen nastavak odlične suradnje između Grada Opatije i Konzulata Republike Italije u Rijeci, održan je danas u Opatiji, a upriličili su ga za novu generalnu konzulicu Republike Italije u Rijeci Ivu Palmieri opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin sa zamjenicom Kristinom Đukić. Gradonačelnik Kirigin je generalnoj konzulici poželio dobrodošlicu i pozvao na prvu od niza manifestacija koje će uslijediti u idućim danima, na Bečki bal. Naveo je da je uvjeren da će se kvalitetni međusobni odnosi nastaviti, što je također poželjela i konzulica Palmieri. Gradonačelnik Kirigin je ukratko predstavio Opatiju, osvrnuvši se na prvih 180 godina njezinog turizma, ali i na neke od manifestacija poput Festivala čokolade te Adventa koji će zbog održavanja Dana hrvatskog turizma ove godine početi već 23. studenoga te će prema najavi Opatija ove godine imati i jaslice. Od bitnih manifestacija na početku 2025. godine istaknuo je Doru oko čijeg se povratka u Opatiju obavljaju finalni pregovori, a gradonačelnik se zalaže, dodao je, i da manifestacija bude višednevna, poput talijanskog Sanrema.


– Talijanska zajednica je u Opatiji važan dionik društvenog života. Grad Opatija s njenim članovima surađuje kroz mnoge kulturne i društvene događaje, kao i kroz poticanje učenja talijanskog jezika u opatijskoj osnovnoj školi za učenike od prvog do trećeg razreda – naglasio je gradonačelnik, a kako se moglo čuti na primanju, suradnja Opatije i talijanskih gradova ima dugogodišnju tradiciju, osobito kroz prijateljstvo s gradovima Castel San Pietro Terme i Carmagnola. Generalna konzulica Palmieri koja inače stanuje na području grada Opatije istaknula je da je talijanska zajednica odlično integrirana u društveni život u Hrvatskoj, osobito na području Kvarnera i Istre, regija koje se ističu svojom multikulturalnošću i kvalitetnim suživotom. Ujedno je istaknula da će se izvrsna suradnja konzulata Republike Italije u Rijeci s Opatijom nastaviti. U pratnji generalne konzulice bile su njena pomoćnica Ileana Jančić te predstavnice Zajednice Talijana Opatija Norma Tuliak i Sonja Kalafatović koje su na odličnoj dosadašnjoj suradnji i pomoći u rješavanju svih pitanja zahvalile i Gradu Opatiji i Konzulatu Republike Italije u Rijeci.