Dva projekta udruge Nismo same

Izložba “Ja sam snaga” postavljena u Palači Moise, a “Zdrava kava s doktorima” organizirana u kafiću Rialto

Walter Salković

Kristijan Mužić, Zrinka Rendić-Miočević i Ivona Poljak / Foto W. SALKOVIĆ

Kristijan Mužić, Zrinka Rendić-Miočević i Ivona Poljak / Foto W. SALKOVIĆ

Izložba fotografija Vjekoslava Skledara je postavljena u Palači Moise, a sastoji se od 10 snažnih crno-bijelih portreta žena koje su uslijed liječenja kemoterapijom ostale bez kose



CRES  Udruga Nismo same, u suradnji s Gradom Cresom, predstavila je dva svoja vrlo uspješna projekta, izložbu »Ja sam snaga« autora fotografa Vjekoslava Skledara te »Zdravu kavu s doktorima«. Izložba je postavljena u Palači Moise, a sastoji se od 10 snažnih crno-bijelih portreta žena koje su uslijed liječenja kemoterapijom ostale bez kose. Otvorio ju je gradonačelnik Marin Gregorović koji je tom prilikom istaknuo da je atmosfera oko izložbe vrlo pozitivna iako je tema teška te se zahvalio udruzi Nismo same što su izabrale upravo malu sredinu kao što je Cres za svoje projekte, nakon niza drugih hrvatskih gradova.


Okupljenima u prizemlju Palače Moise, gdje se izložba može pogledati do kraja mjeseca, još su se obratile Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same, te Ivona Poljak, psihologinja na Odjelu za onkologiju KBC-a Zagreb, a poruku autora Skledara pročitala je Andreja Malovoz, voditeljica programskih aktivnosti u Palači Moise. U glazbenom dijelu programa nastupila je ženska klapa Teha.


»Zdrava kava s doktorima« organizirana je u kafiću Rialto na središnjem gradskom trgu i tijekom prijepodneva građani su mogli u neformalnoj atmosferi razgovarati s članicama udruge i liječnicima specijalistima. U Cresu su to bili Zrinka Rendić-Miočević, specijalistica onkologije i radioterapije Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice Zagreb, Kristijan Mužić, specijalist interne medicine – kardiologije iz Doma zdravlja Primorsko-goranske županije te psihologinja Ivona Poljak.




U sklopu projekta »Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama« udruga je diljem Hrvatske organizirala 16 takvih »zdravih kava« koje su okupile više od 600 žena oboljelih od raka i članova njihovih obitelji te 57 liječnika. Zbog velikog uspjeha »zdravih kava s doktorima« koncept je odlučila proširiti i na otoke, za početak na Ugljan, Korčulu i Cres. Kako je naglasila predsjednica udruge Ivana Kalogjera, temeljni cilj oba projekta je promocija zdravlja i zdravih navika, povećanje svijesti građana Hrvatske o važnosti prevencije kada su u pitanju maligne bolesti te destigmatizacija oboljelih.