Savjetovališni centar

Više od 500 studenata riječkog Sveučilišta tražilo vršnjačku pomoć

Ingrid Šestan Kučić

Studenti riječkog sveučilišta nisu prepušteni sami sebi / Foto ARHIVA NL

Studenti riječkog sveučilišta nisu prepušteni sami sebi / Foto ARHIVA NL

Cilj projekta je integrirana institucijska podrška studenticama i studentima, posebno tijekom prijelaznih razdoblja, odnosno na početku i na kraju studiranja. Vršnjačku je podršku pružalo 66 studenata



RIJEKA  Savjetovališni centar Sveučilišta u Rijeci priveo je kraju prvi ciklus projekta »UNIRI brine – Stručna i vršnjačka potpora osiguravanju dobrobiti studenata i studentica na Sveučilištu u Rijeci«, koji za cilj ima razvoj integrirane institucijske podrške studentima i studenticama, posebno tijekom prijelaznih razdoblja, odnosno na početku i na kraju studiranja.


Praktično iskustvo


Riječ je o jedinstvenom programu studentske vršnjačke potpore u Hrvatskoj, a ta je vršnjačka podrška usmjerena na osnaživanje osobnog i profesionalnog razvoja studenata, očuvanje mentalnog zdravlja te na podizanje svijesti o uključivosti i poštivanju različitosti tijekom i nakon obrazovanja.


Tijekom četiri mjeseca provedbe projekt je obuhvatio ukupno 513 krajnjih korisnika, studenata Sveučilišta u Rijeci, te je održano ukupno 58 različitih projektnih aktivnosti na većini fakulteta.


Priprema za tržište rada



Jedna od aktivnosti je i »Pripremi se za tržište rada«, a usmjerena je na uspješnu prilagodbu studenata tijekom prijelaznog razdoblja iz svijeta obrazovanja na tržište rada te na povećanje konkurentnosti i zapošljivosti. Aktivnosti uključuju interaktivna predavanja kojima se razvijaju vještine pismenog i usmenog predstavljanja poslodavcima te tribine na kojima gostuju alumni i sadašnjim studentima prenose svoja prva radna iskustva, zahtjeve i karakteristike pojedinih radnih mjesta, kao i stanje i zahtjeve tržišta rada općenito. Među provedenim aktivnostima je i »Budi aktivan« kroz koju su se tijekom ljetnog semestra provodili grupni treninzi koji su kombinacija elemenata joge, pilatesa, vježbi disanja i mindfulnessa.

Od travnja do lipnja ove godine, uz stručno vođenje Centra, vršnjačku podršku pružalo je ukupno 66 studenata kojima je sudjelovanje u projektnim aktivnostima bila prilika za stjecanje odgovarajućeg praktičnog iskustva. Svaka od aktivnosti uključivala je pripremne edukacije za studente edukatore, s ciljem njihova osnaživanja te razvoja praktičnih vještina.


Uz Studentski savjetovališni centar, u provedbi projekta sudjeluju i Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, Studentski zbor Medicinskog fakulteta te Udruga studenata psihologije PSIRIUS, a glavni partneri projekta su Sveučilišni Centar za sport, Alumni UNIRI mreža, Fakultet zdravstvenih studija, Medicinski fakultet i Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci.


Nauči kako učiti


U sklopu projekta provedene su četiri aktivnosti koje će se nastaviti i u idućoj akademskoj godini. Jedna od njih je »Startaj osnaženo« čija je ideja pružanje podrške studentima prvih godina od studenata starijih godina – prepoznavanje izazova, problema, kao i mogućih načina suočavanja i rješavanja, a sve s ciljem njihova osnaživanja. Tijekom cijele akademske godine održano je 28 radionica na deset sastavnica Sveučilišta u Rijeci.


Nadalje, aktivnost »Nauči kako učiti« ima cilj pružanja stručne i vršnjačke podrške tijekom procesa učenja i savladavanja gradiva od strane studenata starijih godina studija, a u sklopu te aktivnosti koja je provedena na 13 fakulteta 25 je edukatora podijelilo znanja o tehnikama učenja, koncentraciji, o tome kako se motivirati i smanjiti prokrastinaciju.