Oprez u prometu

Proveli smo dan s policijskom patrolom u Rijeci. Otkrili su nam “četiri glavne ubojice u prometu”

Vladimir Mrvoš

Nesreće mogu biti spriječene ako se poštuju prometna pravila / Snimio Milan ĐEKIĆ

Nesreće mogu biti spriječene ako se poštuju prometna pravila / Snimio Milan ĐEKIĆ

Policija je nadzirala povrede Zakona o sigurnosti na cestama, posebice: brzinu, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela u vožnji



RIJEKA  Svake godine na cestama diljem svijeta pogine veliki broj ljudi, a mnogi budu i ozbiljno ozlijeđeni. Prometne nesreće ostavljaju dugotrajne posljedice, ne samo na žrtve već i na njihove obitelji, prijatelje i zajednice. Ova goruća društvena tema iznjedrila je inicijativu poznatu kao “Dan bez poginulih u prometu” koja se obilježava svake godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti sigurnosti u prometu.


Dan bez poginulih u prometu obilježen je jučer na području Policijske uprave primorsko-goranske, posebnim nadzorom prometa na cestama.


Službenici prometne policije bili su posebice usmjereni na sankcioniranje prometnih prekršaja koji za posljedicu imaju teške prometne nesreće te na sankcioniranje prekršaja iz skupine “četiri glavne ubojice u prometu”: brzina, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisna uporaba mobitela za vrijeme vožnje.


Igor Jovanović / Snimio Milan ĐEKIĆ


Praćenje brzine




– Posebno nadziremo i mlade vozače, oni koji voze po utjecajem droge, kao i organizatore ilegalnih cestovnih utrka, kaže Igor Jovanović iz prometne policije PU primorsko goranske.


Na kontrolnom mjestu na Turniću policija je poduzela niz preventivnih aktivnosti s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja.


Posebna pozornost posvetila se praćenju brzine kretanja, alkoholiziranosti vozača, nekorištenja sigurnosnog pojasa te nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje.


Zanimljivo je da niti jedan od zaustavljenih vozača i vozačica u redovnoj kontroli prometa nije prekršio zakon.


Istina, u blizini je kamera pa su svi na toj dionici smanjili brzinu, nitko nije pričao na mobitel, svi su bili vezani i nitko nije bio alkoholiziran.


Mirsadu je vezanje pojasa rutina / Snimio Milan ĐEKIĆ


Jasminka koja je zaustavljena u redovnoj kontroli bila je vezana, a rekla je da se svi koje pozna vežu za vrijeme vožnje te da ne pozna osobu koja to ne čini. Bio je vezan i Nikola, profesionalni vozač, koji kaže da to redovito čini, prije svega zbog vlastite sigurnosti, a tek onda zbog zakona. I Mirsad je bio vezan, kaže da mu je to postala rutina čim uđe u automobil.


Prije svega sigurnost – Nikola / Snimio Milan ĐEKIĆ


Ipak zaustavljen je i bračni par Barić, Josipa i vozač Ivo, koji nije bio vezan. Policiji je objasnio da je imao operaciju baš na ramenu gdje treba imati pojas, pa mu je savjetovano da se ne veže dok rana ne zacijeli te je policiji pokazao ožiljak od operacije. Kako nije bio u evidenciji kažnjenih vozača, policija je prihvatila ovaj razlog tako da je policijska patrola ovaj put završila bez ijednog kažnjenog vozača.


Zaustavljeni – Josipa i Ivo Barić / Snimio Milan ĐEKIĆ


 


Mladi posebno pogođeni

 


Prometne nesreće su jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, posebno među mladima. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, svake 24 sekunde netko izgubi život u prometnoj nesreći. Razlozi za to su mnogobrojni: brzina, vožnja pod utjecajem alkohola, nepažnja, nepoštivanje prometnih znakova i pravila. U mnogim zemljama prometna smrtnost varira ovisno o razvijenosti infrastrukture i provedbi prometnih propisa. Dok su razvijene zemlje posljednjih desetljeća uložile znatne napore u smanjenje broja poginulih na cestama, izazovi i dalje postoje. U manje razvijenim zemljama zbog slabije infrastrukture i slabije provedbe zakona poginulih u prometu je mnogo više.

Spriječiti nesreće


“Dan bez poginulih u prometu” pokrenut je kako bi se smanjila smrtnost na cestama barem na jedan dan. Ova inicijativa treba motivirati vozače, ali i bicikliste, pješake te sve sudionike u prometu da na jedan dan posvete pozornost svakom aspektu sigurnosti na cestama. Cilj je da, kroz ovu akciju, ljudi postanu svjesni svoje uloge u prometnom sustavu i razumiju da svaka njihova odluka može imati dalekosežne posljedice. Inicijativa se temelji na uvjerenju da svaka nesreća može biti spriječena ako svi sudionici pokažu maksimalnu odgovornost i poštovanje prema pravilima prometne sigurnosti. Vozači trebaju biti svjesni opasnosti koje prijete kada ne poštuju prometne propise. To znači poštivanje prometnih pravila, izbjegavanje rizičnog ponašanja i promicanje kulture sigurnosti. Vozači trebaju biti svjesni svojih ograničenja, poput umora ili distrakcije, te prilagoditi uvjete vožnje na cesti.


Jasminka ne pozna osobu koja ne veže pojas u vožnji / Snimio Milan ĐEKIĆ


Pješaci, biciklisti i motociklisti, kao ranjivi sudionici u prometu, trebaju biti posebno oprezni i vidljivi, posebno u noćnim uvjetima ili u lošim vremenskim prilikama. Sigurnost na cestama zahtijeva zajednički napor i suradnju svih sudionika u prometu. Dan bez poginulih u prometu simbolizira nadu i viziju budućnosti u kojoj će prometne nesreće s fatalnim ishodima biti rijetka pojava. Iako se taj cilj može činiti dalekim, svaka mala promjena u ponašanju pojedinca može donijeti dugoročne koristi.


Inicijativa pokazuje da smo svi odgovorni za sigurnost na cestama, te da samo zajedničkim naporima možemo učiniti promet sigurnijim za sve sudionike. Kroz edukaciju, prevenciju i odgovorno ponašanje, možemo smanjiti broj nesreća i približiti se idealu – danu kada na cestama nitko neće izgubiti život.