Hanfa

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova krajem kolovoza 22,2 mlrd eura

Hina

Foto PATRIK MAČEK/PIXSELL

Foto PATRIK MAČEK/PIXSELL



Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) na kraju kolovoza ove godine dosegnula je 22,2 milijardu eura, što je za gotovo 85 milijuna ili 0,4 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavljeno u srijedu.


OMF-ovi su krajem kolovoza ukupno imali 2.307.130 članova, odnosno 13.478 članova ili 0,59 posto više u odnosu na srpanj. Istodobno, zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u srpnju je prestalo članstvo za 1.342 osiguranika.


U kolovozu su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 130,8 milijuna eura, a ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova 29,4 milijuna eura ili 12,5 milijuna eura manje u odnosu na prethodni mjesec.




Po podacima Hanfe, nominalni mjesečni prinosi Mirexa na kraju srpnja za A kategoriju bili su negativni 0,2 posto, a za B kategoriju 0,1 posto, dok su za C kategoriju bili pozitivni 0,4 posto. Godišnji prinosi su imali pozitivni predznak u sve tri kategorije – u kategoriji A je zabilježen rast od 13,3 posto, u kategoriji B za 10 posto, a u kategoriji C za 4,7 posto. Nadalje, prinosi od početka godine iznosili su 9,1 posto za kategoriju A, 6,4 posto za kategoriju B i 2,0 posto za kategoriju C, a anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova 7,6 posto za Mirex A, 5,3 posto za Mirex B i 3,3 posto za Mirex C, naveli su iz Hanfe.


Inače, krajem kolovoza se u kategoriji B nalazilo 78,6 posto članova, u kategoriji A 17 posto, a u kategoriji C 4,4 posto ukupnog broja članova OMF-ova.


Obveznice su na kraju srpnja i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 13,5 milijarde eura i udjelom od 60,9 posto, pri čemu se taj udjel povećao za 0,3 postotnih bodova na mjesečnoj razini.
Istovremeno, za 0,6 postotnih bodova smanjila se zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova, te su ona krajem srpnja iznosila 5,1 milijardu eura, odnosno 23,1 posto imovine OMF-ova.


Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s 2,1 milijarde eura i udjelom od 9,5 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).


Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova blago porasla


Na kraju kolovoza u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 409.328 članova te 21 zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond (ZDMF), sa 49.146 člana.
Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 8,5 milijuna eura, što je smanjenje za 17,2 posto u odnosu na prethodni mjesec. Ukupne mjesečne isplate iz DMF-ova su iznosile 3,9 milijun eura, što je za 0,2 milijuna eura ili 5,8 posto manje na mjesečnoj razini.


Neto imovina DMF-ova u kolovozu je tako iznosila 1,4 milijarde eura, uz porast za 2,3 milijuna eura ili 0,2 posto na mjesečnoj razini.


Imovina UCTIS fondova 2,9 mlrd eura


Po podacima Hanfe, ukupna neto imovina 115 UCITS fondova (otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom), koliko ih je u kolovozu poslovalo u Hrvatskoj, krajem mjeseca iznosila 2,9 milijardi eura te je bila za 51,1 milijun eura ili 1,8 posto veća nego prethodni mjesec.


Neto imovina Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na kraju srpnja iznosila je 172,2 milijuna eura, uz mjesečni pado od 0,9 posto, pri čemu je mjesečni prinos fonda iznosio .0,8 posto, podaci su Hanfe.