Povijesni automobili

Na Delti od petka do nedjelje traje izložba oldtimera. Bit će tu i 99 godina stari Oakland True Blue Six

Miroslav Krpan

Foto M. Krpan

Foto M. Krpan



RIJEKA – Oldtimer klub »Rijeka 1996« treću godinu za redom organizira jedinstvenu specijaliziranu izložbu povijesnih automobila i motocikala s pratećim sadržajima od petka 20. rujna do nedjelje 22. rujna u prostorima Exportdrva na Delti. Izložba se otvara u petak u 18 sati, a u subotu i nedjelju moći će se, bez naplate ulaznica, posjetiti od 8 do 20 sati. Središnja tema ovogodišnje izložbe je Tvornica automobila Fiat, najavljuje Marino Radan, potpredsjednik Oldtimer kluba Rijeka 1996.


Bit će predstavljeno više od 80 modela automobila i motocikala, proizvedenih u više od deset zemalja svijeta, a na panoima će izložiti i stare fotografije Rijeke i kraće tekstove koji prikazuju i donose nekadašnja vozila i promet.
– Među dvadesetak automobila raznih godišta te talijanske kultne marke bit će Fiat Torpedo cabriolet iz 1929. godine našeg člana Ivana Bočine. Zasigurno jedna od glavnih atrakcija bit će vozilo iz Muzeja Presečki u Krapini marke Oakland True Blue Six iz 1925. godine, najstariji pronađeni registrirani primjerak automobila u Hrvatskoj, vlasništvo Antuna Presečkog, predsjednika Hrvatskog oldtimer saveza. Taj se automobil nakon restauracije rijetko pojavljuje u javnosti, pa je značaj izlaganja u Rijeci tim veći, najavljuje Radan. Ove godine pozvali su i vlasnike povijesnih vozila iz drugih krajeva, uz članove njihova kluba, a iz muzeja za potrebe riječke izložbe stiže i raritetni Jaguar SS 100 iz 30-ih godina, vlasništvo Ivice Presečkog. Svoje izložbenu premijeru imat će i rijetko viđan BMW 501 iz 1950-ih godina jednog privatnog kolekcionara iz Kaštela.


– Imat ćemo prigodu vidjeti cijelu lepezu Fiatovih automobila različitih tipova i godišta, a brojem se još ističu i vozila proizvedena u Njemačkoj i Americi. U budućnost će nas ponovo »vratiti« riječki DeLorean DMC-12 Leona Španjola, a u suradnji s Vespa klubom Rijeka imat ćemo prigodu uživati u brojnim primjercima te svjetske motociklističke legende. Priprema se i iznenađenje, skulptura posvećena Vespi, rekao je član riječkog kluba Mateo Barbić. Svoj posebni »kutak« imat će i vojna vozila o kojima je više govorila članica kluba Gorana Rezendes, dok je klupsku aktivnost još jednom pozdravila i podržala u ime Grada Rijeke Eugenija Perić, viša savjetnica u Upravnom odjelu za odgoj, obrazovanje,sport i mlade. Pokrovitelj izložbe je Grad Rijeka, partneri Turistička zajednica Grada Rijeke, Tokić i Zajednica tehničke kulture Rijeka.