Prijepodne aktualac

Gotovi praznici. Zastupnici danas počinju jesensko zasjedanje u novom prostoru – vojarni na Črnomercu

Tihana Tomičić

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Nije sasvim izvjesno s kojom većinom počinje ovo novo zasjedanje nakon raskola u Domovinskom pokretu



Za saborske zastupnike ljetni praznici završavaju tek danas – počinje jesensko zasjedanje, čiji je start kao i obično aktualni sat na kojem će premijer Andrej Plenković braniti politiku Vlade i sve nove zakonske prijedloge, od najave uvođenja poreza na nekretnine, do priuštivog stanovanja, promjena u sustavu socijalne skrbi itd.


Sastaju se u novom prostoru prvi put, u vojarni na Črnomercu, gdje bi trebali ostati cijeli mandat, jer će obnova stare zgrade na Gornjem gradu trajati tri i pol godine. Od 30. svibnja 1990., kad je konstituiran prvi višestranački Sabor, zastupnici su u tri navrata napuštali svoju zgradu na Gornjem gradu, prvi put 8. listopada 1991., dan nakon što su zrakoplovi JNA raketirali obližnju zgradu Banskih dvora, drugi put nakon zagrebačkog potresa u ožujku 2020., a treći sada, kad će skoro cijeli mandat biti podstanari u vojnim prostorima. Među ostalim, iz stare zgrade je preseljena i replika Bašćanske ploče ispred koje zastupnici obično daju izjave za medije, pa se ta tradicija može sada i nastaviti.


Čak 101 točka


– Zadovoljan sam što smo sve pripremili u samo dva mjeseca, za desetak dana bit će sve dovršeno i kod preostalih detalja. Sve je spremno, a tko nema završene prostorije, ima zamjenske za tih desetak dana. Nitko mi se nije požalio ni na što, rekao je presjednik Sabora Gordan Jandroković. Isti uvjeti rada ne mogu biti jer je u staroj zgradi bilo 21.000 »kvadrata«, a ovdje 7.000 četvornih metara, objasnio je Jandroković, koji se nada pristojnijoj retorici u ovom zasjedanju.




– Očekujem civilizirane rasprave. Već na aktualcu će se vidjeti smjer rasprave. Krećemo s temom stanovanja, pa slijedi porezna reforma, potom rebalans, pa novi proračun, a tu je i izbor sudaca Ustavnog suda, gdje ćemo trenirati zdravi duh s obzirom na to da je za to potrebna dvotrećinska većina. To je prevažna institucija i bit će potrebno ostvariti određenu razinu kompromisa, rekao je Jandroković.


Rebalans proračuna, koji je bio najavljivan kao početak rezanja dijela rashoda u nekim ministarstvima, na dnevnom redu mogao bi biti tek u listopadu, i na glasanju o rebalansu, ako ne prije, vidjet će se podrška Plenkoviću i HDZ-u.


Na dnevnom redu nove sjednice zasad je 101 točka, a osim porezne reforme dominirati će zacijelo i tema izbora 10 sudaca Ustavnog suda. Već u četvrtak zastupnici će raspravljati o prijedlogu zakona o upravljanju i održavanju zgrada kojim će se između ostalog ograničiti prenamjena stanova u turističke apartmane i druge oblike kratkoročnog iznajmljivanja, što je izazvalo dosta polemika u redovima turističke struke, a i javnosti.


Od oporbenih inicijativa raspravljat će primjerice o interpelaciji o radu Vlade u sektoru energetike, što su jučer i najavili iz redova stranke Možemo!.


– Prije ljetne stanke uputili smo interpelaciju o radu Vlade u sektoru energetike. Očekujemo raspravu odmah u prvim tjednima zasjedanja, a otvorit ćemo je gorućim pitanjima na temu odnosa Ina-MOL i Plenkovićevih neispunjenih obećanja oko promjene modela upravljanja u Ini, zatim solarizacije Hrvatske, situacije s kutinskom Petrokemijom odnosno Vladinim gubitkom kontrolnog udjela u toj tvrtki, zatim pitanjem izlaska RH iz energetske povelje i stanjem elektroenergetske mreže i mogućnošću da ta mreža podrži zelenu tranziciju u energetici, najavila je Sandra Benčić.


U ime Mosta Nikola Grmoja upozorava na problem izmjena zakona o iznajmljivačima.


– Ovo što se predlaže jest udar na male iznajmljivače, a na korist velikih hotelskih kuća koje izvlače novac iz Hrvatske, i to bi trebalo imati u vidu. Isto tako, naša »didovina« u Slavoniji ili zaleđu Dalmacije bit će prodavana strancima jer naši ljudi su štedjeli u nekretninama, a sad će ih stranci pokupovati. Na to ćemo posebno upozoravati. Po nama, Vlada treba ići s mjerama prema većim gradovima gdje žive mlade obitelji, a na moru gdje ionako ima viškova nekretnina te mjere sigurno ne trebaju biti ciljane. Mi zagovaramo smjer koji provodimo gdje smo na vlasti, poreznog rasterećenja, kao što radi Sinj, a investicije u Sinj svejedno rastu. U Sinj dolaze brodogradilišta, pazite to, i prvi put ima pozitivan prirodni prirast, dakle pokazali smo kako se radi, kaže Grmoja.


Oporba o aktualcu


Ne očekuje burni aktualac, jer još nijedan predsjednički kandidat u tri mjeseca nije progovorio o jednoj od ključnih tema, demografiji, a tek je Zoran Milanović prvi otvorio pitanje nekontroliranog uvoza strane radne snage.


– Loša je ova kampanja, kandidati su udaljeni od tema koje muče građane. Upravo to, demografija, migracije, uz dijasporu, ostaju naše glavne teme, rekao je Grmoja.


Do kraja rujna Most će objaviti koga podržava u predsjedničkim izborima, a opcija je da imaju i svog kandidata.


– Mi ostajemo jedina prava oporba, razotkrivamo sve afere i sad nam se otvorio prostor, Bog nam pomaže, vile nas nose nakon ovoga u DP-u, i očekujem sve veću podršku građana nama u Mostu, kaže Grmoja.


SDP u aktualac ulazi u interregnumu između dva kruga izbora za svoje novo vodstvo, a imat će danas četiri pitanja Vladi, među ostalim i o Jadroliniji, a i ići će i s dva zakonska prijedloga u idućim danima – zakonom o usklađivanju mirovina, te izmjenama kaznenog zakona i odredbe lex AP kako bi se uklonio članak kojim se kriminalizira curenje informacija iz istraga.


– Spremni smo, aktualac će biti klasična prvenstvena utakmica, poručuje Arsen Bauk.


Hrvatski sabor će bez prekida zasjedati do 25. listopada, nakon čega će napraviti stanku zbog blagdana Svi sveti. U nastavku godine raditi će po novom modelu – tri tjedna saborska sjednica i jedan tjedan terenski rad zastupnika.


Novi sukob Bulj-Pupovac


Most je očito nasljedio DP-ovu politiku prema SNV-u – jučer je ponovio da Grad Sinj neće financirati nijedan projekt povezan s SNV-om, a Milorad Pupovac poručio je da je to – politički amoralno.


– Most je preuzeo zastavu od DP-a koji je sad u vlasti pa to više ne može. Junačiti se na slabijima od sebe i ugrožavati život i rad ono malo Srba u Sinju jest protuzakonito, protuustavno, a i kukavički, rekao je Pupovac.


– Jeste li ikad skrenuli na puteve prema Baniji i drugim područjima gdje žive pripadnici srpske nacionalnosti? Inzistirat ćemo na strožem kažnjavanju govora mržnje, najavili su zastupnici SDSS-a.


U HDZ-u uvjereni da većina nije ugrožena


Vladajući HDZ itekako će morati vježbati matematiku i matematičke jednadžbe jer nije sasvim izvjesno s kojom većinom počinje ovo novo zasjedanje nakon raskola u Domovinskom pokretu. U HDZ-u, unatoč raskolu, uvjeravaju da većina ni na koji način nije ugrožena, te da vladajući imaju sigurnih 77, a u budućnosti i mogućih 79 zastupnika. Kako je poznato, klub Domovinskog pokreta napustili su Igor Peternel i Krešimir Čabaj, a Mario Radić, kojeg su njih dvojica slijedili u izlasku iz DP-a, najavljuje osnivanje nove stranke, pa treba vidjeti hoće li Peternel i Čabaj u Saboru ostati uz većinu. Prema izjavama iz HDZ-a, oni računaju i na te tri ruke, a tek će se vidjeti koje su Radićeve zahtjeve spremni ispuniti u zamjenu za podršku proračunu i HDZ-ovim ministrima.