Podrška u teškim trenucima

Općina Viškovo osigurala besplatan prijevoz onkoloških pacijenata u Rijeku

Jakov Kršovnik

Općina Viškovo želi olakšati zahtjevan postupak liječenja svojim mještanima te je dogovorila i poseban kombi



VIŠKOVO – S ciljem podrške postupku liječenja onkoloških pacijenata, općinska uprava omogućuje onkološkim pacijentima s područja Viškova pravo na besplatan prijevoz na radioterapiju i kemoterapiju u Kliniku za tumore u riječkom KBC-u te povratak, javljaju iz Općine Viškovo.


Pravo na pratnju


Pravo na prijevoz ima i pratnja pacijenta. Posebnim kombijem onkološki će pacijenti biti prevezeni od svoga stana ili kuće pa do riječkog KBC-a i natrag.


Općina je s prijevoznikom dogovorila i poseban kombi s ugrađenom rampom za ukrcaj osoba u invalidskim kolicima ili teško pokretnih osoba. Pravo na besplatan prijevoz imaju hrvatski državljani s prebivalištem na području općine Viškovo ili strani državljani s odobrenim stalnim boravkom i prebivalištem na području općine Viškovo ili imaju odobren privremeni boravak na području općine Viškovo.




Da bi im se omogućio prijevoz, mještani trebaju na e-mail [email protected] poslati pisanu prijavu sa sljedećim podacima: ime i prezime pacijenta, godinu rođenja, OIB, kontakt-telefon i e-mail te termine u kojima su naručeni na terapiju. Nakon pismene prijave Općini Viškovo pacijenti prijevoz dogovaraju izravno s prijevoznikom s kojim je Općina sklopila ugovor, tvrtkom VAN na broj 099/782-9787, i to najkasnije 24 sata prije naručene terapije.


Onkološki će pacijent od prijevoznika dobiti potvrdu koju je dužan nakon obavljene terapije ovjeriti u KBC-u Rijeka i vratiti ju prijevozniku. Pacijenti se za sva eventualna pitanja i pojašnjenja mogu obratiti na telefonski broj 051/503-786 ili preko e-maila [email protected].


Razumiju situaciju


Načelnica Viškova Sanja Udović ističe da su se na ovaj korak odlučili jer razumiju tešku zdravstvenu situaciju onkoloških bolesnika te im žele pomoći u najtežoj životnoj bitci.


– Vjerujem da ćemo na taj način očuvati kvalitetu života i dostojanstvo oboljelih osoba te im u ovom segmentu koliko-toliko olakšati ionako zahtjevan postupak liječenja.


Posebno se to odnosi na pacijente koji zbog posljedica terapije, a što je nerijetko slučaj, ne mogu samostalno upravljati vozilom – kaže Udović.


Besplatan prijevoz onkoloških pacijenata s područja općine Viškovo sufinancira Primorsko-goranska županija, na temelju prijave Općine Viškovo na »Javni poziv za sufinanciranje programa prijevoza onkoloških pacijenata na terapiju iz jedinica lokalne samouprave s područja Primorsko-goranske županije u 2024. godini«.