Liga prvaka

Povijesna katastrofa Dinama u Münchenu, Modri su izgledali kao da su u krivom sportu

Davor Petrović

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Kompany je očekivao potez Jakirovića s trojicom stopera u zadnjoj liniji, što, doduše, nije bilo teško jer Jakirović tijekom svog mandata u Maksimirskoj 128 nije pokazao raznovrsnost i maštovitost koje bi suparnika stavile na muke.



MÜNCHEN Dinamo je pomogao Bayernu da se vine na prvo mjesto novog formata Lige prvaka, a Sergej Jakirović je zaključio da će se renomiranom suprniku najbolje suprotstaviti formacijom s trojicom stopera u zadnjoj liniji, koju su činili Stefan Ristovski, Kevin Theophile-Catherine i Samy Mmaee te Ronaël Pierre-Gabriel i Takuya Ogiwara na bočnim pozicijama. Takva postavka nije predstavljala ništa novo jer Dinamo je u završnici prošle sezone igrao na isti način u SuperSport HNL-u.


BAYERN – DINAMO 9:2

Allianz Arena. Gledatelja: 75.000. Sudac: Juan Martinez Munuera (Španjolska) 6,5.


Strijelci: 1:0 Kane (19′-11m), 2:0 Guerreiro (33′), 3:0 Oilse (38′), 3:2 Petković (49′), 3:2 Ogiwara (50′), 4:2 Kane (58′), 5:2 Olise (61′), 6:2 Kane (73′-11m), 7:2 Kane (78′-11m), 8:2 Sane (85′), 9:2 Goretzka (90’+2′).




Žuti karton: Ristovski (Dinamo).


BAYERN: Neuer – (46′ Ulreich 6) – Kimmich 7,5, Upamecano 7, Kim 6,5 (68′ Dier -), Davies 7 – Pavlović 7,5, Guerreiro 7,5 (81′ Goretzka -) – Olise 8 (68′ Sane 7), Musiala 7,5 (68′ Müller 7), Gnabry 7 – Kane 8,5.


DINAMO: Nevistić 5 – Ristovski 5, Theophile 5, Mmaee 5 – Pierre-Gabriel 5,5 (73′ Špikić -), Mišić 5,5, Baturina 5 (78′ Ademi -), Rog 5 (46′ Stojković 5), Ogiwara 5,5 (73′ Hoxha -) – Petković 5,5, Pjaca 5,5.

Početne minute su, pak, pokazale da je Vincent Kompany očekivao i takav potez, što, doduše, nije bilo teško jer Jakirović tijekom svog mandata u Maksimirskoj 128 nije pokazao raznovrsnost i maštovitost koje bi suparnika stavile na muke. Uglavnom, Jamal Musiala je na početku utakmice složio dvije prilično opasne situacije pred golom Ivana Nevistića, ali nije uspio inicirati promjenu rezultata na semaforu.


Opet, i to je bilo dovoljno da Bayern svima savršeno jasno pokaže da se ne namjerava zadovoljiti ničim drugim osim pobjedom u sučeljavanju s hrvatskim prvakom. Tako je u 16. minuti Serge Gnabry nadmudrio modru obrau i Nevistića, ali VAR provjera mu je uskratila radost. Naravno, taj poništeni gol samo je dodatno motivirao Bavarce.


Igrala se 18. minuta kada je Pierre- Gabriel srušio Aleksandra Pavlovića u kaznenom prostoru Dinama, s time da je ovoga puta VAR bio na strani domaće momčadi koja je, realno gledajući, do tada već debelo zaslužila barem minimalno vodstvo. Španjolski sudac Juan Martinez Munuera pogledao je snimku tog bliskog susreta, a Harry Kane je namjestio loptu na bijelu točku i rutinski savladao Nevistića – 1:0.


Bio je to ružan početak kraja svi Dinamovih ambicija u Münchenu. Ako su iste uopće išle dalje od ideje da se kukavičkom igrom što duže pokuša pokuša sačuvati vlastita mreža. U svakom slučaju, Jakirovićeva taktička ideja srušila se kao kula od karata do odlaska na odmor. Preciznije, u 33. minuti Musiala je idealno poslužio Raphaëla Guerreira koji je snažnim udarcem povećao vodstvo Bayerna, s time da Nevistić tu stvarno nije mogao napraviti baš ništa – 2:0.


Modri su nakon drugog gola sve teže hvatali dah i bilo je savršeno jasno da ih u tim trenucima može sačuvati samo božanska intervencija. Svevišnji je, međutim, očigledno pratio neku drugu utakmicu u tom terminu. Naime, samo pet minuta nakon Guerreirovog gola Nevistića je savladao i Michael Olise, i to iz akcije koju je iznjedrio brzo izvedeni korner – 3:0.


Nakon odmora u svlačionicama Kompany je umjesto ozlijeđenog Manuela Neuera na gol poslao Svena Ulreicha, a Dinamo je ekspresno postigao dva gola, na veliko iznenađenje svih prisutnih. U 49. minuti Marko Pjaca je prebacio centaršut Pierrea-Gabriela do Brune Petkovića koji je iz blizine uspio matirati pričuvnog golmana Bavaraca – 3:1.


Po svemu sudeći, igači Bayerna su se opustili, uvjereni da su otklonili sve dvojbe, a to im se obilo o glavu. Tako je u 50. minuti Josip Mišić odlično odmjerenim dodavnjem gurnuo Ogiwaru u veliku priliku. Japanac se, naime, sjurio sam prema golu suparnika i savladao Ulreicha, budeći nadu da Dinamo ipak može nešto ušićariti u Münchenu – 3:2.


Tko zna, možda je u tim trenucima i Jakirović pomislio da njegovi štićenici mogu šokirati renomiranog suparnika. U svakom slučaju, ubrzo se ispostavilo da su Dinamovi golovi samo razljutili igrače Bayerna koji su do kraja utakmice nemilosrdno izbušili Nevistića, uz Kaneova četiri gola.