Vrisak

Održana riječka promocija “Pasjih kola” Nataše Govedić

Kim Cuculić

Nataša Govedić i Marko Pogačar / Foto: Milan Đekić

Nataša Govedić i Marko Pogačar / Foto: Milan Đekić



RIJEKA – U okviru festivala Vrisak u »Dnevnom boravku« predstavljena je pjesnička knjiga teatrologinje i književnice Nataše Govedić »Pasja kola«, objavljena u izdanju VBZ-a. Razgovor s autoricom vodio je Marko Pogačar, a bilo je riječi o pjesništvu, Janku Poliću Kamovu, psovkama, psima i drugim temama.


– Nova pjesnička knjiga Nataše Govedić svoj naslov, ali i kičmu – uspravnu i pripadajućem simboličkom polju izravno suprotstavljenu – duguje etici i estetici psovke. Njezine postavke složenije su ipak nego u domaćeg rodonačelnika žanra, mitskog Kamova. »Pasja kola«, naizgled izravno iz psovke utekla, zapravo pripadaju metarazini, području komentara – njima se neimenovane kletve raščlanjuje, vrednuje, amplificira za buduću upotrebu.


Protagonist sintagme ipak je ključan, kao aktivni i kao pasivni princip. PAS se krije u svakoj od natuknica-poglavlja ovog ludičkog, lirskog PSEudo-rječnika, uspostavljajući njegov kompleksni, razgranati simbolički sustav, navedeno je u opisu knjige.




Nataša Govedić dosad je objavila jednu zbirku poezije (»Zlice i vilice«, Fraktura, Zagreb, 2022.) te dva romana (»Kako zavoljeti morskog psa«, Sandorf, Zagreb, 2019. i »Eskim na feniksu ti je ukrao mobitel«, Ljevak, Zagreb, 2023.). Kao autorica za djecu, objavila je i dva romana animalne fantastike (»Mrežir« i »Zmajir«) i jednu antologiju bajki. Primjećuje u svom književnom opusu za sve dobi jako puno životinja, čija prisutnost ne jenjava (peraje, repovi, krila, kljunovi). Kako veli filozof Brian Massumi: »Zašto ne bismo krenuli od pretpostavke da najzaigraniji čovjek možda, eventualno i uz puno sreće samo ponekad doseže nesputanu animalnost postojanja na Zemlji? Zašto nam životinja ne bi bila uzorom?«