»Da se ne zaboravi

Memorijalni planinarski pohod u sjećanje na epski prijelaz Velebita ’91.

Marin Smolčić



LOVINAC – U jeku Domovinskog rata branitelji s područja Lovinca našli su se u okruženju pred brojčano nadmoćnijim neprijateljem, koji je potpomognut naoružanjem i opremom tzv. JNA danima sijao smrt u ovom dijelu Like, ubivši pritom 38 civila i devet branitelja. Više o svemu rekao nam je tadašnji hrvatski branitelj i sudionik epskog prijelaza Velebita, a danas načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić.


– Jedini izlaz bio nam je u ono vrijeme izvući sve preživjele preko Velebita. Uspjeli smo se izvući iz potpunog okruženja 24. rujna 1991. godine. Među tih 2000 civila bio je veliki broj starih i bolesnih ljudi. Tko god je od mještana želio poći i spasiti se, krenuo je s nama. Put prema Starigradu Paklenici trajao je jedan dan, za neke i nešto dulje. Najvažnije je da smo svi sretno stigli na odrediše. Pri tome je noć bila najgora: studen, neizvjesnost, stalno osluškivanje…


U starije ljude uglavnom se uvukao strah jer smo svi znali da su nas tada okružile tzv. Martićeve paravojne snage, nitko od nas ne bi preživio. Većina starijih bili su slabi ili potpuno nepokretni. Stalno smo se mijenjali na nosilima idući kozjim stazama preko velebitskih gudura, najviše po mrklome mraku.




Kad smo stigli u Starigrad, malo je tko vjerovao da smo svi mi uspjeli prebroditi Velebit – rekao nam je Ivan Miletić, nekadašnji pričuvni policajac iz Lovinca.


Svake se godine neizostavno organizira Memorijalni planinarski pohod tragovima ovoga zbjega pod imenom »Da se ne zaboravi 24. rujna 1991.«. Tako će biti i ove subote, 21. rujna, kada se najavljuje okupljanje sudionika u 7 sati kod crkve u Svetom Roku. Slijedi polazak vozilima na dionici Sv. Rok – Mali Alan – Liščani bunari.


Hodočašćenje se nastavlja pješice pravac Dušice – Sveto Brdo. U 16 sati najavljeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen-obilježja u Egeljcu, a potom sveta misa. Organizator ove komemorativne hodnje je Udruga specijalne policije »Vila Velebita«, koja je ove godine dala izraditi i posebne majice koje će biti poklon sudionicima izleta. Članove udruge većinom čine sudionici ovog legendarnog zbjega koji već 23 godine organiziraju ovaj povijesni podsjetnik.