OPATIJSKI SPORTSKI DAN

FOTO Više od 500 malih Opatijaca otkrilo tajne i ljepote brojnih sportova

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Klinci su imali priliku upoznati se sa sportovima i drugim aktivnostima koje su na raspolaganju djeci i mladima za provođenje slobodnog vremena



OPATIJA – Pod motom “Reci DA sportu u Opatiji”, jedanaesti je put vrlo uspješno održan Opatijski sportski dan, dan kada se na početku nove školske godine i učenicima i roditeljima nastoji na jednome mjestu prezentirati sve mogućnosti za bavljenje sportom na ovim prostorima, kao i rad različitih udruga.


Foto galerija: Opatijski sportski dan Foto: Sergej Drechsler


Opatijska Sportska dvorana “Marino Cvetković” ugostila je više od 500 djece iz Osnovne škole “Rikard Katalinić Jeretov” iz Opatije i Međunarodne škole Adria, koji su imali priliku upoznati se sa sportovima, ali i drugim aktivnostima koje su na raspolaganju djeci i mladima za korisno provođenje slobodnog vremena.



Ljepote sportova




Svoj rad su demonstrirale 32 udruge, a pored odraslih, uključila su se i djeca koja su na najbolji način mogla svojim vršnjacima otkriti mnoge tajne i ljepote pojedinih sportova. Organizatori su bili Sportski savez grada Opatije, uz pomoć Osnovne škole “Rikard Katalinić Jeretov”, Kluba za športsku rekreaciju Gorovo i Društva Naša djeca, a ujedno je obilježen i Hrvatski olimpijski dan.


Nakon uvodnih pozdravnih govora gradonačelnika Fernanda Kirigina, koji je ujedno i idejni začetnik te pokretač Opatijskog sportskog dana, predsjednika Sportskog saveza Dragutina Galine, dječje gradonačelnice Lane Golubović i ravnateljice Osnovne škole Milane Međimorec, mladi uspješni sportaš Petar Pobar u društvu paraolimpijca i svjetskog prvaka u stolnom tenisu Vjekoslava Gregorovića podignuo je olimpijsku zastavu. Nastupile su Mažoretkinje Opatijske rivijere, program je vodio Borna Šmer, a podršku su pružili i zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić i predsjednik opatijskog Gradskog vijeća Dušan Kotur.



Zajedničko vježbanje


Prostor u dvorani bio je prigodno uređen improviziranim sportskim terenima i štandovima, a mališani su mogli razgledati šator i opremu planinara, opremu ribolovaca, zračne puške Streljačkog kluba DVD-a Opatija, okušati se u tenisu, odbojci, stolnom tenisu, rukometu, košarci, džudu, kick boxingu, karateu, nogometu, rukometu i šahu te se upoznali s vaterpolom, jedrenjem, supanjem i automobilizmom.


Vatrogasci su izveli pokaznu vježbu s potražnim psom Sparkyjem, Gradsko društvo Crvenog križa demonstriralo je postupke oživljavanja, a udruge Žmergo i Društvo Naša djeca organizirali su zabavne igre.



Svoj rad pomovirale su i Udruga osoba s invaliditetom te Udruga Ad liberos, a svi sudionici i posjetitelji mogli su se uključiti u zajedničko razgibavanje i vježbanje uz glazbu DJ Vedrana pod nazivom “Vježbajmo zajedno”, pod vodstvom popularnog trenera Marija Mlinarića (MM trening). Uz Mlinarića, vježbanje su vodili i mladi boksački reprezentativci Nikolina Ćaćić i Patrik Plantić.


Učenici sedmih i osmih razreda sudjelovali su u rekreativnoj šetnji šetnicama Lungomare i Carmen Sylva uz pratnju stručnih voditelja iz KŠR-a Gorovo, a obilježavanje Opatijskog sportskog dana završilo je uz slatku zakusku za sve učenike.


Prigodna brošura

Sportski savez grada Opatije predstavio je prigodnu brošuru »Reci DA sportu u Opatiji« koja pruža informacije o opatijskim sportskim klubovima s ciljem približavanja sporta najmlađima i uspostavljanja kvalitetnog kontakta djece i roditelja sa sportom, kao i nekoliko savjeta za roditelje malih sportaša te predstavlja opatijske najuspješnije sportaše nagrađene u ožujku u Centru »Gervais«. Korisna brošura koja ima 20 stranica i pruža odličan pregled u sve sportske aktivnosti koje su u Opatiji dostupne je besplatno podijeljena svim učenicima i posjetiteljima.