NOVI DOM

U Dječjem vrtiću Pahuljica u Gospiću otvorene i blagoslovljene nove prostorije

Marin Smolčić



GOSPIĆ – Od danas je Dječji vrtić „Pahuljica“ u Gospiću bogatiji za nove prostorije u kojoj su svoje mjesto pronašle tri jasličke skupine, više od tridesetak djece. Sada je još uvijek bez smještaja u gospićkom vrtiću preostalo svega petnaestero djece. Nove prostorije je blagoslovio otac Marko Maglić, a ovom svečanom događaju svjedočili su brojni roditelji i zaposlenici vrtića, kao i gradonačelnik Darko Milinović i njegov zamjenik Ivica Kovačević. U uvodnom dijelu ove svečanosti sve nazočne je pozdravila ravnateljica vrtića Helena Župan koja je istaknula da je ove godine u vrtić upisano 463 djece, što je svakako najviše  do sada.


 



Ravnateljica je istaknula kako u vrtiću rade 93 djelatnika, vrtić provodi razne programe, a sve na zadovoljstvo djece i roditelja. Dodala je kako su Grad Gospić i uprava vrtića uspjeli pronaći dodatna, vrlo značajna sredstva za uređenje ovih novih prostorija u sklopu zgrade vrtića. U dijelu zgrade iznad vrtićke kuhinje uredit će se još prostora kako bi po prvi put sva djeca, maleni Gospićani uspjeli dobiti svoje mjesto u vrtiću. Gradonačelnik Milinović nije krio zadovoljstvo jer je broj neupisane djece s pedesetak sada došao na petnaestak.





„Evo u samo mjesec-dva dana, zahvaljujući novoj ravnateljici, novim idejama, osigurali smo dodatnih 36 smještajnih kapaciteta i mislim da je to upravo ono čemu moramo težiti. Na ovakav način djeci je osiguran boravak, a roditeljima lakša organizacija obiteljskog života“, zaključio je gradonačelnik Milinović. Kako je istaknuo on smatra da  ovo proširenje vrtića uz nedavno osiguranje dodatnih kapaciteta u produženom boravku za učenike drugih razreda osnovne škole u Gospiću govori da nova vlast u dobrom smjeru vodi ovaj grad. Iako se grad susreće s velikim financijskim izazovima, primjerice milijun i pol eura koji za širokopojasni Internet uskoro stižu na naplatu, Milinović  smatra da se za ovakve potrebe sredstva moraju naći.



Ravnateljice vrtića Helena Župan na mjesto ravnateljice izabrana je nedavno, ali je višegodišnja zaposlenica ove ustanove. Ističe da bi se u prostoru iznad kuhinje mogle urediti nove prostorije za dvije dječje skupine. Radi se o velikim ulaganjima, ali u dogovoru s Gradom ona očekuje da bi se taj prostor mogao urediti kako bi se smjestila sva gradska djeca koja imaju potrebu za vrtićem. Ravnateljica je naglasila veliki problem s kojim se uprava vrtića susreće, a to je zapošljavanje. Na tržištu rada na užem gospićkom području nema odgojitelja i učitelja pa se u vrtiću mora zapošljavati nestručni kadar. Gradonačelnik Darko Milinović je naglasio da vrtić u Gospiću mora u medijima biti prisutan po ovakvim lijepim događajima kakav je ovaj današnji, a ne po politiziranju.


 


“ Po ovome vrtić treba biti na naslovnicima medija. Vidjeli ste pokušaj politizacije da ja namještam natječaj za nekoga, neću spominjati ime. Vidite koliko to nije istina i koliko je to drsko. Ja i ravnateljica smo se upoznali kada je raspisan natječaj, nismo se ranije uopće poznavali. Zadovoljila je sve uvjete natječaja. S ovim smo dokazali da ovdje nema mjesta politici i da su sramne naslovnice nekih medija danas pale u vodu. Ovakvi sadržaji poput današnjih trebaju dovoditi ovaj vrtić na naslovnice medija“, ustvrdio je gradonačelnik Darko Milinović. Tijekom današnje svečanosti skupina vrtičke djece pokazali su svoj raskošni glazbeni talent kada su sve nazočne oduševili interpretacijom podosta zahtjevnih pjesama.