20. rujna

Na Svjetski dan čišćenja u Hrvatskoj se organiziraju brojne akcije čišćenja okoliša, podmorja i “divljih” odlagališta

Foto: iStock

Foto: iStock

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva svake godine iz naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma također osigurava financijska sredstva kojima se financiraju radovi uklanjanja otpada iz šume.

Svjetski dan čišćenja obilježava se 20. rujna te je ustanovljen UN-ovom rezolucijom 8. prosinca 2023. U javne akcije čišćenja uključuju se nacionalne, regionalne i lokalne organizacije, kao i privatni sektor te akademska zajednica.


U Republici Hrvatskoj se povodom ovog dana organiziraju brojne akcije čišćenja okoliša i podmorja, posebice »divljih« odlagališta koja predstavljaju golem problem.


Prema podacima Evidencije lokacija odbačenog otpada (ELOO), trenutno su u Republici Hrvatskoj aktivne 9.182 lokacije odbačenog otpada.


Ovakvim akcijama želi se potaknuti stanovništvo da razloga za čišćenje imamo svuda oko nas te da je, uz klimatske promjene, otpad jedan od najvećih problema modernog načina života.


Danas smo sve svjesniji da plastika, najčešće korišten materijal, nije idealan i da razgradnja u okolišu traje stoljećima, a daljnjim rastom potrošnje plastike stvara se još veći pritisak na okoliš.


Akcijima čišćenja okoliša bar na jedan dan podižemo svijest stanovništva te otvaramo put prema korištenju prihvatljivijih
i manje štetnih materijala za okoliš.


Nažalost, zbog izoliranosti i udaljenosti od naselja, šumska se područja često koriste kao odlagališta.


Na primjeru Uprave šuma podružnice Karlovac u samo jednoj godini (2022., navod iz članka) pronađeno je i uklonjeno preko 20 tona otpada, dok je u samo jednoj akciji na požeškom području (2023., navod iz članka) iz šuma i sa šumskog zemljišta uklonjeno 100 kubičnih metara otpada.


O rasponu problema također govori i činjenica da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2023. osigurao 6.000.000 eura kroz javni poziv za neposredno su/financiranje za uklanjanje otpada bačenog u okoliš.


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva svake godine iz naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma također osigurava financijska sredstva kojima se financiraju radovi uklanjanja otpada iz šume.


Odgovorno postupanje s otpadom je dužnost svakog građanina RH-a, pobrinimo se da ostavimo netaknutu prirodu naše domovine i budućim generacijama u nasljeđe.