Brzo i efikasno

Imamo nekoliko ideja za uklanjanje mahovine s betona bez kemikalija

Lucija Sučić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Lako moguće da neke stvari za to učiniti već imate kod kuće

Mahovina na betonskim zidovima i podovima ne samo da može izgledati neuredno, već može biti i opasna, pogotovo na betonskim površinama po kojima se hoda kao što su prilazi i nogostupi.


Postoji nekoliko trikova kako ju možete brzo i efikasno ukloniti kako bi iste bile čiste i funkcionalne te kako ne bi bilo poskliznuća, pogotovo tijekom hladnih i kišnih perioda.


Soda bikarbona


Soda bikarbona je nešto što većina domova ima, a vjerojatno stoji negdje u bespućima kuhinjskih ormarića.


Ako je to slučaj i kod vas, a nabasali st na neku tvrdoglavu mahovinu, iskopajte ju i i pospite po zahvaćenoj površini i nakon što odstoji 24 sata dobro očistite. Ovo je najbolje raditi tijekom suhog perioda bez kiše.


Perač pod pritiskom


Visokotlačni perači jedan su od najbržih načina uklanjanja mahovine s betonskih površina.


Pomoću ovih uređaja voda pod visokim pritiskom raspršuje se na zahvaćena područja, uklanjajući rast mahovine i zaostalu prljavštinu, ostavljajući površine čistima i sigurnima za kretanje.


Kipuća voda


Isplativa i brzinska metoda uklanjanja mahovine s betonskih površina je prelijevanje kipućom vodom.


Nakon obilatog nanošenja kipuće vode na to područje (pazeći da njime rukujete na siguran način kako biste izbjegli opekline), izribajte područje čvrstom četkom i upotrijebite crijevo kako biste isprali ostatke obrasle mahovinom.


Mješavina octa i vode


Ako imate tvrdokorne tragove mahovine, mješavina octa i vode u omjeru pola pola može biti učinkovita za uklanjanje problematičnih mrlja, a ovo je uz kipuću vodu još jedno ekonomično sredstvo za uklanjanje mahovine s betonskih površina.


Bijeli ocat je najbolji po pitanju čišćenja i može se miješati u bočici s raspršivačem za brzo i jednostavno nanošenje na široke površine.